Advertisement
ΚΑΙΡΟΣ

Προειδοποίηση Τσατραφύλλια: «Σπάνε» τα Θερμόμετρα με το δεύτερο κύμα καύσωνα, που και πότε θα δούμε 42άρια

19:00
Ορφέας

Από την Πέμπτη, 6 Ιουνίου, το σκηνικό του καιρού αλλάζει ξανά, με τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών να υποχωρούν και να δίνουν τη θέση τους σε καιρική αστάθεια. Το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσουν μελτέμια, ενώ από τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, αναμένεται νέο κύμα έντονου καύσωνα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Advertisement

Μεταβολές στο καιρό από την Παρασκευή

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προβλέπει δραματική αλλαγή του καιρού από την Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2024. Η έντονη ζέστη θα υποχωρήσει, και βοριάδες θα φέρουν λίγη δροσιά. Ωστόσο, αυτή η ανακούφιση θα είναι προσωρινή, καθώς ένας νέος καύσωνας είναι προ των πυλών.

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Προειδοποίηση για έντονο καύσωνα

Ο Τσατραφύλλιας τονίζει ότι η παρούσα ζέστη θα υποχωρήσει μόνο προσωρινά. Ο πρώτος έντονος καύσωνας του καλοκαιριού αναμένεται να πλήξει τη χώρα σύντομα, με την αρχή του να προβλέπεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Advertisement

“Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή και από τα δύο βασικά μετεωρολογικά κέντρα (Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο) παίρνουμε σήμα για έντονο κύμα καύσωνα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η εκτίμηση αυτή λόγω των αρκετών ημερών που μεσολαβούν είναι ακόμα επισφαλής. Θα επανέλθω!”, αναφέρει, χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Advertisement

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Περιορίζονται τα μελτέμια από Δευτέρα – Έρχεται νέο κύμα ζέστης

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής μια πιο ψυχρή αέρια μάζα ψηλά στην ατμόσφαιρα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια και να δώσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια.

Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής θα είναι πιθανότατα οι μπόρες, οι καταιγίδες ακόμη και οι χαλαζοπτώσεις.

Advertisement

Τι σημαίνει ασταθής ατμόσφαιρα

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος του OPEN, ο ψυχρότερος αέρας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Καθώς όμως κάτω χαμηλά έχουμε ήδη αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτες βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

Γιατί ευνοούνται οι χαλαζοπτώσεις

Ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει. Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγίδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού).

Advertisement

Όταν λοιπόν φτάσουν σε ένα μέγεθος όπου η βαρύτητα νικάει το ανοδικό ρεύμα θα πέσουν προς τα κάτω με τη μορφή χαλαζόκοκκων.

Μελτέμια το Σαββατοκύριακο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περιοριστεί και πάλι η αστάθεια κυρίως σε ορεινές περιοχές και καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κινηθούν προς Τουρκία θα ενισχύσουν τη διαφορά πίεσης κάτω χαμηλά και άρα τα μελτέμια ή καλύτερα ετησίες προς την πλευρά του Αιγαίου.

Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται ο μηχανισμός δημιουργίας των ετησίων με τις χαμηλές πιέσεις προς την Κύπρο και τις πιο υψηλές βορειότερα.

Νέο κύμα ζέστης από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται τα μελτέμια, οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στον θερμό αέρα να κατακλύσει και πάλι την περιοχή μας.

Έτσι λοιπόν από τις 10 του μήνα και μέχρι τις 14 περίπου είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα ανάλογο με αυτών των ημερών κύμα ζέστης.

Για τη συνέχεια, “υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα οπότε και καλό είναι να κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε ανακοινώσεις του τύπου “έρχονται 40άρια ή 45άρια” από τα μέσα του μήνα” καταλήγει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η ανάρτησή του

Φωτιά και λάβρα ο καιρός: Καμίνι και σήμερα η χώρα – Που θα χτυπήσει 38άρια – Η μέρα που υποχωρεί ο υδράργυρος

Έντονη ζέστη επικρατεί και σήμερα, Τετάρτη, σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν για ακόμη μία ημέρα, στα κεντρικά και νότια τμήματα και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα αρχίσουν να υποχωρούν από αύριο, Πέμπτη.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και μικρές ποσότητες αφρικανικής σκόνης, οι οποίες κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο αποπνικτική.

 

Στα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι, στο Ιόνιο και κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα προβλέπονται τοπικές βροχές στα ορεινά της χώρας.

 

Οι μέγιστες τιμές θα πλησιάσουν τους 34 στα βόρεια, 32 – 35 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά, 37 – 38 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά και θα κυμανθούν κοντά στους 33 – 37 στα νησιά του Αιγαίου.

 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 2 – 4, στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί έως και 6.

 

Στην Αττική, ο καιρός θα είναι αίθριος, με ηλιοφάνεια στο λεκανοπέδιο και αραιή συννεφιά μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 – 37 βαθμούς, με βόρειους ήπιους ανέμους 2 – 4 μποφόρ, το μεσημέρι πρόσκαιρα θα είναι νότιοι.

 

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα είναι πιο πυκνές, με πιθανότητα στα γύρω ορεινά να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής έκτασης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 – 34 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 2 – 4 μποφόρ.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, οπότε κυρίως στα ορεινα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, οπότε κυρίως στα ορεινα ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και στην Κρήτη τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

 

Υποχωρεί η έντονη ζέστη από αύριο

 

Μια αύρα δροσιάς έρχεται από αύριο, Πέμπτη, καθώς ο βοριάς στο Αιγαίο που θα φέρει μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις, από την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται ξανά έντονη ζέστη.

 

 

 

Τέλος η ζέστη, τριήμερη κακοκαιρία προ των πυλών: Έρχεται η Ψυχρή Λίμνη, που θα έχει βροχές και καταιγίδες

 

Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού καθώς θα υπάρχει καιρική αστάθεια σε αρκετές περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημειώνονται καταιγίδες.

“Θα έχουμε καταιγίδες οπωσδήποτε στο Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, καθώς κατεβαίνει το σύστημα”, είπε.

Όπως ανέφερε, “οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει, πάμε για τα κανονικά. Μόνο στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 30 και λίγο παραπάνω βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα είμαστε στους 27-29 βαθμούς”.

Για το Σαββατοκύριακο, ο κ. Γιαννόπουλος προέβλεψε ότι στα ηπειρωτικά “θα βγάλει τοπικά βροχές και καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα φαίνεται να είναι μεσημέρι-απόγευμα. Ανοιξιάτικη αστάθεια το λέμε αυτό. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει το βράδυ της Κυριακής”.

 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μέσω X, ανέφερε: “Οι καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως τα ΒΑ σήμερα και αύριο. Το κυριότερο πάντως είναι ότι επέστρεψε το #γαλάζιο του ελληνικού ουρανού, που μας “έλειψε” τόσο καιρό…”.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει τη χώρα μας το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης.

“Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά”, εξήγησε μέσα από το μπλογκ του.

 

Καιρός: Τι είναι η «ψυχρή λίμνη»

Όπως αναφέρει το meteo.gr, ο όρος της «ψυχρής λίμνης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας, συνήθως σε ύψος 5-6 χλμ πάνω από την επιφάνεια.

Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία ευνοούν τη δημιουργία νεφών και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας υδρατμών και ενέργειας στην τροπόσφαιρα.

Ειδικότερα, όταν δημιουργείται μία «ψυχρή λίμνη» πάνω από το Ιόνιο, οι αέριες μάζες γύρω της κινούνται αντίθετα των δεικτών του ρολογιού. Θερμές και υγρές αέριες μάζες κινούνται από τη Μεσόγειο πάνω από την Ελλάδα και ταυτόχρονα τοπικές ροές και μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων.

Όταν μια «ψυχρή λίμνη» εντοπίζεται στο νότιο Ιόνιο, οι πιο ισχυρές καταιγίδες πλήττουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας.

 

TAGS:
Advertisement