Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα είναι υψηλότερες από το κανονικό. Παρόλο που η Ελλάδα έχει βγει από τις συνθήκες καύσωνα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν υψηλές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σε μια ανάρτησή του, ο Τσατραφύλλιας ανέφερε ως παράδειγμα την ιστορία με τον βάτραχο και το βραστό νερό. Αυτή η αναλογία χρησιμοποιήθηκε για να δείξει πως η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες θα γίνει σταδιακά στο ανθρώπινο σώμα. Ο βάτραχος, όταν το νερό θερμαίνεται σιγά-σιγά, προσαρμόζεται στη θερμοκρασία χωρίς να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Παρόμοια, ο οργανισμός μας θα προσαρμοστεί στις αυξανόμενες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:
«Ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη δυτική Ελλάδα.
Αναμφισβήτητα ο φετινός Ιούνιος εξελίσσεται σαν ένας από τους θερμότερους μήνες .Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη μια πρώτη εκτίμηση (όχι πρόγνωση ) για την συνέχεια του καλοκαιριού είναι οτι και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από το κανονικό.
Μάλιστα σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus οι μήνες Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβρης παρουσιάζουν πάνω από 60% πιθανότητα να είναι πιο ζεστοί από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Υ.Γ: Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν το βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να το ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει, και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει. Πώς μεταφράζεται αυτή η μεταφορά στην καθημερινότητά μας; Η ουσία του συνδρόμου του βρασμού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε».
Το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να είναι έντονο και γεμάτο ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την αρχαία μέθοδο πρόβλεψης του καιρού, τα μερομήνια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και θα υπάρξει ισχυρή κακοκαιρία το δεύτερο μισό του Αυγούστου. Η εμπειρία των τελευταίων ημερών, με τον δείκτη δυσφορίας να φτάνει σε υψηλά επίπεδα, μας έδωσε μια πρόγευση των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται.
Ιούνιος 2024
Τον Ιούνιο θα υπάρξουν υψηλές θερμοκρασίες από την αρχή του μήνα, με μια περίοδο κακοκαιρίας να αναμένεται μετά τις 19 Ιουνίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο μέχρι το τέλος του μήνα.
Ιούλιος 2024
Ο Ιούλιος προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα καυτός. Το πρώτο μισό του μήνα θα κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες, ενώ από τις 19 έως τις 25 Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει καύσωνας. Οι περιοχές που θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η Θεσσαλία, η Κρήτη, Οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος
Αύγουστος 2024
Ο Αύγουστος θα είναι εξίσου καυτός, με συνθήκες καύσωνα σχεδόν για ολόκληρο τον μήνα. Οι προβλέψεις των μερομηνίων δείχνουν υψηλές θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο και ισχυρό καύσωνα από τις 11 έως τις 21 Αυγούστου. Μετά από αυτό το διάστημα, από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου, θα ακολουθήσει έντονη κακοκαιρία με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Προς τα τέλη του μήνα, ο υδράργυρος θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.
Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, σε δηλώσεις του στο «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για νέο κύμα ζέστης, παρόλο που το πρώτο κύμα καύσωνα έχει υποχωρήσει. Η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά δε θα λείψουν τα μπουρίνια και οι ισχυροί άνεμοι. Ωστόσο, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας, αν και όχι τόσο έντονη όσο το πρώτο κύμα που έφτασε τους 44 βαθμούς.