Ο πρώτος καύσωνας, με 35 βαθμούς Κελσίου, σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, με τον καιρό να κάνει παιχνίδια.
Ειδικότερα, μετά την πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες και την αφρικανική σκόνη, που θα επικρατήσουν σήμερα, Παρασκευή, θα ακολουθήσει ο πρώτος καύσωνας.
Ο Γιάννης Καλλιάνος προέβλεψε θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι και τους 35 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, σήμερα, βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο σκηνικό.
Στην κακοκαιρία, που ξεκίνησε χθες, Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα, με τη θερμοκρασία να πέφτει μέχρι και 9 βαθμούς Κελσίου, ανά περιοχές, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
«Δεν θα είναι όπως την προηγούμενη φορά, που είχαμε αυτές τις απόκοσμες εικόνες που βλέπουμε στην Αφρική και στα βόρεια της Λιβύης. Απλά θα είναι πιο έντονη σε Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη και θα αποχωρήσει Σάββατο βράδυ Κυριακή ξημερώματα», υπογράμμισε ο Γιάννης Σταματάκης.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, σήμερα θα είναι η πιο βροχερή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι καταιγίδες θα είναι έντονες σε Ήπειρο, δυτική και κεντρική Μακεδονία, αλλά και στην Κρήτη.
Τέλος, ο μετεωρολόγος του Mega επεσήμανε ότι «ίσως μετά τις 15 Μαΐου έχουμε το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, γιατί ακόμα δεν έχει κλειδώσει. Στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μπορούμε να δούμε θερμοκρασίας άνω των 35 βαθμών Κελσίου. Υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στα προγνωστικά μοντέλα, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα ισχυρό κύμα ζέστης για την εποχή».
Για την κακοκαιρία έκανε λόγο και ο Θοδωρής Κολυδάς, σε νέα του ανάρτηση.
Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, τα φαινόμενα, τη νύχτα της Πέμπτης, θα ενταθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια και το βόρειο τμήμα της ανατολικής Στερεάς (Φθιώτιδα).
Την Παρασκευή, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια, το βόρειο τμήμα της ανατολικής Στερεάς (Φθιώτιδα) και την Κρήτη.
Όσον αφορά τη σκόνη, που θα μείνει πάνω από την Ελλάδα μέχρι την Τρίτη (13/5), ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι “την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχουμε ασθενή έως μέτρια μεταφορά Σαχαριανής σκόνης προς την περιοχή μας και ότι η μεταφορά της σκόνης στα κατώτερα και μέσα ύψη της τροπόσφαιρας δεν θα διατηρηθεί αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα, καθώς σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις θα παρασυρθεί θα πέσει και θα σημειωθούν λασποβροχές κυρίως στα νότια”.
Από την πλευρά του, χθες, Πέμπτη, το πρωί, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε ότι “από τα δυτικά και συγκεκριμένα το νοτιοανατολικά του Ιονίου πελάγους ξεκινά η αλλαγή του καιρού που θα απασχολήσει ολόκληρη τη χώρα, χωρίς τα φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, ενώ οι βροχοπτώσεις του επόμενου 48ωρου στα νότια, θα συνοδεύονται και από σκόνη και θα είναι λασποβροχές”.
Ειδικά για την Αττική, ανέφερε ότι «από το μεσημέρι και απόγευμα αναμένονται πρόσκαιρες λασποβροχές, ήπιες βροχοπτώσεις, ενώ για τη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι πιο βαρύς προς το απόγευμα και βράδυ, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα προς τη Χαλκιδική και περιοχές που βρέχονται από το βόρειο βορειοδυτικό Αιγαίο. Από το Σάββατο, με τη βοήθεια των βοριάδων, θα αρχίσει να εξασθενεί η αφρικανική σκόνη, που θα είναι πιο αισθητή σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα, μας έρχονται θερμές αέριες μάζες από Τετάρτη-Πέμπτη».
Ανάλογη είναι η πρόβλεψη για τον καιρό και από τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, προβλέποντας ότι ο πρώτος καύσωνας αναμένεται από την άλλη Παρασκευή.
Όπως ανέφερε “σήμερα καταιγίδες αναμένονται στα βόρεια. Από πλευράς βροχών, πιο σημαντικές θα είναι οι βροχές που θα σημειωθούν από το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την βορειοανατολική Στερεά. Εκεί οι βροχές θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Αρκετές καταιγίδες περιμένουμε από το πρωί της Παρασκευής στο νότιο Αιγαίο, πιθανόν εκεί να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις, με τα μεγαλύτερα ποσά βροχής στην Κρήτη. Η θερμοκρασία σήμερα και αύριο σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Από την άλλη Παρασκευή, πάντως, το θερμόμετρο θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο αυξημένη συννεφιά. Στην Αττική πιθανόν ασθενείς βροχές λασποβροχές σήμερα, θα βρέξει περισσότερο την Παρασκευή. Στη Θεσσαλονίκη βροχερός καιρός σήμερα και μέχρι το πρωί της Παρασκευής”.
Σύμφωνα με την αρχαία μέθοδο πρόβλεψης καιρού, τα γνωστά Μερομήνια, οι πρώτες ημέρες του Μάη αναμένεται να είναι με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Αναμένεται μικρή κάθοδος στη θερμοκρασία από τα μέσα του μήνα, ενώ στη συνέχεια προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες, με πιθανότητα οριακού καύσωνα, κυρίως στα κεντρικά και νότια. Πριν το τέλος του Μαΐου, προβλέπονται τοπικές μπόρες.
Στις ημερομηνίες 13-19 του μήνα, προβλέπονται κακοκαιρία και φυσιολογικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, προβλέπεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας προς το τέλος του μήνα, χωρίς την εμφάνιση φαινομένων κακοκαιρίας.
Το πρώτο μισό του μήνα προβλέπεται μια διαδοχή από υψηλές θερμοκρασίες, με παρατεταμένη διάρκεια, ενώ από τις ημερομηνίες 19 έως 25 αναμένεται έντονη ζέστη σε επίπεδα καύσωνα.
Το πρώτο δεκαήμερο του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες στα νότια και κανονικές στη βορειοανατολική περιοχή. Από τις 11 έως τις 21 του μήνα αναμένεται έντονος καύσωνας, ενώ από τις 22 έως τις 26 προβλέπεται ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες που θα εκδηλωθούν από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά, συνοδευόμενη από αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Το τέλος του Αυγούστου προβλέπεται να φέρει βελτιωμένες καιρικές συνθήκες και κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή.
Τα Μερομήνια αποτελούν μια αρχαία μέθοδο πρόβλεψης καιρού, η οποία διατηρείται στην επαρχία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι κάτοικοι, από γενιά σε γενιά, μετέδιδαν την πρακτική γνώση της παρατήρησης φυσικών φαινομένων και «σημάδιων» από τον ουρανό, με σκοπό να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο ως το μήνα που αποκωδικοποιούσαν τα σύμβολα του καιρού, καθώς θεωρούσαν ότι αυτός ήταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι ο καιρός της πρώτης ημέρας παρατήρησης ήταν παρόμοιος με αυτόν της πρώτης μέρας του χρόνου.
Ορισμένοι μετρούσαν τα Μερομήνια από την 1η έως την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι από την 3η έως την 15η ημέρα. Ωστόσο, η διάρκεια παραμένει πάντα δώδεκα ημέρες, με κάθε μια να αντιστοιχεί σε έναν μήνα, ξεκινώντας από τον Αύγουστο.
Ορισμένοι υποστηρίζουν τα Μερομήνια, πιστεύοντας ότι μπορούν έτσι να προγραμματίσουν τις εργασίες και τις ασχολίες τους, ειδικά όσοι εργάζονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργία και κτηνοτροφία.
Τέλος, ορισμένοι ανθρώποι στην ύπαιθρο κάνουν προβλέψεις παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών κατά τη διάρκεια της νύχτας.