Έρχεται μεσογειακός κυκλώνας σύμφωνα με προβλέψεις τους μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, με ανάρτηση που έκανε στο facebook.
Συγκεκριμένα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για «βαρομετρικό χαμηλό που εδώ και ημέρες στροβιλίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας και τείνει να πάρει τροπικά χαρακτηριστικά τις αμέσως επόμενες ημέρες».
«Είναι σύνηθες τέτοια εποχή που οι θάλασσες μας είναι αρκετά θερμές, βαρομετρικά χαμηλά που αλληλεπιδρούν για πολλές ημέρες με τη θάλασσα να αποκτούν μεγάλα ποσά ενέργειας και στροβιλισμού λαμβάνοντας μορφή κυκλώνα που για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη χαρακτηρίζονται ως Μεσογειακοί κυκλώνες εξαιτίας τις περιορισμένης έκτασής τους σε σχέση με τους γνωστούς κυκλώνες που δημιουργούνται στους ωκεανούς. Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους δεν διαφέρουν πολύ.
Στα βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την προβλεπόμενη εξέλιξη δημιουργίας του Μεσογειακού κυκλώνα που θα προσεγγίσει τη χώρα μας την Πέμπτη. Δεν χρειάζεται ανησυχία μιας και τα συστήματα αυτά δεν έχουν μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις για να κρατήσουν τη συνοχή τους. Έτσι μέχρι τα δυτικά παράλια της χώρας μας μπορεί και να αντέξουν σαν κυκλώνες στην πορεία όμως εξελίσσονται όπως ένα βαρομετρικό χαμηλό.
Κρατήστε επίσης ότι η εποχή που διανύουμε εμφανίζει πολύ χαμηλή προγνωσιμότητα άρα όλα αυτά που σας αναφέρω μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν γι αυτό άλλωστε και δεν έκανα λόγο ακόμη για το φαινόμενο στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN – Το Ανοιχτό Κανάλι. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα ενημερώσουμε αναλυτικά όπως κάνουμε άλλωστε» εξηγεί ο μετεωρολόγος.
Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές το χρόνο. Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές. Το φαινόμενο αν και μοιάζει με τυφώνα αμερικανικού τύπου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με αυτόν τον ορισμό, αφού τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.