ayto-poy-erchetai-ton-aygoysto-gia-25-imeres-aschima-ta-nea-me-ton-kairo-an-feygeis-diakopes-284255
22:00

Αυτό που έρχεται τον Αύγουστο για 25 ημέρες…: Άσχημα τα νέα με τον καιρό αν φεύγεις διακοπές…

22:00
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Πριν λίγες ημέρες ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος, με ανάρτησή του επικαλέστηκε 6 μετεωρολογικά κέντρα για τον Αύγουστο.

«Μια πρώτη εικόνα για τις θερμοκρασίες του Αυγούστου…

Όπως αναφέρουμε και στο Meteo.gr, θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Αύγουστος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο.

Advertisement

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 95 % των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Η ανάλυση των σεναρίων έγινε από το φίλο και επιστημονικό μας συνεργάτη Georgios Fragkoulidis

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν μέσες μηνιαίες αποκλίσεις: της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Advertisement

Προσοχή όμως: τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή».

Advertisement

Τι αναφέρει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας

Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας με χθεσινή (23/07) ανάρτησή του.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Τέλος 6 παγκόσμια προγνωστικά κέντρα συγκλίνουν στην άποψη ότι η πιθανότητα ο φετινός Αύγουστος να είναι πιο θερμός από τα συνηθισμένα είναι πάνω από 60-70%.Αρα δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε και άλλο επεισόδιο καύσωνα».

H Ελλάδα παραμένει σε συνθήκες καύσωνα για 16η ημέρα με τις ανάσες δροσιάς να… έρχονται, ωστόσο παραμονεύει και ο κίνδυνος για τις «θερμικές καταιγίδες».

Advertisement

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, την Τρίτη θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας, ωστόσο ουσιαστική αποχώρηση θα έχουμε Τετάρτη και Πέμπτη.

Όμως η αποχώρηση του καύσωνα θα φέρει έντονα φαινόμενα όπως τις θερμικές καταιγίδες.

Οι θερμικές καταιγίδες είναι καταιγίδες που δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι καταιγίδες συνήθως συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται και ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια. Αυτός ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, καθώς είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο αέρα που βρίσκεται ψηλότερα.

Καθώς ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα. Αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, αυτά τα σύννεφα μπορούν να εξελιχθούν σε καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες είναι συνήθως σύντομης διάρκειας αλλά μπορεί να είναι πολύ έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι.

Advertisement

Καιρός: Έκτακτο δελτίο για πτώση θερμοκρασίας 10 βαθμών – Οι 4 περιοχές που χτυπάει σε λίγες ώρες με χαλάζι και καταιγίδες

Μια μικρή πτώση στη θερμοκρασία περιμένουμε την Τρίτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έπειτα από 15 ημέρες συνεχόμενου καύσωνα, ένα από τα μεγαλύτερα διαστήματα των τελευταίων ετών.

Από τα 40άρια των τελευταίων ημερών, που κατά τόπους ήταν ακόμη και 42άρια, για σήμερα Τρίτη (23/7) οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες με μέγιστο τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 34-35 βαθμούς.

Επιπλέον στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο περιμένουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία όπως και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα και θα υποχωρήσουν τις βραδινές ώρες.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σήμερα «θα “ξυπνήσει” λίγο ο βοριάς»

Σε άλλη ανάρτησή του, δε, ο κ. Κολυδάς προειδοποιεί για τοπικά μπουρίνια σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν Θράκη ενώ ζητά ιδιαίτερη προσοχή στη Χαλκιδική.

Οι θερμοκρασίες θα μείνουν γενικά στα ίδια επίπεδα ως το Σάββατο, οπότε και θα καταγραφεί και πάλι άνοδος της θερμοκρασίας.

Χθες Δευτέρα και σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr/ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 189 από τους 513 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό 37%) ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 35.5 °C, τιμή υψηλότερη αυτής της 20/07 (34.8 °C) και της 21/07 (35.2 °C).

Όπως τονίζουν οι μετεωρολόγοι αναμένεται έντονη αστάθεια στη θερμοκρασία αλλά και έντονες καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.

«Από την Τρίτη σιγά σιγά και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί ο υδράργυρος. Θα σημαίνει το τέλος του καύσωνα μετά από 15-16 ημέρες και βεβαίως θα κάνουν την εμφάνισή τους οι θερμικές καταιγίδες. Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι σιγά σιγά και δειλά δειλά να ξανανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε επίπεδο ισχυρού καύσωνα, σε θερμοκρασίες κοντά στους 36-38 βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο.

Ο καιρός την Τρίτη 23/7

Μεταβολή του καιρού στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα. Βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περισσότερες περιοχές. Η μέγιστη θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 34 με 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες αρχικά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στη Θράκη βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται μετά το απόγευμα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 με 34 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο

Αύριο, Τετάρτη, αρχικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές εκτός από τη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, όπου θα υπάρχουν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από νωρίς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και σε όλα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά τους 34 με 36 βαθμούς, και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός όμως από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Θράκη και την ανατολική και κεντρική Μακεδονία πιθανόν να είναι έντονα. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα και θα κυμαίνεται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 35 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία παροδικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και βελτίωση το βραδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός όμως τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ανατολικά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, στο Ιόνιο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Γενικά αίθριος καιρός το Σάββατο με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι απόγευμα οπότε είναι πιθανό στα ορεινά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια.

Καιρός: Έκτακτη ειδοποίηση Κολυδά ‑ Μεγάλη προσοχή σε 3+1 περιοχές σε λίγες ώρες

Αλλάζει απότομα ο καιρός με καταιγίδες και μπουρίνια σε διάφορες περιοχές.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για τις περιοχές που χρειάζεται προσοχή.

Ο κύριος Κολυδάς ανέφερε πως κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και Θράκη θα χρειαστούν ιδιαίτερη προσοχή ενώ έκανε ειδική αναφορά και για την Χαλκιδική.

Έρχεται το πιο επικίνδυνο 3ήμερο: Τρελάθηκε ο καιρός – Φτάνει τους 43°C ο υδράργυρος και μετά… βροχές και καταιγίδες

Κορυφώνεται σήμερα Τετάρτη (17.7.2024) και αύριο το κύμα καύσωνα και σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα για έναν από τους πιο παρατεταμένους καύσωνες των τελευταίων χρόνων κάνει λόγο ο διδάκτωρ μετεωρολογος, Μιχάλης Σιούτας και τονίζει πως ο καιρός θα είναι τροπικός τα βράδια με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως τονίζει στο newsit.gr «έχουμε μπροστά μας ένα καυτό τριήμερο. Το φαινόμενο αυτό είναι ίσως από τους πιο παρατεταμένους καύσωνες, με τον μεγαλύτερο αριθμό συνεχόμενων ημερών που έχουν σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Τετάρτη (17/07/2024), Πέμπτη (18/07/2024) και Παρασκευή (19/07/2024) θα παρατηρηθούν οι μεγαλύτερες τιμές. Περιμένουμε μέγιστες θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 42 με 43 βαθμούς στις ηπειρωτικές περιοχές και ειδικότερα στη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Στερεά, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές τα επίπεδα θερμοκρασίας θα κυμανθούν 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα λόγω της θαλάσσιας αέρας. Η συσσώρευση και η παρατεταμένη θερμοκρασία θα επιφέρει υψηλές τιμές και στις ηπειρωτικές περιοχές, στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη.

Εκτός από τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που θα έχουν γύρω στους 35 βαθμούς, στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές θα έχουμε 40 βαθμούς και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές θα δούμε το θερμόμετρο να κυμαίνεται 42 με 43 βαθμούς και σε κάποιες περιοχές τοπικά μπορεί να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς.

Η Πέμπτη (18/07/2024) η πιο θερμή ημέρα

Όπως αναφέρει ο κ. Σιούτας «η πιο θερμή μέρα που περιμένουμε στη χώρα είναι η Πέμπτη (18/07/2024), όπου θα επικρατούν συνθήκες εκτεταμένου καύσωνα.

Το βράδυ δεν θα πέφτει η θερμοκρασία ιδιαίτερα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με τις νύχτες αυτές να ονομάζονται τροπικές. Τα μελτέμια θα επιμένουν στα 7 μποφόρ μέχρι την Παρασκευή (19/07/2024) ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα επηρεάσουν όλη την ανατολική χώρα».

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Τετάρτη (17/07/2024) και Πέμπτη (18/07/2024) οι πιο καυτές ημέρες σύμφωνα με το επικαιροποιημέο δελτίο της ΕΜΥ.

Και αυτό γιατί οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να προκαλούν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη (17 και 18-7-2024) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Επισημαίνεται ότι:

Α.στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και

Β.σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες περιοχές περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη (17/07/2024) και την Πέμπτη (18/07/2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α.Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου.

β.Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

γ.Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

δ.Στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (19/07/2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α.Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

β.Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ.Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

δ.Στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή μετά το μεσημέρι και μέχρι και το απόγευμα στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν φαινόμενα αστάθειας.

Κολυδάς: Ελπίζουμε για κάτι καλύτερο μετά τις 27 Ιουλίου

Ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του αναφέρει πως ακόμα είναι νωρίς (για το πότε θα δροσίσει): «Πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα , αλλά οι ensemble προγνώσεις σπάνια μας “απογοητεύουν”. Κάπου μεταξύ 26 και 27 του μηνός, μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο..»

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THN ΠΕΜΠΤΗ 18-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό στα βορειοδυτικά ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα φτάσει:

Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει:

Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια (κυρίως στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας).

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει:

Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου, στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική τους 38 με 39 και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΡΙΑΚΗ 21-07-2024

Στη Μακεδονία νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 1 με 2 βαθμούς περίπου και θα έχει μέγιστη τιμή στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Πλησιάζουν οι πιο δύσκολες 72 ώρες: Δεν μας τα λέει καλά ο καιρός, έρχονται καταιγίδες την Παρασκευή αλλά… με καύσωνα

Ο καύσωνας διατηρεί τη χώρα υπό την κυριαρχία του για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, με τις θερμοκρασίες σήμερα να αναμένεται να φτάσουν έως και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμές αέριες μάζες που μεταφέρονται από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς την περιοχή μας συνεχίζουν να προκαλούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με τις συνεχείς επικαιροποιήσεις του έκτακτου δελτίου καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι περιοχές που θα υποστούν τις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι κυρίως το εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Η Πρόγνωση του Καιρού από την ΕΜΥ:

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι θερμοκρασίες σήμερα, 16 Ιουλίου 2024, αναμένεται να φτάσουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 41 βαθμών Κελσίου, με ορισμένες τοπικές περιοχές να φτάνουν ακόμη και τους 42 βαθμούς. Στη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 41 και 42 βαθμών Κελσίου. Η ανατολική Στερεά Ελλάδα και η ανατολική Πελοπόννησος θα δουν θερμοκρασίες από 40 έως 41 βαθμούς Κελσίου, με κάποιες περιοχές να αγγίζουν τους 42 βαθμούς. Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 37 και 39 βαθμών Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 34 έως 36 βαθμούς. Στην Αττική, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Για την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, και την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, οι προβλέψεις δείχνουν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες. Στο εσωτερικό της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 41 και 42 βαθμών Κελσίου, με πιθανότητα να φτάσουν τους 43 βαθμούς την Τετάρτη. Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 38 και 40 βαθμών Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αττική οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, η βόρεια χώρα θα παρουσιάσει φαινόμενα αστάθειας, με αποτέλεσμα μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Στα βόρεια ηπειρωτικά, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 37 και 39 βαθμών Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 με 41 βαθμούς. Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 37 και 39 βαθμών Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 34 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Η Πρόγνωση από την Μετεωρολόγο της ΕΡΤ:

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος Αναστασία Τυράσκη στην ΕΡΤ, μια μικρή ατμοσφαιρική διαταραχή θα διασχίσει τη χώρα την Πέμπτη. Αυτή η διαταραχή αναμένεται να φτάσει το απόγευμα της Πέμπτης, προκαλώντας μια μικρή πτώση των θερμοκρασιών την Παρασκευή, αν και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου. Παρά τη μείωση της θερμοκρασίας, την Παρασκευή αναμένονται φαινόμενα αστάθειας, με καταιγίδες να εκδηλώνονται το μεσημέρι, κυρίως στις ηπειρωτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Σε ορισμένες περιοχές, οι καταιγίδες μπορεί να είναι πιο έντονες.

Το Σάββατο, δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στον καιρό, αν και θα παρατηρηθεί κάποια αστάθεια με τοπικές μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα. Η ένταση της αστάθειας θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με την Παρασκευή.

Η Εικόνα που Παρουσιάζεται για Παρασκευή & Σάββατο:

Έκτακτα Μέτρα για Θερμική Καταπόνηση Εργαζομένων

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενόψει του καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα από σήμερα έως την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024.

Μετά την προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) για το επερχόμενο κύμα καύσωνα και σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε εγκύκλιο στις 15 Ιουλίου 2024. Αυτή η εγκύκλιος περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Τα νέα μέτρα βασίζονται και στην προηγούμενη εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου 34666, που είχε εκδοθεί στις 3 Ιουνίου 2024, με τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων». Η τρέχουσα εγκύκλιος περιλαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες και προληπτικά μέτρα, τα οποία δημοσιεύθηκαν για την προστασία των εργαζομένων από τις ακραίες θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.

Υποχρεωτική Παύση Εργασιών λόγω Καύσωνα

– Για σήμερα (16.07.2024), οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη δυτική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική και ανατολική Πελοπόννησο, όπου σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) της 15ης Ιουλίου 2024 προβλέπονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, υποχρεούνται να διακόψουν τις εργασίες τους από τις 12:00 έως τις 17:00. Αυτό ισχύει για όλες τις χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους. Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, καθώς και στη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχα οχήματα (delivery), όταν η θερμοκρασία φτάνει ή υπερβαίνει τους 40° Κελσίου.

Υποχρεωτική Παύση Εργασιών σε Εξωτερικούς Χώρους λόγω Καύσωνα

– Για Τετάρτη έως Παρασκευή, για όλους τους εργαζόμενους που εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, όταν η θερμοκρασία φτάνει ή ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, καθώς και τη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, πατίνια, τροχοπέδιλα κ.λπ.

Ειδικότερα, για εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η υποχρέωση παύσης εργασιών ισχύει όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου παύσης εργασιών διανομής, οι επιχειρήσεις μπορούν να διατηρούν ενεργή την επιλογή της παραγγελίας με παραλαβή από το κατάστημα (takeaway). Επιπλέον, είναι δυνατόν να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κλιματισμό, και όχι με δίκυκλα ή άλλα μέσα όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν κρίσιμες και κοινωνικά σημαντικές υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας, όπως υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές και σιδηροδρομικές μεταφορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται η λήψη των υπόλοιπων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που προβλέπονται στην εγκύκλιο 34666/03/06/2024 «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», περιλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρεωτικής παύσης εργασιών, η Επιθεώρηση Εργασίας θα επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Τηλεργασία για Εργαζόμενους Υψηλού Κινδύνου κατά τον Καύσωνα

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που διατηρούν σχέση εξαρτημένης εργασίας και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά στις περιπτώσεις όπου η εργασία τους εκτίθεται σε επιβαρυντικές συνθήκες, παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας μέσω τηλεργασίας. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε περιοχές που, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της 15ης Ιουλίου 2024, αναμένεται να επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, και εφόσον η φύση της εργασίας το επιτρέπει.

Διευκόλυνση Ρυθμίσεων Ωραρίου Εργασίας

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων σε περίπτωση αλλαγών στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Αυτό το μέτρο επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργοδότες και τους εργαζομένους για την προσαρμογή του ωραρίου, ιδίως σε συνθήκες καύσωνα ή άλλων έκτακτων καταστάσεων.

Τηλεργασία και Ευέλικτο Ωράριο στο Δημόσιο έως την Παρασκευή

Για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών, οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως μέχρι την Παρασκευή. Εάν η τηλεργασία δεν είναι δυνατή και δεν υπάρχει υπόλοιπο αδειών, οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα από την υπηρεσία τους, με την προϋπόθεση προσκόμισης σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης.

Για τους δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η εγκύκλιος προβλέπει την εφαρμογή τηλεργασίας. Εάν η φύση των καθηκόντων τους δεν επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασία, μπορούν να απουσιάσουν κάνοντας χρήση ειδικής άδειας, με την υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες να πιστοποιείται είτε από τα υπάρχοντα στοιχεία του υπαλλήλου είτε από σχετική ιατρική γνωμάτευση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν επίσης να εργάζονται εξ αποστάσεως. Εάν η τηλεργασία δεν είναι εφικτή, θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Για υπαλλήλους που πρέπει να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, είναι απαραίτητη η χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας και η αποφυγή εργασίας κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12:00-17:00).

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών και την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι για ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, υπάρχει η δυνατότητα επανεκτίμησης της πραγματοποίησής τους. Οι δημόσιες υπηρεσίες υποχρεούνται να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού ή να εξυπηρετήσουν τους πολίτες άμεσα, ακόμα και χωρίς ραντεβού, εάν υπάρχει ζήτημα προθεσμιών, σε άλλη ώρα της ίδιας ημέρας ή σε άλλη ημέρα εκτάκτως.

Τέλος, τονίζεται ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου πρέπει να διασφαλίζουν την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και την εύρυθμη λειτουργία τους, ανεξαρτήτως των έκτακτων συνθηκών.

Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς σε Έξι Περιφέρειες

Οι ακραίες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα ισχυρά μελτέμια αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας για σήμερα, 16 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Κρήτης

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Πελοποννήσου, στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Χίου

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας

Η έντονη αυτή προειδοποίηση αποδίδεται στις συνθήκες καύσωνα και τα ισχυρά μελτέμια που πλήττουν τις περιοχές αυτές, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.