Η Μαρί Κιουρί έγινε η κορυφαία επιστήμονας όλων των εποχών, όταν οι αυστηροί νόμοι του τσαρικού, ρωσικού κράτους της απαγόρευσαν να σπουδάσει.
Μαρί Κιουρί: Έχει τιμηθεί με δύο Νόμπελ, Φυσικής και Χημείας
Το 1903 η Μαρί Κιούρι και ο σύζυγός της Πιέρ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής για την κοινή τους, σπουδαία έρευνα πάνω στη Ραδιενέργεια. Μόλις 8 χρόνια αργότερα η Κιούρι τιμήθηκε ξανά, αυτή τη φορά με το Νόμπελ Χημείας, για τις σημαντικές ανακαλύψεις του ραδίου, αλλά και του πολωνίου, ένα στοιχείο στο οποίο έδωσε το όνομα της πατρίδας της. Το έργο της Μαρί Κιούρι είναι αξεπέραστο και θεωρείται πως άλλαξε για πάντα την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής.
Η κορυφαία επιστήμονας υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ, και παράλληλα ο πρώτος άνθρωπος στα χρονικά της παγκόσμιας επιστήμης που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία.
Μαρί Κιουρί: Το πανεπιστήμιο άπιαστο όνειρο για τις γυναίκες στην Πολωνία
Αυτό το σπουδαίο μυαλό, μία από τις μεγαλύτερες διάνοιες της εποχής της, ωστόσο, παραλίγο να μην καταφέρει να σπουδάσει, αφού στην Πολωνία των καιρών της θεωρούνταν παράνομο για μία γυναίκα το να εισέλθει στους κόλπους της ανώτατης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
Τόσο η ίδια η Κιούρι, όσο και η αδελφή της Μπρόνια, υπήρξαν εξαιρετικές μαθήτριες που εντυπωσίαζαν πάντα τους καθηγητές του γυμνασίου στο οποίο πήγαιναν με την αντίληψη και τις επιδόσεις τους.
Μαρί Κιουρί: Ο πατέρας της υποστήριξε τα όνειρά της
Ο πατέρας τους υπήρξε καθηγητής μαθηματικών και ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός στα όνειρα των δύο κοριτσιών του να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε κάποιο ανώτερο ίδρυμα. Μάλιστα όταν η πολωνική κυβέρνηση απαγόρευσε στα κορίτσια να παρακολοθούν συγκεκριμένα μαθήματα, όπως η φυσική και η χημεία, ο μπαμπάς των δύο χαρισματικών γυναικών έφερε κρυφά στο σπίτι τους εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσει να τις διδάξει ο ίδιος τα μαθήματα που τόσο αγαπούσαν.
Μαρί Κιουρί: Εργάστηκε για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της αδελφής της
Με το πανεπιστήμιο να παραμένει ένα άπιαστο όνειρο για τις νεαρές γυναίκες στην Πολωνία στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οι δύο αδελφές είχαν σαν μοναδική επιλογή να σπουδάσουν στο εξωτερικό, εάν ήθελαν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους. Ο πατέρας τους, δυστυχώς, τους ανακοίνωσε πως δεν ήταν σε θέση να στηρίξει οικονομικά ένα τέτοιο εγχείρημα και τότε η Μαρί προσφέρθηκε να μείνει πίσω στην Πολωνία προκειμένου να εργαστεί ως κουβερνάντα και δασκάλα ώστε να χρηματοδοτήσει η ίδια τις σπουδές της Μπρόνια στο Παρίσι.
Μαρί Κιουρί: Σπούδαζε σ’ ένα παράνομο ακαδημαϊκό ίδρυμα
Η μικρότερη αδελφή της Κιουρί έφυγε, λοιπόν, για τη γαλλική πρωτεύουσα όπου φοίτησε στο τμήμα φαρμακευτικής, ενώ η Μαρί παρέμεινε στην Πολωνία για να συνεχίσει στα κρυφά τις σπουδές της σε ένα παράνομο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το οποίο λειτουργούσε με την κωδική ονομασία “Flying University”. Εκεί όπου πήγαιναν πολλοί νεαροί Πολωνοί για να παρακολουθούν μαθήματα αυστηρά απαγορευμένα από το ρωσικό κράτος, ανάμεσα τους η Πολωνική Ιστορία και ο Πολωνικός Εθνικισμός.
Το “Flying University” ερχόταν σε κόντρα με τους νόμους του τσαρικού ρωσικού κράτους με πάρα πολλούς τρόπους, αφού δεχόταν γυναίκες στις τάξεις του, αλλά και καθηγήτριες που ξεχώριζαν με την ενέργεια και τις γνώσεις τους πίσω από τα έδρανα.
Μαρί Κιουρί: Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι
Μερικά χρόνια αργότερα, έχοντας καταφέρει να μαζέψει αρκετά χρήματα από τη εργασία της, η Κιουρί πήγε στο Παρίσι για να συναντήσει την αδελφή της στο διάσημο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπου συνέχισε τις σπουδές της στη Φυσική, παίρνοντας με άριστα το πτυχίο της.
Σήμερα η συνεισφορά της στον τομέα της επιστήμης θεωρείται ανεπανάληπτη και ανεκτίμητη.