Advertisement
ΚΑΙΡΟΣ

Προειδοποίηση Καλλιάνου: Έφτασε η κακοκαιρία «Daniel» – Χάρτες με τις περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες

12:41
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Οκτώ είναι σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνο, οι περιοχές που θα κινδυνεύσουν περισσότερο από την κακοκαιρία «Daniel» που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τους ενισχυμένους ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Καλλιάνος προειδοποιεί στη ανάρτησή του στο Facebook στην οποία έχει «κυκλώσει» τις οχτώ αυτές περιοχές: «Να μην υποτιμηθεί από κανέναν η κακοκαιρία που έρχεται».

Advertisement

Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες περιοχές:

«Στα παραπάνω προαναφερθέντα τμήματα υπάρξει αυξημένος κίνδυνος για πολύ ισχυρές καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων αυτών. Άρα η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές είναι αυξημένη. Επίσης αυξημένη είναι η πιθανότητα και για ισχυρές χαλαζοπτώσεις» προσθέτει ο Γιάννης Καλλιάνος ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις άλλων συναδέλφων του για ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα.

Advertisement

Advertisement

Η πρόγνωση του καιρού

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια

γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).

Advertisement

Την Τρίτη 5-9-2023

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη

γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Advertisement

Την Τετάρτη 6-9-2023

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

«Δεν πρόκειται για την πρώτη βροχή ούτε και για τις πρώτες καταιγίδες του φθινοπώρου. Μιλάμε για ένα σοβαρό σύστημα που θα πλήξει τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας», τονίζει μιλώντας στο newsit.gr ο γνωστός μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στην ισχυρή κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει από σήμερα, Δευτέρα (04.09.23) έως και την Πέμπτη (07.09.23) τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κακοκαιρία, για την οποία η ΕΜΥ εξέδωσε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αυτό γίνεται λίγες φορές το χρόνο, χρωματίστηκε με χρώμα «κόκκινο» που είναι ο ύψιστος συναγερμός. «Κάποιες περιοχές της χώρας θα δεχτούν πολύ νερό, κάποιες άλλες λιγότερο», επισημαίνει ο ίδιος, προβλέποντας ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα.

Στο «μάτι» της σοβαρής κακοκαιρίας θα βρεθούν έως και το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης οι περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Βόρειας Εύβοιας και των γειτονικών περιοχών τους. Δηλαδή κάποιοι νομοί στην κεντρική Μακεδονία, η Πιερία και η Ημαθία και κάποιοι νομοί στην Ανατολική Στερεά, κυρίως η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία.

Όπως εξηγεί ο γνωστός μετεωρολόγος, σε αυτά τα τμήματα της χώρας «θα έχουμε σοβαρά θέματα, καθώς σύμφωνα με τα μοντέλα πρόγνωσης που χρησιμοποιούνται, το νερό που θα πέσει στις συγκεκριμένες περιοχές, έχουμε να το δούμε περίπου από την εποχή της κακοκαιρίας “Ιανός”».

Μεγάλα ύψη βροχής την Τετάρτη

Σήμερα, Δευτέρα, όπως αναφέρει αναλυτικά, «θα ξεκινήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μέχρι το βράδυ θα έχει φτάσει στη νότια Πελοπόννησο και στο Ιόνιο. Την Τρίτη (05.09.23) θα συνεχιστούν οι βροχές και οι καταιγίδες σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές και στο Ιόνιο, αλλά οριακά και σε κάποια τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης».

Και συνεχίζει: «Και την Τετάρτη θα έχουμε σχεδόν αντίστοιχες καιρικές συνθήκες με την Τρίτη. Θα δούμε μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στις περιοχές της κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας».

Ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι θα βρέξει και στην Αττική, η οποία ωστόσο, όπως διευκρινίζει, δεν θα βρεθεί στο στόχαστρο αυτού του κύματος.

«Θα βρέξει στην πρωτεύουσα το απόγευμα της Δευτέρας και θα εμφανιστεί και κάποια πρόσκαιρη καταιγίδα. Πιο πολύ θα βρέξει την Τρίτη και την Τετάρτη. Η Αττική, πάντως, δεν είναι στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Θα είναι η πρώτη βροχή του φθινοπώρου».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «τα φαινόμενα φαίνεται να εξασθενούν από το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο το πρωί της Πέμπτης στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια θα εξακολουθήσει να βρέχει».

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Την ίδια ώρα, «βουτιά» θα κάνει ο υδράργυρος σε όλη την Ελλάδα. «Η θερμοκρασία θα πέσει 3 με 4 βαθμούς Κελσίου από τα σημερινά δεδομένα. Από 34-36 βαθμούς που είχαμε έως τώρα, τις ερχόμενες μέρες θα δούμε κάτω από 30 βαθμούς Κελσίου σε όλη τη χώρα, με μόνη εξαίρεση στα Δωδεκάνησα που μπορεί να παρατηρηθούν κάποια τριαντάρια. Ουσιαστικά θα έχουμε εντυπωσιακή φθινοπωρινή αλλαγή θερμοκρασιακά».

Όσον αφορά στους άνεμους, «θα είναι Βόρειοι ανατολικοί, στο Βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ».

Θα βρέξει στον Έβρο;

Αυτό που απασχολεί είναι κυρίως το πύρινο μέτωπο στον Έβρο και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος σε σχετική ερώτηση του newsit.gr τονίζει ότι «ίσως βρέξει και αυτό να είναι θετικό για τις φωτιές που καίνε τόσες μέρες. Όμως, οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, μπορεί να φτάσουν την Τρίτη και τα 6 μποφόρ, αλλά μπορεί να βρέξει Δευτέρα και Τρίτη».

Όπως εξηγεί, σε πολλές περιοχές της χώρας «ο κόσμος πρέπει να είναι άκρως προσεκτικός, γιατί είναι πολύ δύσκολο να μην δημιουργηθούν προβλήματα εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας του νερού που αναμένεται να πέσει. Κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, θα αναρωτηθούν πότε θα σταματήσει να βρέχει».

Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος προσθέτει ότι «το σύστημα αυτής της πολύ σοβαρής κακοκαιρίας κατεβαίνει από βόρεια Ευρώπη (Ουγγαρία), περνάει από Ρουμανία και έρχεται στα βόρεια της Ελλάδας και θα μείνει μέρες».

«Επηρεάζεται ήδη η κεντρική και η βόρεια χώρα. Βαθμιαία ενίσχυση φαινομένων και επέκταση νοτιότερα όπως αναφέρεται στο εκτακτο» έγραψε λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος «ανέβασε» και τους σχετικούς χάρτες.

Κικίλιας: «Όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση»

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ενόψει της κακοκαιρίας, υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» που θα φέρει σφοδρές καταιγίδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα έως τουλάχιστον και την Τετάρτη 6/9.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπως φαίνεται παρακάτω, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.

Για το νομό Αττικής οι βροχές ξεκινούν από σήμερα αργά το βράδυ. Τρίτη και Τετάρτη προβλέπονται να είναι οι πιο δύσκολες ημέρες για το νομό.

Η επικείμενη επικίνδυνη κακοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια στις κεντροανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα φαινόμενα που θα τη συνοδεύουν (βροχές, καταιγίδες, άνεμοι) κατά τόπους θα είναι έντονα.

Σήμερα Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη βροχές τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν και στην περιοχή του Έβρου, όπου θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Μεγάλη επικινδυνότητα για ακραία φαινόμενα παρουσιάζουν οι περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και το κεντρικό Ιόνιο.

Η κατανομή και η ένταση των φαινομένων στις διάφορες περιοχές της χώρας από μέρα σε μέρα θα παρουσιάζουν διαφορές και το επίπεδο συναγερμού θα αξιολογείται συνεχώς.

Οι τρεις φάσεις της δυνητικά επικίνδυνης κακοκαιρίας:

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κακοκαιρία θα έχει τις εξής τρεις φάσεις:

-Τη Δευτέρα η διαταραχή επηρεάζει από βορρά προς νότο τη χώρα
-Την Τρίτη επιδρά το (Χ) με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa
-Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο

Ειδικότερα, εξέλιξη του καιρού μέχρι και την Τετάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα

Σταδιακή μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες βασικά στη Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 και κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε πτώση από βορρά προς νότο.

Τρίτη

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο κατά τόπους θα είναι έντονα (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Β-ΒΑ 5 με 7 και στο Β. Αιγαίο 8 μποφόρ.

Τετάρτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Α-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ με ριπές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ως τα 8 μποφόρ.

«Στα παραπάνω προαναφερθέντα τμήματα υπάρξει αυξημένος κίνδυνος για πολύ ισχυρές καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων αυτών. Άρα η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές είναι αυξημένη. Επίσης αυξημένη είναι η πιθανότητα και για ισχυρές χαλαζοπτώσεις» προσθέτει ο Γιάννης Καλλιάνος ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις άλλων συναδέλφων του για ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα.

Την Τρίτη 5-9-2023

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη

γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα πραγματοποιηθεί, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, νέα σύσκεψη για τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερα μεγάλες προβλέπεται να είναι οι ποσότητες βροχής σε περιοχές της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας τις επόμενες ημέρες, εν όψει της κακοκαιρίας Daniel.

Χαρακτηριστικά, στους προαναφερθέντες νομούς αναμένεται να πέσουν πάνω από 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα, το τριήμερο 4 με 7 Σεπτεμβρίου, από σήμερα δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται:

«Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από σήμερα Δευτέρα 04/09 και για τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα). Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

TAGS:
Advertisement