Για έντονα καιρικά φαινόμενα, από σήμερα, Πέμπτη, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook.
Ειδικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτηση που έκανε σήμερα, υπογραμμίζει ότι μέσα στην ημέρα, τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τα παράλια της Πελοποννήσου και με έμφαση τα ανατολικά και νότια.
Αύριο, Παρασκευή, οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα συνεχίσουν να απασχολούν την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, με τάση να επεκταθούν προς την ανατολική Στερεά, την κεντρική και νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ έντονες βροχές – καταιγίδες θα απασχολήσουν και την Κρήτη και με έμφαση τα δυτικά και νότια τμήματα.
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN: “ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Επιδείνωση παρουσιάζει ήδη ο καιρός στη χώρα μας όπου εκδηλώνονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο.
Μέσα στην ημέρα σήμερα τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα για να επηρεάσουν τα παράλια της Πελοποννήσου και με έμφαση τα ανατολικά και νότια.
Αύριο Παρασκευή οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα συνεχίσουν να απασχολούν την ανατολική και νότια Πελοπόννησο με τάση να επεκταθούν προς την ανατολική Στερεά, την κεντρική και νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Έντονες βροχές – καταιγίδες θα απασχολήσουν και την Κρήτη και με έμφαση τα δυτικά και νότια τμήματα.
Το Σάββατο σιγά σιγά τα φαινόμενα αυτά θα μετατοπιστούν προς τα ανατολικά νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα αναμένουμε γρήγορο πέρασμα με πρόσκαιρα έντονα φαινόμενα και από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.
Την Κυριακή ο έντονα άστατος καιρός θα μετατοπιστεί μέσα στο Αιγαίο με τάση για βελτίωση για να ξεκινήσει νέα επιδείνωση από το απόγευμα στα δυτικά με ισχυρές βροχές – καταιγίδες φαινόμενα που μέσα στη νύχτα θα επεκταθούν ανατολικότερα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Έντονες βροχές – καταιγίδες αναμένονται μέσα στην Παρασκευή με τον καιρό να παραμένει έντονα άστατος μέχρι και το μεσημέρι περίπου της Κυριακής. Ακολουθούν χάρτες που απεικονίζουν τον 24ωρο συνολικό υετό”.
Μία στρατοσφαιρική θέρμανση φαίνεται να πλησιάζει τη χώρα μας, στο τέλος του μήνα, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.
Η περιοχή της ατμόσφαιρας που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, όπου η θερμοκρασία μειώνεται με το ύψος, ονομάζεται τροπόσφαιρα. Το άνω όριο της τροπόσφαιρας που ονομάζεται τροπόπαυση, βρίσκεται περίπου στα 10 km ύψος από τη μέση στάθμη της θάλασσας πάνω από τις εύκρατες περιοχές, όπως στην Ελλάδα.
Πάνω από την τροπόπαυση βρίσκεται η στρατόσφαιρα, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με το υψόμετρο μέχρι περίπου τα 80-90 km πάνω από το έδαφος. Η θερμοκρασία αυξάνεται σε αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας επειδή τα μόρια του όζοντος της στρατόσφαιρας απορροφούν την ηλιακή ενέργεια. Στο στρώμα της στρατόσφαιρας, μια ζώνη ισχυρών ανέμων που ονομάζεται πολική δίνη, περιστρέφεται αριστερόστροφα γύρω από τον Βόρειο Πόλο (15-80 km υψόμετρο περίπου). Στο νότιο άκρο της δίνης βρίσκεται ο πολικός αεροχείμαρρος, ο οποίος διαχωρίζει τον θερμό αέρα στα νότιά του από τον ολοένα και ψυχρότερο αέρα βορειότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μια ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας (Sudden Stratospheric Warming – SSW), εμφανίζεται τον χειμώνα, όταν η πολική στρατόσφαιρα θερμαίνεται και οι άνεμοι που συνήθως πνέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά γύρω από τον Βόρειο Πόλο εξασθενούν δραματικά, και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιστρέφονται. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει περίπου έξι φορές ανά δεκαετία και οδηγεί σε διάσπαση της πολικής δίνης. Τα γεγονότα SSW μπορούν να προκαλέσουν την αποδυνάμωση του πολικού αεροχείμαρρου, γεγονός που επιτρέπει στον ψυχρό πολικό αέρα να επεκταθεί σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.