Η πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αισθητή, αν και οι πολυπόθητες βροχές δεν λένε να μας επισκεφτούν.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού και τις επικείμενες βροχές από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «πάνω από έναν μήνα κατάφερε το πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων να αντέξει και να κλείσει το δρόμο στις κακοκαιρίες με αποτέλεσμα την έντονη ανομβρία στη χώρα μας που μας έφερε στο νου εικόνες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όπου και τότε η χώρα μας βίωσε ένα έντονο – παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας – ανομβρίας».
«Το μόνο που θύμιζε την απομάκρυνσή μας από τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν οι βοριάδες και η πτώση της θερμοκρασίας που αυτοί προκάλεσαν αν και στην αρχή της δράσης τους η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που τους προκαλούσε θύμιζε μελτέμια του 15Αύγουστου» σημείωσε.
Πρόσθεσε πως: «Ίσως να μην στεκόμασταν τόσο σε αυτό το διάστημα της ανομβρίας μιας και αν γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν θα εντοπίσουμε αρκετά όμοια διαστήματα. Αυτό όμως που μας κάνει να τονίζουμε τόσο αυτή την άνυδρη περίοδο είναι η απουσία του προηγούμενου φθινοπώρου – χειμώνα όπου δυστυχώς αφήσανε μεγάλο υετικό κενό πίσω τους τόσο λόγο της έλλειψης βροχοπτώσεων αλλά κυρίως της απουσίας χιονοπτώσεων στα βουνά μας και τα οποία χιόνια κατέχουν πρωταρχική θέση στην πυραμίδα του υδροφόρου ορίζοντα».
«Για τη συνέχεια η καιρική σελίδα φαίνεται να γυρίζει με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία να αλλάζει μιας και ο αντικυκλώνας φαίνεται να αποδιοργανώνεται αρκετά τα επόμενα 24ωρα δεχόμενος συνεχώς πιέσεις από ψυχρότερο αέρα που εισβάλει από τα ανατολικά βορειοανατολικά κράσπεδά του» συνεχίζει.
Η κακοκαιρία, εξηγεί, θα έρθει από τα δυτικά: «Την Κυριακή θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε τα πρώτα σημάδια την αλλαγής στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία ενώ από τις πρώτες ημέρες της άλλης εβδομάδας θα αρχίσουν να μας έρχονται και οι βροχές».
«Η δυτική Ελλάδα σε πρώτη φάση θα βρεθεί στο επίκεντρο των βροχοπτώσεων ακολουθώντας στη συνέχεια και άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα» τονίζει.
Και καταλήγει: «Ας ελπίσουμε αυτή η αλλαγή να έχει διάρκεια και να μην μας φέρει καταστροφικές βροχές μιας και ο Νοέμβριος φημίζεται για τις επικίνδυνες βροχές του πόσο μάλλον όταν οι θάλασσές μας κρατούν αρκετά μεγάλα ποσά θερμότητας».
Ο καιρός μπορεί να θυμίζει άνοιξη, τις μεσημεριανές ώρες, αλλά το σκηνικό φαίνεται πως αλλάζει, από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Θεοφάνη Χατζηγρίβα.
Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο προγνώστης, έντονες ταλαντώσεις ή rosby waves φέρνουν βροχές μετά τις 3 Νοεμβρίου στη χώρα μας, ενώ ένα ψυχρό μέτωπο διαφαίνεται να κατεβαίνει από τα βόρεια.
Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχει το σενάριο αποκοπής «ψυχρού λιμνιδίου» από την Μεσόγειο, κάτι το οποίο δεν θέλουμε ούτε για αστείο.
Όπως υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος: «Η αρκετά βόρεια επέκταση του ισχυρού αντικυκλωνα ,είχε σαν αποτέλεσμα να βάλει φρένο σε οποια πιθανότητα για αξιόλογες βροχές προς τα τελη του μηνα στην χώρα μας(..,και όχι μόνο), και να μετατοπισει τις πιθανότητες για λίγο αργότερα και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο 5νθημερο η 7ημερο του Νοέμβρη.
▪️Διαβασα,μέσα στο διαδίκτυο ότι είναι μάλιστα και σπάνιο φαινόμενο για τη χώρα μας ,αφήνοντας με άφωνο.
▪️Δεν είναι καθόλου σπάνιο, ούτε για τη χώρα μας, αλλά ούτε για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ηπειρο φυσικά, και σε περίπτωση που αυτό συμβεί (όπως και έγινε τελικά. ..) , να εχει την δυνατοτητα να μας δωσει διάρκεια καλοκαιρίας ακομη και πάνω από 15 με 20 ημέρες.
▪️Μαλιστα θα έλεγα σε εισαγωγικά, ότι οι συνθήκες έμοιαζαν περισσότερο, με τις γνωστές σε όλους μας ” αλκυονίδες ημέρες ” μιας και υπήρχαν τα χαρακτηριστικά ,όπως νηνεμία στα ηπειρωτικά, ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας, απουσια νεφών, και μεγάλη θερμοκρασιακη διαφορά μεταξύ πρωινού, και μεσημεριού. ( πχ …2 το πρωί, 24 το μεσημέρι. ..)
▪️Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τελικά, και αν αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, και η απάντηση είναι, ότι ΝΑΙ θα αλλάξει…
▪️Ετσι λοιπόν, με τα προγνωστικά δεδομένα, αυτής της στιγμής, και με υπογράμμιση σοβαρή, ότι η κατάσταση είναι ξανά ρευστή, εξ αιτίας έντονων ταλαντώσεων (rosby waves) , φαίνεται μια σταδιακή μεταβολή προς το έλαφρως άστατο το διάστημα 31,Οκτώβρη με 3 Νοέμβρη, κυρίως στο ηπειρωτικό κομμάτι, και κυριως σε ορεινές περιοχές, και πιθανώς ανατολικά της Πίνδου ,αλλά και νοτιότερα, χωρίς φυσικά,να υπάρχει κάτι δεδομένο, κάτι έντονο, η κάτι εκτεταμένο, και μιλώντας απλά για,μικρά ή μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με μικρή πιθανότητα κάποιων τοπικών βροχοπτώσεων.
▪️Εκει που θα πρέπει να εστιάσουμε με τις οποίες για την ώρα πιθανότητες μικρές ή μεγάλες, είναι το διάστημα 3-4 Νοέμβρη και μετά, καθώς φαίνεται να κατηφοριζουν ιδιαίτερα ψυχρές αεριες μάζες για την εποχή από την βόρεια Ευρώπη, με αρχικό επιρεασμο μεγάλου μέρους της κεντρικών περιοχών, και με αυξημένη πιθανότητα αυτές ,να περάσουν σχετικά γρήγορα και πάνω από τη χώρα μας .
▪️Ολα τα υποσεναρια φυσικά ανοιχτά, από χιόνια σε χαμηλά υψομετρα ,και πιθανώς όχι μόνο, μέχρι και κάποιες έντονες βροχές.
▪️Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε άκρη για,την ώρα ,μιας και οι πιθανότητες στις γραμμές των ensembles είναι μοιρασμένες .
▪️Παίζουν και τα σενάρια αρκετά δυτικής επέκτασης, με αποτέλεσμα να σκάψει από την Αφρική θερμότερες αεριες μάζες και να μας τις στείλει, η αρκετά ανατολικής, όπου απλά θα συνεχίσουμε σχεδόν στο ίδιο μοτίβο. ….
▪️Εχουμε και το ακραίο σενάριο αποκοπής ιδιαίτερα ψυχρού λιμνιδιου στα θερμά νερά της κεντρικής μεσογείου ,κάτι φυσικά που δεν το θέλουμε ούτε για,πλάκα ….
▪️Ξερω δεν σας κατατοπίσα απόλυτα ,αλλά δυστυχώς αυτή είναι η προγνωστικη κατάσταση αυτή τη στιγμή, και θα χρειαστεί να περιμένουμε. …».
Με ενδιαφέρον παρουσιάζονται οι προβλέψεις από οκτώ μεγάλα παγκόσμια μετεωρολογικά κέντρα για την κλιματική πορεία του Νοεμβρίου και του ερχόμενου χειμώνα, προεικονίζοντας ενδιαφέρουσες κλιματικές τάσεις αλλά και πιθανά έκτακτα φαινόμενα. Η πρόγνωση, από τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου ως την αρχή της άνοιξης, διαφαίνεται ότι θα έχει ποικίλα καιρικά μοτίβα για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες και οι πλαγιότιτλοι ανά μήνα:
Ο Νοέμβριος προβλέπεται με αυξημένες βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη, ιδίως στη Σκανδιναβία, τη Ρωσία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, οι βροχές στη Μεσόγειο αναμένονται μειωμένες. Στην Ελλάδα, οι βροχοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα φυσιολογικές, ιδιαίτερα στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές, ενώ στα νότια θα σημειωθούν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Οι θερμοκρασίες αναμένονται να είναι ελαφρώς αυξημένες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τη χώρα μας να ακολουθεί αυτή την τάση αλλά και να βιώνει κάποιες ψυχρότερες ημέρες λόγω βόρειων ανέμων που θα επικρατήσουν, κυρίως στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα. Αυτή η περίοδος ενδέχεται να φέρει και τις πρώτες χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας χώρας.
Τον Δεκέμβριο, η βροχόπτωση θα είναι πιο έντονη στη βόρεια Σκανδιναβία και μέρη της κεντρικής Μεσογείου. Στην Ελλάδα, οι βροχοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα, ενώ αναμένονται ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα στα ανατολικά και βορειοανατολικά. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη προβλέπονται υψηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα στις βόρειες περιοχές, ενώ στη Μεσόγειο αναμένονται φυσιολογικές. Στη χώρα μας, η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει κοντά στα κανονικά επίπεδα, με τη δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές λόγω της σύγκρουσης ψυχρών και θερμών αερίων μαζών, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τα φαινόμενα χιονόπτωσης στα ορεινά.
Ο Ιανουάριος αναμένεται να έχει αυξημένες βροχοπτώσεις στα νότια και ανατολικά τμήματα της Μεσογείου, ενώ στη βορειοδυτική Ευρώπη θα επικρατήσουν θερμότερες συνθήκες. Στην Ελλάδα, σημαντικές βροχοπτώσεις προβλέπονται για τις περισσότερες περιοχές της νότιας χώρας, οι οποίες θα είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ στα υπόλοιπα μέρη θα κυμανθούν σε κανονικά επίπεδα. Οι θερμοκρασίες στη χώρα αναμένονται κανονικές ή και ελαφρώς κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αυξάνοντας την πιθανότητα για αξιόλογες χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο αναμένονται αυξημένες βροχοπτώσεις σε κεντρικές και ανατολικές περιοχές, ενώ η Ελλάδα θα βιώσει έναν μήνα με βροχοπτώσεις είτε κοντά είτε πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, κυρίως στα ανατολικά και δυτικά της χώρας. Ο καιρός προβλέπεται θερμότερος στην ανατολική Ευρώπη, και στη χώρα μας η θερμοκρασία αναμένεται αυξημένη λόγω των νοτίων ανέμων. Αυτό σημαίνει ότι οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, με τα πεδινά τμήματα να μην ευνοούνται για χιονόστρωση.
Ο Μάρτιος αναμένεται να διατηρήσει το βροχερό κλίμα στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία. Για την Ελλάδα, αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις, πάνω από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τη δυτική Ελλάδα, όπου οι βροχές μπορεί να είναι οριακά χαμηλότερες. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα είναι υψηλές στη δυτική και βόρεια πλευρά, αλλά κανονικές ή και χαμηλότερες στην κεντρική, ανατολική και νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, ελαφρώς πάνω ή κάτω από αυτά. Οι αυξημένες ή κανονικές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες θα επιφέρουν χιονοπτώσεις σε πολλές ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προγνώσεις για περιόδους μεγαλύτερες από 3-5 ημέρες βασίζονται σε γενικές τάσεις και δεν έχουν την ακρίβεια των άμεσων προγνώσεων, με αποτέλεσμα να αποτελούν εκτιμήσεις και όχι αυστηρά προβλέψιμα γεγονότα.