Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) δημοσίευσε μια αναλυτική πρόγνωση για τον επερχόμενο χειμώνα, παρουσιάζοντας στοιχεία που βασίζονται σε δύο μακροπρόθεσμα μοντέλα, το ECMWF και το multi-model system. Η γενική εικόνα υποδεικνύει έναν σχετικά ήπιο χειμώνα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, με συγκεκριμένες περιοχές να εμφανίζουν διαφοροποιήσεις στις θερμοκρασίες και τα φαινόμενα.
Πριν από την είσοδο του χειμώνα, η κακοκαιρία «Bora» βρίσκεται ήδη «προ των πυλών», φέρνοντας καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς και χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά τμήματα της Ελλάδας. Ωστόσο, η ΕΜΥ τονίζει ότι συνολικά ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι πιο ήπιος από το μέσο όρο.
«Για τον χειμώνα 2024 – 2025 (Δεκέμβριος 2024 – Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2025), έχουμε επιλέξει, για παρουσίαση και σχολιασμό, τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2 μέτρα, του υετού (βροχή – χιόνι), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια…».
Τα μοντέλα ECMWF και multi-model συμφωνούν πως ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι θερμότερος του μέσου όρου, με τη βόρεια Ευρώπη να εμφανίζει τις μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις (άνω των +2℃), ενώ οι μικρότερες αποκλίσεις (περίπου +0,5℃) εντοπίζονται στις νοτιότερες περιοχές, όπως η νότια Ιβηρική χερσόνησος.
Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία προβλέπεται να κυμανθεί 0,5℃ – 1℃ πάνω από τις κανονικές τιμές, με πιθανότητα να ξεπεράσει τον 1℃ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
Οι αποκλίσεις στα γεωδυναμικά ύψη στα 500 hPa και οι τάσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια αποκαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού χειμώνα:
Για την Ελλάδα, οι σχετικά υψηλότερες πιέσεις οδηγούν σε βορειοανατολικούς ανέμους, που όμως δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Αυτή η κυκλοφορία συνδέεται με μειωμένο υετό στις ανατολικές περιοχές, όπως συμβαίνει παραδοσιακά κατά τη χειμερινή περίοδο.
Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις επηρεάζονται από δύο σημαντικούς κλιματικούς παράγοντες:
Η ΕΜΥ υπογραμμίζει ότι οι εποχικές προγνώσεις έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα και πρέπει να αξιολογούνται με επιφύλαξη, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη όλες τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα των μοντέλων υποδεικνύουν έναν ήπιο χειμώνα, με θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις και σχετικά ξηρότερες συνθήκες στις μεσογειακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.