oi-3-pio-asfaleis-staseis-ypnoy-poy-tha-voithisoyn-kathe-gynaika-kata-ti-diarkeia-tis-egkymosynis-73528
13:56

Οι 3 πιο ασφαλείς στάσεις ύπνου, που θα βοηθήσουν κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

13:56
Νίκη Μουλά

Ξοδεύουμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας είτε κοιμώμενοι είτε επιχειρώντας να αποκοιμηθούμε. Και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της στάσης ύπνου της μητέρας και της ευημερίας του μωρού. Λόγω αλλαγών στο σώμα, οι κανονικές στάσεις ενδέχεται να μην είναι πλέον ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μελετήσαμε ποιες στάσεις μπορείτε να δοκιμάσετε για να έχετε λίγη απαραίτητη ξεκούραση χωρίς να υποστείτε καμιά βλάβη ή το αγέννητο παιδί σας.

1. Ύπνος μπρούμυτα

Advertisement

Αν συνηθίζατε να κοιμάστε μπρούμυτα πριν να μείνετε έγκυος, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη στάση τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε εσάς ή το μωρό σας. Ωστόσο, μετά το πρώτο τρίμηνο, απλά δεν θα είστε σε θέση να ξαπλώνετε στο στομάχι σας άνετα λόγω της μεγάλης κοιλιάς σας, επομένως είναι πολύ απίθανο να επιλέξετε να ξεκουραστείτε σε αυτή τη στάση.

2. Ύπνος στο πλευρό (ύπνος SOS)

Advertisement

Αυτή είναι η ασφαλέστερη στάση για εσάς και το μωρό σας. Επιτρέπει την καλή ροή του αίματος αλλά δεν ασκεί πίεση στα εσωτερικά σας όργανα.

Advertisement

Αν και οι δύο πλευρές είναι ασφαλείς, προτείνεται να επιλέξετε την αριστερή πλευρά για διάφορους λόγους.

  • Θα αυξήσει την ποσότητα του αίματος και των θρεπτικών ουσιών που φτάνουν στο μωρό σας.
  • Μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.
  • Βοηθάει τα νεφρά σας να απαλλαγούν από τα απόβλητα και τα υγρά.

Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή εάν είστε fan διαφορετικής στάσης ύπνου, αλλά παρακάτω, θα βρείτε μερικές συμβουλές για το πώς να κοιμηθείτε στο πλευρό σας άνετα.

3. Η στάση των χεριών/γόνατων

Advertisement

Αυτή η στάση δεν προορίζεται για ύπνο αλλά η άσκηση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη μητέρα και το παιδί της. Η στάση των χεριών και των γόνατων θα διευκολύνει τον πόνο στην πλάτη και θα χαλαρώνει τις αρθρώσεις, καθώς θα προσφέρει άνεση και χαλάρωση σε πολλές εγκυμονούσες μητέρες. Όσον αφορά το παιδί, αυτή η στάση πιστεύεται ότι ενθαρρύνει ένα μωρό να μετακινηθεί στη σωστή θέση, το οποίο είναι σπουδαίο για τοκετό.

Για να εξασκήσετε αυτή τη στάση, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χαλάκι γιόγκα). Σταθείτε στα χέρια και τα γόνατά σας, αλλά προσέξτε να μην κυρτώσετε τους ώμους σας. Αφού τελειώσετε, σηκωθείτε σιγά-σιγά, ώστε να μην ζαλιστείτε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα γυμναστικής. Η ανάπαυση πάνω σε μια μπάλα ενώ είστε στα χέρια και τα γόνατά σας είναι μια άλλη παραλλαγή αυτής της στάσης η οποία παρέχει πρόσθετη υποστήριξη.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο κατά την εγκυμοσύνη

Advertisement

  • Βάλτε μαξιλάρια πίσω σας για να αποφύγετε να πέσετε στην πλάτη σας και να κάνετε τα πράγματα πιο άνετα.
  • Πολλές μητέρες το βρίσκουν πιο άνετο να τοποθετήσουν ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια (όταν κοιμούνται στο πλευρό) καθώς κρατά τα πόδια παράλληλα και στηρίζει τους γοφούς, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη.
  • Αν υποφέρετε από καούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, βάζοντας επιπλέον μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας θα σας βοηθήσει πολύ.
  • Δοκιμάστε να κοιμάστε με ένα χαμηλό κότσο στα μαλλιά σας, καθώς θα σας κάνει να κοιμάστε πιο άβολα στην πλάτη σας.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δώστε την ίδια προσοχή στη στάση του ύπνου όπως θα κάνατε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Αποκοιμηθείτε στη σωστή στάση. Ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο μας στη στάση που κοιμόμαστε. Έτσι, αν ξυπνήσετε τη νύχτα, ελέγξτε τη στάση σας και ξανακοιμηθείτε στην αριστερή σας πλευρά.

Αποφύγετε τον ύπνο ανάσκελα

Ο ύπνος στην πλάτη σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι τόσο ασφαλής όσο πριν, αφού το βάρος του μωρού και της μήτρας ασκεί πίεση στα εσωτερικά σας όργανα, προκαλώντας δυσκολίες στη ροή του αίματος στον πλακούντα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή διαφορετικής στάσης ύπνου είναι ασφαλέστερη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί και είναι ένας απλός τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος θνησιμότητας και κακής εμβρυϊκής ανάπτυξης. Ωστόσο, μην ανησυχείτε για αυτό. Κατά τη διάρκεια απλών εγκυμοσύνων, ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι αρκετά χαμηλός (1 στους 200).