Μέσω δημοσίευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσιάζει τις προβλέψεις του για τις επόμενες ημέρες, αναλύοντας τις μεταβολές του καιρού μέσω ενός διαγράμματος. To «διάγραμμα της αλήθειας» όπως το αποκαλεί.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, αναμένονται αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Ειδικότερα, υπογραμμίζει πως «κάτι έντονο θα συμβεί» υπονοόντας έντονες καταιγίδες.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το έντονο κύμα ζέστης αναμένεται να εκχωρήσει εντός των επόμενων ωρών, προκαλώντας παράλληλα επικίνδυνα φαινόμενα.
Οι έντονοι ανέμοι, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά ξηρή ατμόσφαιρα, δημιουργούν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Επιπλέον, η αστάθεια στον καιρό θα οδηγήσει σε επικίνδυνες καταιγίδες, καθώς η πολύ θερμή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την ψυχρότερη που ακολουθεί.
Εν συνεχεία, ο έγκρυτος μετεωρολόγος, υποστηρίζει πως όταν αναφέρεται στον καύσωνα, αυτός και οι συνάδελφοι του, εννοούν: «Με την απλή λογική, η χρήση του όρου αυτού είναι συνάρτηση των επιπέδων θερμοκρασιακής άνεσης σε ότι αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό».
«Έτσι λοιπόν ο αρχικός προσδιορισμός αφορούσε θερμοκρασίες άνω των 37° σε ότι αφορά τη χώρα μας όπου από εκεί και πάνω αρχίζει ο ανθρώπινος οργανισμός και δυσκολεύεται. Η έντονη αστικοποίηση που εμφανίζουν πολλές περιοχές τα τελευταία αρκετά χρόνια ανέβασαν το όριο αυτό στους 39°» συνεχίζει.
«Τα τελευταία χρόνια προσδιορίσαμε ακόμη καλύτερα τον όρο “καύσωνας” χρησιμοποιώντας τους κατά κάποιους γνωστούς δείκτες δυσφορίας όπου λαμβάνεται υπόψη και η σχετική υγρασία και μέσω πινάκων καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας που αφορούν βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού» προσθέτει.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Μαρουσάκη:
Σε εξέλιξη βρίσκεται το ισχυρό κύμα ζέστης που τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν καύσωνας.
Αλήθεια, τι εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “καύσωνας”?
Με την απλή λογική, η χρήση του όρου αυτού είναι συνάρτηση των επιπέδων θερμοκρασιακής άνεσης σε ότι αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό.
Έτσι λοιπόν ο αρχικός προσδιορισμός αφορούσε θερμοκρασίες άνω των 37° σε ότι αφορά τη χώρα μας όπου από εκεί και πάνω αρχίζει ο ανθρώπινος οργανισμός και δυσκολεύεται. Η έντονη αστικοποίηση που εμφανίζουν πολλές περιοχές τα τελευταία αρκετά χρόνια ανέβασαν το όριο αυτό στους 39°.
Τα τελευταία χρόνια προσδιορίσαμε ακόμη καλύτερα τον όρο “καύσωνας” χρησιμοποιώντας τους κατά κάποιους γνωστούς δείκτες δυσφορίας όπου λαμβάνεται υπόψη και η σχετική υγρασία και μέσω πινάκων καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας που αφορούν βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.
Ας επανέλθουμε όμως στην εξέλιξη των καιρικών συνθηκών μιας και όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, μα το ερώτημα των περισσοτέρων πλέον είναι πόση διάρκεια θα έχει αυτή.
Ο επιστήμονας έχει στις μέρες μας τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να δώσει απαντήσεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ένα διάγραμμα που μας δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας ψηλά στην ατμόσφαιρα και το οποίο διάγραμμα προσωπικά μου αρέσει να το αποκαλώ το διάγραμμα της αλήθειας.
Το γιατί το αποκαλώ έτσι δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβει κανείς.
Όπως θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν καμπύλες διαφορετικών χρωμάτων αλλά και μια πιο παχιά καμπύλη μαύρου χρώματος.
Κάθε μία από τις καμπύλες αυτές αντιστοιχούν σε ένα προγνωστικό σενάριο η δε μαύρη παχιά στο μέσο σενάριο ή στο μέσο δρόμο αλλιώς.
Όταν οι καμπύλες των άλλων χρωμάτων, είναι κοντά στη μαύρη, τότε λέμε με καλή βεβαιότητα η τάση του καιρού θα συγκλίνει προς τα εκεί.
Όταν όμως απομακρύνονται τότε κρατάμε “μικρό καλάθι” σε ερωτήσεις του κόσμου σχετικά με τον καιρό των επόμενων ημερών.
Στο συγκεκριμένο διάγραμμα που αναφέρεται στην Αθήνα έχουμε βάλει και τα όρια με τις γκρι γραμμές σχετικά με τον καύσωνα, την πολλή ζέστη ή την πιο ήπια ζέστη.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί.
Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα.
Μετά μάλιστα και το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα».
Βρείτε την ανάρτηση στο Facebook εδώ:
Ο Καιρός Σήμερα Πέμπτη (13.06.2024)
Σήμερα αναμένεται μια θερμή ημέρα, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν στους 40 έως 43 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα.
Πιθανώς αυτή να είναι η τελευταία ημέρα με αυτή τη γενικευμένη ζέστη, καθώς από αύριο αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια μέρη, και μέχρι το τέλος της ημέρας στα ανατολικά και νότια, με την πιθανότητα εμφάνισης καταιγίδων που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη βόρεια Ελλάδα.
Αυτό το κύμα καύσωνα συνοδεύεται από σύννεφα, αφρικανική σκόνη και πιθανές βροχοπτώσεις.
Ο Καιρός για τις Επόμενες Ημέρες
Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η μετάβαση από την πολύ θερμή αέρια μάζα που επηρεάζει την περιοχή, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο θα προχωρήσει προς την Τουρκία και την Κύπρο. Η σύγκρουση του ψυχρότερου αέρα με τον θερμότερο αναμένεται να προκαλέσει έντονη αστάθεια, με αποτέλεσμα την εμφάνιση επικίνδυνων καταιγίδων από το απόγευμα της επόμενης ημέρας, ιδίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο-βορειοανατολικό Αιγαίο.
Τα φαινόμενα αυτά ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και έντονους κεραυνούς. Συνεπώς, είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από τις παραλίες κατά την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, καθώς οι κεραυνοί είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και ακόμα και θανάτους κατά τη διάρκεια των απότομων καταιγιδών που εκδηλώνονται ξαφνικά.
Επιπλέον, οι άνεμοι ενδέχεται να ενισχυθούν, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των καταιγιδών.
Ταυτόχρονα, ο βορειοδυτικός άνεμος θα ενισχυθεί και θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα, ενώ αυτό το πέρασμα των ψυχρών αερίων μαζών με τις θερμότερες, θα δημιουργήσει τις ασταθείς καιρικές συνθήκες και τα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα.
Προς το Σάββατο και την Κυριακή, θα προβλέπεται μια σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας, κυμαίνοντας κοντά στους 36 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνοντας την αρχή της φυσιολογικής μεταβολής της θερμοκρασίας για την εποχή.