kokkinos-synagermos-gia-kyklones-stin-ellada-312293
20:41

«Κόκκινος» συναγερμός για κυκλώνες στην Ελλάδα

20:41
Φώτης Γαλανόπουλος

Η πιθανότητα να επηρεαστεί η χώρα μας από κυκλώνες, όπως ο Ντάνιελ, στο κοντινό μέλλον είναι ανοιχτή, σύμφωνα με τον Κώστα Συνολάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο οποίος ειδικεύεται στις φυσικές καταστροφές.

Θα έχουμε πιο συχνά κυκλώνες τύπου «Ντάνιελ» στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής σε συνέντευξή του στην «Πελοπόννησο» αναλύει επίσης τις αιτίες που οδηγούν σε φαινόμενα όπως αυτό του «Μίλτον» στη Φλόριντα και πώς μπορούν οι αρχές να τα διαχειριστούν. Επιπλέον, τονίζει ότι αν συνεχιστεί η τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα παρατηρήσουμε περισσότερα και πιο ισχυρά φαινόμενα τύπου «Ντάνιελ».

Advertisement

Σε σχέση με τον «Μίλτον», ο «Ντάνιελ» που έπληξε πέρυσι τη Θεσσαλία είχε μικρότερη ένταση, και επομένως ανήκει σε χαμηλότερη κατηγορία, σημειώνει ο κ. Συνολάκης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον όσο η θερμοκρασία της Μεσογείου συνεχίζει να αυξάνεται. Αναφέροντας: «ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε».

Για να προσθέσει : «ενδεχομένως, να έχουμε στο μέλλον και πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ. Το αν θα φτάσουν, όμως, σε κατηγορία 4 ή 5, πάλι δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εάν εξακολουθήσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τότε βεβαίως και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε υπερκαταιγίδες πολύ πιο έντονες από τον Ντάνιελ.

Advertisement

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον. Αλλά να σας πω κάτι; Ακόμα και Ντάνιελ να έχουμε, είναι φοβερά καταστροφικός κυκλώνας. Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά».

Advertisement

Τι προκαλεί κυκλώνες όπως τον «Μίλτον»

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην επικαιρότητα βρέθηκε ο τυφώνας «Μίλτον», ο οποίος έπληξε τη Φλόριντα. Τι ακριβώς, όμως, οδήγησε σε αυτό το φαινόμενο;

O κ. Συνολάκης τοποθετήθηκε για το φαινόμενο και εξηγεί:«Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει σε θεαματικό βαθμό τα δεδομένα. Είναι υπεύθυνη και για την αυξημένη πλέον συχνότητα τέτοιων ακραίων φαινομένων και για την αυξημένη έντασή τους»

Προσθέτει ότι «ο συγκεκριμένος κυκλώνας μπήκε στον κόλπο του Μεξικού και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα και εν συνεχεία προς τον Ατλαντικό. Φέτος είχαμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στον κόλπο, όπως και σχεδόν παντού. Έφτασε η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας κοντά στους 30 βαθμούς, κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο. Όσο πιο ζεστό είναι το νερό της θάλασσας, τόσο περισσότερη και υψηλότερη ενέργεια αποκτά ο τυφώνας και τόσο πιο πολλές και πολύ έντονες βροχοπτώσεις δημιουργεί. Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα, τόσο αυξάνονται και οι υδρατμοί. Για κάθε έναν βαθμό που αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας, έχουμε 7% περισσότερους υδρατμούς που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα.

Advertisement

Σε ένα τεράστιο μετεωρολογικό μέτωπο 100-150 χιλιομέτρων, όπως είναι αυτό του Μίλτον, καταλαβαίνετε πόσο πολύ περισσότεροι υδρατμοί μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και προκαλούν τεράστιες σε ένταση και διάρκεια καταιγίδες.

Στο τέλος, αναφορικά με το θέμα της εκκένωσης στη Φλόριντα και τις έντονες εκκλήσεις που απηύθυναν οι τοπικές Αρχές στους κατοίκους, ο κ. Συνολάκης δήλωσε: «σωστά έγινε η μαζική εκκένωση, και το λέω για έναν και μόνο λόγο: δεν υπάρχει ακόμα η επιστημονική τεχνολογία που θα μας υποδεικνύει ποιες ακριβώς περιοχές θα πληγούν από έναν τέτοιο κυκλώνα και πόσο θα πληγούν.

Όταν ο κυκλώνας είναι πάνω από τη θάλασσα, μπορεί η τεχνολογία να προβλέψει την ισχύ του. Όταν, όμως, είναι πάνω από στεριά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση ή πρόβλεψη».

ΣOK με Τυφώνα Μίλτον: Η στιγμή που σφυροκοπά ανελέητα ολόκληρες ποόλεις – Δεiτε Ιίνe Bivτεo & τpoμακτικές εικόvες από τη ΝΑSΑ

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του επικίνδυνου τυφώνα Μίλτον στη Φλόριντα, δημοσιεύθηκαν νέες διαστημικές φωτογραφίες που απεικονίζουν την πορεία του κυκλώνα πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού, κοντά στις ακτές της χερσονήσου Γιουκατάν.

Επικείμενη απειλή από τον τυφώνα Μίλτον: Εξελίξεις και προειδοποιήσεις για τη Φλόριντα

Ο τυφώνας πλησιάζει τις φλόριντες ακτές, αφήνοντας στους κατοίκους ελάχιστο χρόνο για να εκκενώσουν την περιοχή ή να προφυλαχθούν από την καταιγίδα, η οποία αναμένεται να προκαλέσει επικίνδυνες αυξήσεις στη στάθμη της θάλασσας, συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η περιοχή έχει ήδη υποστεί ζημιές από τον κυκλώνα Ελίν μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Εκατομμύρια κάτοικοι κατά μήκος της ακτογραμμής που εκτείνεται πάνω από 483 χιλιόμετρα έχουν λάβει εντολές για απομάκρυνση, ενώ οι αρχές εκδίδουν ολοένα και πιο επείγουσες προειδοποιήσεις καθώς πλησιάζουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να διατηρήσει τη δύναμή του κατά τη διάρκεια της διασχίσεως της χερσονήσου, απειλώντας να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες στις ανατολικές ακτές της Φλόριντας.

Αυξανόμενη Απειλή από τον Τυφώνα Μίλτον για την Φλόριντα

Παρά το ενδεχόμενο να μειωθεί η ταχύτητα των ανέμων, το μέγεθος της καταιγίδας αυξάνεται, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο περισσότερες παράκτιες περιοχές. Ο κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις, επανέλαβε σήμερα ότι «αυτός ο κυκλώνας έχει σοβαρές συνέπειες και θα προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές». Ανέφερε επίσης ότι φορτηγά εργάζονται συνεχώς για την απομάκρυνση των συντριμμιών που άφησε πίσω του ο προηγούμενος κυκλώνας Ελίν, προτού ο Μίλτον μπορεί να τα διασκορπίσει, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών.

Η μέγιστη ταχύτητα του ανέμου του τυφώνα Μίλτον φτάνει τα 145 μίλια την ώρα (230 χιλιόμετρα την ώρα) καθώς κινείται πάνω από τα θερμά νερά του Κόλπου του Μεξικού. Η καταιγίδα βρίσκεται στα όρια της μητροπολιτικής περιοχής του κόλπου της Τάμπα, όπου διαμένουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι προειδοποιητικές αναφορές για την καταιγίδα καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Φλόριντας και ένα μεγάλο τμήμα της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής ακτής, εκτείνοντας την απειλή στην ακτογραμμή μεταξύ Τάμπα και Φορτ Μάγιερς.

Ολέθριοι Άνεμοι και Ανεμοστρόβιλοι από τον Τυφώνα Μίλτον Πλήττουν το Fort Myers

Το Fort Myers στη Φλόριντα έχει βρεθεί αντιμέτωπο με ισχυρούς ανέμους και ανεμοστρόβιλους, προκαλώντας καταστροφές λόγω του πλησιάζοντος τυφώνα Μίλτον. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που συνοδεύουν τον τυφώνα έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, καθώς η ένταση των ανέμων και η μανία των ανεμοστρόβιλων δείχνουν τη δύναμη της φύσης σε όλη της την έκταση. Η έντονη αυτή επίθεση του καιρού είναι αποτυπωμένη σε βίντεο, όπου αποκαλύπτεται η ασταμάτητη ισχύς του τυφώνα, αφήνοντας τους κατοίκους σε κατάσταση συναγερμού.