Ο Τζέιμς Ντιν που άφησε το δικό του στίγμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο και έκανε πολλά κορίτσια εκείνη την εποχή να καρδιοχτυπούν, χάθηκε σε ηλικία 24 ετών, σε τραγικό δυστύχημα με την Πόρσε του.
Ήταν 30 Σεπτεμβρίου 1955 όταν ο Τζέιμς Ντιν μπήκε στην Porsche του, τον μικρό «Μπάσταρδο», όπως την χαρακτήριζε και χάθηκε για πάντα, σε ηλικία μόλις 24 ετών.
Ο Αμερικανός ηθοποιός έτρεχε με ταχύτητα 136 χιλιομέτρων την ώρα. Έστριψε απότομα σε μια κλειστή στροφή και συγκρούστηκε μετωπικά με το διερχόμενο όχημα. «Δεν μπορεί, θα σταματήσει ο τύπος… θα μας δει», ήταν τα τελευταία λόγια του ηθοποιού, σύμφωνα με τον συνοδηγό του, Rolf Wütherich.
Μετά τη σύγκρουση, η Porche έκανε μια πλήρη αναστροφή στον αέρα και κατέληξε πάλι πάνω στις ρόδες τις. Ο Wütherich είχε πεταχτεί έξω απ’ το αυτοκίνητο και σώθηκε, αλλά με σοβαρούς τραυματισμούς. Ο Dean ήταν άτυχος. Είχε σπάσει ο σβέρκος του και είχε εσωτερικές αιμορραγίες. Ήταν αναίσθητος, όταν έφτασε το ασθενοφόρο και πέθανε πριν προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο.
Η ειρωνεία της τύχης θέλει τον Αμερικανό ηθοποιό που είχε γυρίσει τότε μόλις 6 ταινίες, να λαμβάνει κλήση για υπερβολική ταχύτητα λίγα χιλιόμετρα πριν από το σημείο του δυστυχήματος. Μετά την κλήση, ο ηθοποιός έκανε μια στάση για βραδινό και συνέχισε το ταξίδι του.
Αναφορές από το τροχαίο διαπιστώνουν πως ενδεχομένως ο Τζέιμς Ντιν να μην έτρεχε πολύ όταν συνέβη το δυστύχημα. Για την ακρίβεια ορισμένοι ισχυρίζονται πως ήταν το άλλο αυτοκίνητο που μπήκε ξαφνικά στο δρόμο τους και προκάλεσε το τροχαίο.
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που αποκλείουν αυτή την πιθανότητα, λέγοντας πως μόνο ιλλιγιώδης ταχύτητα θα δικαιολογούσε τη σφοδρότητα του Τροχαίου.
Από το τροχαίο, τραυματίστηκαν, επίσης, ο οδηγούς του άλλου αυτοκινήτου και ο συνεπιβάτης του Τζέιμς Ντιν.
Λίγες βδομάδες πριν τον θάνατό του, το άγριο παιδί του Hollywood συμμετείχε σε μία διαφήμιση για την οδική ασφάλεια. Η ατάκα του ήταν: «Η ζωή που θα σώσει μπορεί να είναι η δική σου». Όμως όταν ήρθε για το γύρισμα, άλλαξε τα λόγια και είπε: «Η ζωή που θα σώσει μπορεί να είναι η δική μου». Η διαφήμιση δεν μεταδόθηκε ποτέ….
H καριέρα του θρύλου του παγκόσμιου κινηματογράφου που έγινε σύμβολο της «επαναστατημένης» νεολαίας της δεκαετίας του ‘50 ήταν σύντομη. Ο James Byron Dean γεννήθηκε στο Μάριον της Ιντιάνα στις 8 Φεβρουαρίου 1931. Γιος ενός απλού οδοντοτεχνίτη, έχασε σε ηλικία οκτώ ετών τη μητέρα του, Μίλντρεντ, και ανατράφηκε από τους θείους του.
Το 1951 ακολούθησε τη συμβουλή του δασκάλου του στο θεατρικό εργαστήρι στο οποίο συμμετείχε και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να ασχοληθεί πλέον επαγγελματικά με την υποκριτική. Ώσπου να πάρει το ρόλο του Κάλεμπ Τρασκ στην ταινία «Ανατολικά της Εδέμ», κινηματογραφική διασκευή από το βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ από τον Ελία Καζάν, είχε ήδη εμφανιστεί σε επτά τηλεοπτικά σόου και είχε παίξει ένα μικρό ρόλο στο Μπρόντγουεϊ.
Την περίοδο του θανάτου του κυκλοφορεί στους κινηματογράφους η προτελευταία ταινία του Τζέιμς Ντιν, «Ανατολικά της Εδέμ».
Τέσσερις μικρές τηλεοπτικές εμφανίσεις, ως το 1955, τη χρονιά που ένας «Επαναστάτης χωρίς αιτία» σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρέι, συγκλόνισε τη νεολαία της συντηρητικής Αμερικής και καθιέρωσε το μπλουτζίν, τη στυλιζαρισμένη, δήθεν ανέμελη μπούκλα στο μέτωπο και το μόνιμο συνοφρύωμα στα φρύδια σαν πάγιο σήμα κατατεθέν μιας καταπιεσμένης γενιάς που προσπαθούσε να αντιδράσει.
Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο Παρατηρητήριο Γκρίφιθ στο Λος Άντζελες, όπου τοποθετήθηκε προτομή του. Στην προτομή του Τζέιμς Ντιν υπάρχει μία επιγραφή στα αρχαία ελληνικά, που είχε απασχολήσει αρκετά για τη σημασία της.
Ο γλύπτης της προτομής του Τζέιμς Ντιν έχει χαράξει τη φράση στα αρχαία ελληνικά. «ΘΕΡΕΟΣ ΝΕΟΝ ΙΣΤΑΜΕΝΟΕΟ», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «στις αρχές του καλοκαιριού». Πρόκειται για φράση που δηλώνει τη θλίψη για τον χαμό ενός τόσο νέου ανθρώπου.
Για να γιορτάσει την επιτυχία του, αγόρασε την Porche που του στοίχισε τη ζωή. Λίγο πριν από το θάνατό του είχε ολοκληρώσει την τρίτη του ταινία «Ο Γίγας», σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Έντνα Φέρμπερ, στην οποία ερμήνευε έναν αγροίκο, αντικομφορμιστή βοηθό σ’ ένα αγρόκτημα.
Το κύκνειο άσμα του, το φιλμ «Γίγαντας» προβλήθηκε ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.
Οι φοιτητής από το πανεπιστήμιο του UCLA είχε μόλις τρεις ατάκες στην πρώτη ταινία που κλήθηκε να αποδείξει το υποκριτικό του ταλέντο. Ωστόσο, έφτασε μόλις στα 24 του χρόνια να προταθεί για δύο βραβεία Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, για την ταινία «Ανατολικά της Εδέμ» και «Γίγαντας».
Οι τρεις ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε, τον μετέτρεψαν σε αντικείμενο λατρείας των νεαρών Αμερικανών. Ο βίαιος θάνατός του προκάλεσε εθνικό πένθος στη νεολαία και συνέβαλε στο να μετατραπεί σε είδωλό της, ακόμη μεγαλύτερο απ’ όσο όταν ζούσε.
Ο πατέρας του, Γουίντον Ντιν, σε μία συνέντευξή του είχε σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του γιου του και διαβλέψει την επιτυχία του: «Δεν τον πολυβλέπουμε. Είναι, όμως, καλό παιδί ο Τζίμι μου. Ένα καλό παιδί και είμαι υπερήφανος για εκείνον. Δυσκολεύεσαι λίγο να τον καταλάβεις, είναι αλήθεια, αλλά είναι άντρας με τα όλα του και κάποια μέρα θα αφήσει τη σφραγίδα του. Προσέξτε τι σας λέω, το αγόρι μου θα αφήσει τη σφραγίδα του…».