Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ισπανία και οι μνήμες της θεομηνίας του «Daniel» στην Ελλάδα έχουν ενεργοποιήσει τους αρμόδιους φορείς σε υψηλή επιφυλακή, ειδικά όσον αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε πλημμυρικά φαινόμενα. Ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες είναι η κατάσταση του Κηφισού, που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της περιοχής, με τον φόβο ότι σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες.
Στην κατηγορία των «κόκκινων» περιοχών, όπου ο κίνδυνος πλημμυρών είναι μεγαλύτερος, συγκαταλέγονται οι συνοικίες γύρω από τον Κηφισό, την Εσχατιά, την Καναπίτσα, τον Άγιο Γεώργιο και την Περγουλέζα. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν κατοικίες χιλιάδων ανθρώπων και πολλαπλά κτήρια, τα οποία ενδέχεται να απειληθούν από υπερχείλιση υδάτων και πλημμυρικά φαινόμενα.
Η σύνταξη των επιχειρησιακών σχεδίων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πλημμυρών αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης σε πρόσφατη σύσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 66 Δήμων του λεκανοπεδίου. Η άμεση λήψη μέτρων κρίθηκε απαραίτητη για την προστασία των πολιτών και των υποδομών της Αττικής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, το σχέδιο προβλέπει την αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος από το σύστημα «112», που θα ειδοποιεί τους πολίτες για απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαίρεση τα σωστικά συνεργεία. Παράλληλα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα κλείνουν σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, θα εγκατασταθούν τρεις σταθμοί άμεσης επέμβασης σε Μαγούλα, Ρέντη και Ολυμπιακό Χωριό, ενώ θα δημιουργηθούν δύο επιπλέον επικουρικοί σταθμοί σε Παλλήνη και Ελληνικό. Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στη γρήγορη απόκριση σε περιπτώσεις έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στον Κηφισό, τον Ιλισό και σε διάφορα ρέματα της Αττικής, τα οποία έχουν μπαζωθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών.
Η Κατερίνα Παπαγιαννάκη, ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε την αυξανόμενη συχνότητα πλημμυρικών επεισοδίων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου στην Αττική, όπως εκείνου που έπληξε την Ισπανία, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Η κ. Παπαγιαννάκη υπογράμμισε την ανάγκη για πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς η λύση της κατεδάφισης αυθαιρέτων δεν θεωρείται εφικτή.
Ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, εκπροσωπώντας έναν από τους πλέον επικίνδυνους δήμους της Αττικής λόγω των παραποτάμων, υπογράμμισε την επικινδυνότητα της κατάστασης, ενώ ανέφερε ότι η καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων έχει εντείνει τον κίνδυνο για τους κατοίκους. Απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι πλημμύρες οφείλονται αποκλειστικά στον μη καθαρισμό των φρεατίων, τονίζοντας την ανάγκη για εντατικότερη υποδομή και έγκαιρα μέτρα προστασίας.