Η απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία γίνεται όλο και πιο σύνηθες. Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι διαφορετικοί: η καριέρα, η αναξιοπιστία ενός συντρόφου, η επιθυμία να ζήσετε μόνες σας ή απλά η έλλειψη ετοιμότητας για αυτή την ευθύνη. Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι ότι είναι η ζωή σας και η επιλογή σας. Και αν αποφασίσετε ότι θέλετε να γίνετε μαμά μετά τα 40, τότε θα πρέπει να ξέρετε για κάποια πλεονεκτήματα και πιθανά μειονεκτήματα μιας μεταγενέστερης εγκυμοσύνης .
Ένα μωρό φέρνει τόση χαρά και ευτυχία, αλλά η τεκνοποίηση έρχεται με ορισμένους κινδύνους. Έτσι, ρίξαμε μια ματιά στην εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία μητέρας, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας.
Οι γυναίκες που γεννάνε αργότερα μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Σύμφωνα με μια μελέτη, όσες γέννησαν το τελευταίο τους παιδί, ενώ ήταν κάτω από την ηλικία των 29 ετών, μείωσαν τις πιθανότητες να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 95 ετών στο μισό. Ένας πιθανός λόγος για αυτό μπορεί να είναι η γενετική.
Εάν το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας σε αυτή την ηλικία λειτουργεί καλά, τότε αυτό μπορεί να ισχύει και για άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση. Ωστόσο, αυτή η σχέση μεταξύ γέννησης και μακροβιότητας ως επί το πλείστον ίσχυε για γυναίκες με 3 παιδιά ή λιγότερα.
Μια άλλη μελέτη δείχνει τη σχέση μεταξύ της τελευταίας εγκυμοσύνης που εμφανίζεται σε μεταγενέστερη ηλικία και της καλύτερης μετεμμηνοπαυσιακής γνωστικής λειτουργίας μιας γυναίκας. Αυτά τα συμπεράσματα έγιναν με βάση μια σειρά δοκιμών που περιελάμβαναν ασκήσεις για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που γέννησαν μετά τα 35 έχουν καλύτερη λεκτική μνήμη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι ορμόνες επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας. Και όχι οποιεσδήποτε ορμόνες, αλλά τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι οποίες είναι επίσης υπεύθυνες για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού, αντίστοιχα.
Δεν είναι μυστικό ότι με τα χρόνια αποκτούμε γνώση και εμπειρία. Συγκρίνετε τον εαυτό σας όταν ήσασταν στη δεκαετία των 20 ή των 30. Και τώρα φανταστείτε τη διαφορά στο μεγάλωμα των παιδιών σας σε αυτή την ηλικία. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι πιο υπομονετικές απέναντι στα παιδιά τους και προσεγγίζουν την ανατροφή τους με μεγαλύτερη προσοχή.
Συνήθως κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι γυναίκες δεν μένουν έγκυες τυχαία. Αυτό είναι ένα εσκεμμένο βήμα που είστε προετοιμασμένες. Ως εκ τούτου, είστε πιο σταθερές συναισθηματικά και ψυχολογικά. Και είστε έτοιμες για τις αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη και τη γέννηση ενός παιδιού.
Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήδη καριέρα. Δεν αλλάζουν συνεχώς θέσεις εργασίας ή αντιμετωπίζουν ένα ασταθές εισόδημα. Οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά αργότερα αισθάνονται ότι μπορούν να επιτρέψουν τη σταδιοδρομία τους να ξεθωριάζει στο παρασκήνιο, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στο παιδί τους.
Πιθανότατα έχετε ήδη ακίνητα και αποταμιεύσεις που θα σας βοηθήσουν να βιώσετε λιγότερο άγχος λόγω της ύπαρξης ενός παιδιού. Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε συνέχεια τη δουλειά σας για το πως να κερδίσετε επιπλέον χρήματα, και μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο μωρό σας.
Η περίοδος των πάρτι και πάντα να είστε εν κινήσει έχει περάσει και τώρα είναι η ώρα να αφιερωθείτε σε μια οικογένεια. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, έχετε ήδη συγκεντρώσει πολλές καλές αναμνήσεις, αισθάνεστε ότι έχετε περάσει πολύ χρόνο με τους φίλους σας και, τέλος, έχετε ζήσει μόνοι σας. Έχετε ταξιδέψει, εξερευνήσατε τον κόσμο και επεκτείνατε τα όριά σας.
Και όταν γεννηθεί το παιδί σας, είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθείτε δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι δεν θα έχετε όλο το χρόνο σας μόνο για τον εαυτό σας πια και θα είστε σε θέση να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας.
Αλλά παρά το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη μετά τα 40 έχει τα πλεονεκτήματά της, φέρει επίσης ορισμένους κινδύνους και μειονεκτήματα.
Καθώς περνούν τα χρόνια, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Στα 32 χρόνια, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται σημαντικά. Ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται για τη γονιμοποίηση. Μπορεί να παρουσιαστεί λανθασμένη απελευθέρωση ωαρίων από τις ωοθήκες και αυξάνεται η πιθανότητα απελευθέρωσης των ανθυγιεινών ωαρίων.
Αλλά μην απελπίζεστε, γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ωαρίων δότη. Μπορείτε επίσης να παγώσετε τα ωάριά σας σε μικρότερη ηλικία ή να καταφύγετε σε παρένθετη μητέρα.
Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται με την ηλικία και μετά τα 45 έτη, μπορεί να φτάσει το 50% ή περισσότερο. Φυσικά, δεν είναι μόνο η ηλικία που επηρεάζει την απώλεια της εγκυμοσύνης. Αλλά οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία επηρεάζουν το σώμα μας, μειώνουν τη λειτουργία των ορμονών και της μήτρας, καθώς και περιπλέκουν άλλους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια ενός εμβρύου.
Η γέννηση σε μεταγενέστερη ηλικία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης οστεοπόρωσης σε ηλικιωμένες γυναίκες. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσες γέννησαν μετά τα 35 χρόνια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αυτή την ασθένεια. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα οστά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η προχωρημένη ηλικία, για τον τοκετό, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ένα μωρό να γεννηθεί πρόωρα και μπορεί να έχει χαμηλό βάρος γέννησης. Μια μελέτη δείχνει ότι η ίδια η ηλικία, ανεξάρτητα από άλλους αρνητικούς παράγοντες, μπορεί να είναι αιτία πρόωρης γέννας.
Αυτή η μορφή διαβήτη είναι προσωρινή, στις περισσότερες περιπτώσεις, και προκαλείται από ανεπαρκή ποσότητα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις εγκύους άνω των 40 ετών, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της επιπλοκής εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά 74% σύμφωνα με μια μελέτη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κάνετε το τεστ για διαβήτη κύησης και στη συνέχεια ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει μια θεραπεία, ανάλογα με τα αποτελέσματα.
Η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μειονεκτήματα σε οποιαδήποτε ηλικία. Πολλά εξαρτώνται από τη μητέρα και την κατάσταση της υγείας της. Και αν αποφασίσετε να γίνετε μητέρα μετά τα 40, οι πιθανότητές σας είναι ακόμα καλές για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάστασή σας και να είστε σίγουρες ότι θα συμβουλευτείτε το γιατρό σας για οποιαδήποτε θέματα.