Εγκυμοσύνη : Οι περισσότερες γυναίκες αναρωτιούνται ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κάνουν παιδί. Οι υποχρεώσεις όμως όπως οι σπουδές, οι καριέρα, η έλλειψη συντρόφου καθυστερούν την εγκυμοσύνη. Την ίδια ώρα που οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι εξωτερικά όμορφες και νέες εσωτερικά όμως μεγαλώνουν. Και όταν μεγαλώνουν εσωτερικά είναι και πιο δύσκολη η σύλληψη, είναι περισσότεροι οι κίνδυνοι της αποβολής.
Η γυναικολόγος και ειδικός σε θέματα γονιμότητας Δρ Τζίλιαν Λόκγουντ επισημαίνει ότι όσο νέα κι αν φαίνεται εξωτερικά μια γυναίκα, δεν μπορεί να κάνει μπότοξ στις ωοθήκες της. Η Λόκγουντ θεωρεί ότι η καλύτερη ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα είναι γύρω στα 25. Εκείνη την χρονική περίοδο η γονιμότητά της είναι αρκετά αυξημένη και ο κίνδυνος αποβολής και γενετικών διαταραχών αρκετά μικρός.
Μιλώντας στο Φεστιβάλ Επιστημών του Τσέλτεναμ, σε ομιλία με τίτλο «Η Ωρολογιακή Βόμβα της Γονιμότητας», ανέφερε ότι οι πιέσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα όπως είναι οι σπουδές, η καριέρα πολλές φορές την αναγκάζουν να καθυστερήσει την εγκυμοσύνη.
«Αρκετές γυναίκες που μόλις έχουν μπει στα 40 πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ένα παιδί χωρίς δυσκολία ή καθυστέρηση επειδή μοιάζουν και νιώθουν νέες» αναφέρει η ειδικός. «Όμως διαπιστώνουν στην πορεία ότι οι πιθανότητες να επιτύχουν τη σύλληψη με φυσικό τρόπο είναι περίπου 5%, ενώ οι πιθανότητες αποβολής περίπου 40%». «Η γυναίκα λοιπόν είναι λαμπερή και νέα εξωτερικά, όμως οι ωοθήκες της γνωρίζουν τι γράφει το πιστοποιητικό γέννησής τους!»
Εγκυμοσύνη : Πότε εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια;
Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Το σημαντικότερο είναι η γυναίκα να ακούει και να εμπιστεύεται τον γιατρό της και όχι οποιονδήποτε άλλο. Μάλιστα πολλές φορές σε μια γυναίκα κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική.
Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν πολύ με αυτά που εκδηλώνονται πριν από την περίοδο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η γυναίκα δεν καταλαβαίνει ότι είναι έγκυος. Στη συνέχεια θα δείτε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται σταδιακά τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης.
Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε έγκυος
1. Η καθυστέρηση της περιόδου είναι το πιο χαρακτηριστικό και σύνηθες σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αρκετές γυναίκες δεν σημειώνουν τις ημέρες του κύκλου τους ή έχουν ακανόνιστο κύκλο, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του αξιόπιστο σύμπτωμα.
2. Η κολπική αιμορραγία ή ακόμη και τα ίχνη αίματος αποτελούν συχνά πρώιμη ένδειξη εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται «αιμορραγία εμφύτευσης» και, όπως υποδεικνύει και το όνομά της, οφείλεται στη διαδικασία ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας. Η αιμορραγία εμφύτευσης παρατηρείται περίπου στο 25% των κυήσεων, ωστόσο μόλις το 3% των γυναικών την αναγνωρίζουν ως το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης τους. Στην περίπτωση αυτή το αίμα μπορεί να έχει κοκκινωπό, ροζ ή και καφετί χρώμα και διαρκεί λιγότερο από τρεις ημέρες.
3. Η πρωινή ναυτία συνήθως εμφανίζεται κατά την τέταρτη με έκτη εβδομάδα της κύησης, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό η ναυτία να εμφανιστεί ακόμη και εντός των πρώτων δύο εβδομάδων της κύησης.
4. Το αίσθημα κόπωσης και η δύσπνοια είναι δύο ακόμη συμπτώματα εγκυμοσύνης που εμφανίζονται αρκετά νωρίς. Η κόπωση αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης, μιας ορμόνης που προωθεί την υπνηλία. Από την άλλη, η δύσπνοια συνδέεται με τις αυξημένες απαιτήσεις του εμβρύου σε οξυγόνο και συνήθως επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
5. Η συχνουρία είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη και «ακολουθεί» τη γυναίκα ακόμη και μέχρι την ημέρα του τοκετού. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης, οι οποίες προωθούν την αυξημένη ροή αίματος προς τα νεφρά.
6. Πολλές γυναίκες παρατηρούν άνοδο της θερμοκρασίας του σώματός τους στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης τους. Επίσης, η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει πιο εύκολα κατά τη σωματική άσκηση ή όταν έχει ζέστη.
7. Περίπου στην όγδοη με δέκατη εβδομάδα της κύησης παρατηρείται επίσης αύξηση των παλμών της καρδιάς. Οι ταχυπαλμίες και οι αρρυθμίες είναι ιδιαίτερα συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα.
Αλλαγές στο στήθος, αλλαγές στη διάθεση και φούσκωμα
8. Μεταξύ της τέταρτης και της έκτης εβδομάδας ξεκινούν και οι αλλαγές στο στήθος, με τις γυναίκες να παρατηρούν αυξημένη ευαισθησία, πρήξιμο και μούδιασμα. Αργότερα, περίπου στην ενδέκατη εβδομάδα, το στήθος μεγαλώνει αρκετά και παρατηρούνται αλλαγές και στις θηλές.
9. Η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επηρεάζουν και τη διάθεση. Η γυναίκα γίνεται πιο ευέξαπτη και ευσυγκίνητη, ενώ έχει περισσότερες και πιο έντονες εναλλαγές στη διάθεσή της μέσα στην ημέρα.
10. Περίπου όπως συμβαίνει και πριν την περίοδο, η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται στα πρώτα της στάδια και από φούσκωμα και επεισόδια δυσκοιλιότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες επηρεάζουν και το πεπτικό σύστημα.
11. Στην αρχή της εγκυμοσύνης παρατηρούνται μεταβολές και στα επίπεδα της πίεσης, με τις γυναίκες να εκδηλώνουν είτε κρίσεις υπότασης και ζαλάδες είτε επεισόδια υπέρτασης (σπανιότερα).
12. Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν μια αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές, τις οποίες αντιλαμβάνονται ως πιο έντονες, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή από ορισμένα φαγητά ή και σε ναυτία και τάση προς έμετο.
13. Οι ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης οδηγούν σε χαλάρωση της βαλβίδας που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινούνται ανοδικά τα οξέα του στομάχου στον πεπτικό σωλήνα, προκαλώντας καούρες.
Η καθυστέρηση περιόδου δεν αποτελεί πάντα σύμπτωμα
Η καθυστέρηση της περιόδου όπως προαναφέρθηκε μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης, μπορεί όμως και να προκληθεί και από άλλες καταστάσεις. Πιθανοί λόγοι της καθυστέρησης είναι οι εξής:
1. Σημαντική απώλεια βάρους ή υπερβολική άσκηση
Αν ο δείκτης μάζας σώματος βρίσκεται κάτω από 18,5 σημαίνει ότι είστε λιποβαρής και μπορεί να χάνετε περιόδους. Επίσης, σοβαρές καταστάσεις όπως η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση. Η φύση έχει προνοήσει ώστε να αποτραπεί μια εγκυμοσύνη σε ακραίες καταστάσεις, εμποδίζοντας την ωορρηξία.
2. Υποθαλαμική αμηνόρροια
H υποθαλαμική αμηνόρροια εμφανίζεται σε νεαρές ασθενείς με φυσιολογικά γεννητικά όργανα, και υποθάλαμο υποφυσιακό σύστημα, αθλήτριες, χορεύτριες και γυναίκες με έντονο στρες. Οι διαταραχές του υποθαλάμου και των υποφυσικών ορμονών είναι ποικίλες, αλλά το χαρακτηριστικό είναι η υψηλή κορτιζόλη. Η υποθαλαμική αμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από ένα σοκ, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
3. Προβλήματα του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό και αλληλεπιδρά με τα άλλα συστήματα του σώματος προκειμένου να υπάρχει ομαλή λειτουργία. Ο υπερθυρεοειδισμός, όπως και ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περίοδο.
Πολυκυστικές ωοθήκες, χρόνιες ασθένειες, πρόωρη εμμηνόπαυσης είναι κάποιες από τις αιτίες
4. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν περίπου 20 να μεγαλώνουν και να συσσωρεύουν υγρό, αλλά κανένα δεν μεγαλώνει αρκετά. Έτσι κάποια απ’ αυτά μπορεί να παραμείνουν στις ωοθήκες ως κύστεις, αφού κανένα ωοθυλάκιο δεν ωριμάζει, δεν έχουμε ωορρηξία, άρα δεν έχουμε τη δεύτερη φάση του κύκλου με την παραγωγή προγεστερόνης. Χωρίς προγεστερόνη, η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα. Επίσης οι κύστεις που παραμένουν παράγουν ανδρικές ορμόνες που παρεμβαίνουν στην επόμενη ωορρηξία, εμποδίζοντάς την.
5. Χρόνιες ασθένειες
Κάθε χρόνια νόσος που μένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία προκαλεί στρες στον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες περιόδους.
6. Αντισύλληψη
Κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας. Αυτά είναι τα αντισυλληπτικά χάπια ή το σπιράλ. Η περίοδός σας μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να επανέλθει, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συμβεί χωρίς πρόβλημα σε λίγους μήνες.
7. Πρόωρη εμμηνόπαυση
Όταν οι γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν ορμονικά προβλήματα, μπορεί να περνάνε πρόωρη εμμηνόπαυση, γνωστή και ως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Εκτός από την απουσία περιόδους, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα.
Όποιο σύμπτωμα και αν παρουσιάσετε η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.