Η χώρα μας πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, με ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον προγνώστη Θεοφάνη Χατζηγρίβα. Ένας ψυχρός Αρμαγεδδώνας από τα ανατολικά φαίνεται να κινείται προς την Ελλάδα, φέρνοντας χιόνια και πολικό ψύχος.
Ψυχρός Αρμαγεδδών από τα Ανατολικά
Βάσει των στοιχείων του προγνωστικού μοντέλου GEM, η κορύφωση της κακοκαιρίας αναμένεται γύρω στις 23 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η πρόγνωση ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις λόγω της χρονικής απόστασης.
Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα είναι ιδιαίτερα ψυχρό, με την Ελλάδα να μπαίνει κυριολεκτικά στην «κατάψυξη». Οι πολίτες καλούνται να προετοιμαστούν για τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Δείτς την ανάρτηση του Θεοφάνη Χατζηγρίβα
Ποιος χειμώνας και ποια χιόνια; Αν δείτε τı έρχεται σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα… Πρόγνωση «βόμβα» για τον Φεβρουάριο
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Φεβρουάριος στην νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο.
Η ανάρτηση του Κώστα Λαγουβάρδου για την εξέλιξη του καιρού τον Φεβρουαρίου
Όπως φαίνεται σε γράφημα, που παρουσίασε με ανάρτησή του ο Κώστας Λαγουβάρδος, συμφωνα με το 74% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Φεβρουαρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).
Συγκεκριμένα, η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C, μεταξύ 1 και 2°C και άνω των 2°C είναι 22%, 27% και 25% αντίστοιχα.
Οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C και άνω του 1°C είναι 19% και 7% αντίστοιχα.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD(Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.
Αλλάζει ο καιρός από το απόγευμα: Πέφτει πυκνό χιόνι στην Ελλάδα σε λίγες ώρες – Σε αυτές τις πόλεις θα το στρώσει
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο (11/1), με βροχές, καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ενόψει της κακοκαιρίας, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ενημέρωσε ότι το Σάββατο αναμένεται να εκδοθεί έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού και επεσήμανε ότι: «Ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Δυτική τη Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, κυρίως στα βορειοδυτικά, ενώ χιόνια αυτό το διήμερο θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας».
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, βελτίωση του καιρού αναμένουμε από την Τρίτη και μετά, με ηλιοφάνεια, εξασθένηση των ανέμων και άνοδο του υδραργύρου.
Η πρόγνωση του καιρού με τον Τάσο Αρνιακό
«Με ισχυρές βροχές, χιονόνερο, χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές, θυελλώδεις βοριάδες και θεαματική υποχώρηση του υδραργύρου θα συνοδεύσουν την πρώτη ψυχρή «κατεβασιά» του 2025 από την Κυριακή, μέχρι και την Τρίτη.
Συγκεκριμένα, σημαντικές βροχές περιμένουμε στην κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, το Ιόνιο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και στα πεδινά, χιονόνερο στα ημιορεινά, καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές του Ιονίου.
Πυκνές χιονοπτώσεις περιμένουμε από το μεσημέρι της Κυριακής σε όλα τα βόρεια σύνορα μας, από τον βόρειο Έβρο μέχρι και την Ήπειρο και αργότερα σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα 500-600 μέτρα και πάνω, όπως τη Φλώρινα, την Καστοριά και γύρω από την Ορεστιάδα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, την Βέροια, την Πτολεμαΐδα, τα Γρεβενά, το Μέτσοβο, την Κόνιτσα, το Περτούλι, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Καλαμπάκα, την Ελασσόνα, το Μουζάκι, τα Φάρσαλα, τον Δομοκό, το Καρπενήσι, την Αράχοβα και την Τρίπολη.
Οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ και ο υδράργυρος θα πέσει κατά 10 περίπου βαθμούς, από τα βόρεια, ενδεικτικά κατά μέσο όρο, από τους 15 στους 5 βαθμούς.
Βελτίωση του καιρού αναμένουμε από την Τρίτη και μετά με διακοπή των φαινομένων, ηλιοφάνεια, εξασθένηση των ανέμων και άνοδο του υδραργύρου», είπε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός.