gynaikes-meta-ta-40-ti-prepei-na-trote-gia-na-veltiosete-ton-metavolismo-sas-kai-na-min-parete-varos-72392
10:39

Γυναίκες μετά τα 40: Τι πρέπει να τρώτε για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας και να μην πάρετε βάρος

10:39
Newsroom

Γυναίκα μετά τα 40 εκτός από πολλά άλλα θα πρέπει να προσέχει και τη διατροφή της. Διότι μετά τα 40 τα κιλά μπαίνουν εύκολα και φεύγουν αρκετά δύσκολα.

Οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται με την εμμηνόπαυση διαπιστώνουν σημαντικές διαφορές στο σώμα τους. Εξάλλου και ο μεταβολισμός λειτουργεί με ακόμα πιο χαλαρούς ρυθμούς. Επίσης, η μυϊκή μάζα μειώνεται όπως και η οστική πυκνότητα.

Advertisement

Επίσης τα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό μετά τα 40 εξαντλούνται πιο γρήγορα απ’ ότι παλιότερα.

Γι΄ αυτό οι ειδικοί προτείνουν στις γυναίκες μετά τα 40 το περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο ή την κολύμβηση. Με αυτούς τους τρόπους αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού και επομένως καίνε θερμίδες.

Advertisement

Γυναίκα μετά τα 40 και διατροφή

Η συγκέντρωση του λίπους τείνει να δημιουργείται στην περιοχή της κοιλιάς και αυτό δεν είναι ευχάριστο για καμία γυναίκα. Πολλές γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την εμμηνόπαυση βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει εντυπωσιακά.

Advertisement

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η εμμηνόπαυση και η αύξηση βάρους είναι αλληλένδετα, χάρη σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η μείωση των οιστρογόνων, ο πιο αργός μεταβολισμός, αλλά και η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Τι πρέπει να τρώει λοιπόν μια γυναίκα για να μην πάρει βάρος μετά τα 40;

1. Μπρόκολο

Advertisement

2. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όταν καταναλώνονται καθημερινά, αποτρέπουν την αύξηση του σωματικού βάρους και προσφέρουν καρδιαγγειακά οφέλη, σύμφωνα με μελέτες.

3. Μούρα

Advertisement

Η δυσλειτουργία του εντέρου και οι διαταραχές της πέψης στη μέση ηλικία οφείλονται κατά κύριο λόγο, στη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών. Τα ζουμερά και νόστιμα μούρα είναι μία εξαιρετικά πλούσια πηγή φυτικών ινών, που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα στη διάρκεια της ημέρας σας.

4. Καρότα

Τα καρότα περιέχουν τα βήτα καροτένια που ευθύνονται για το ζωηρό τους χρώμα και τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό βοηθώντας την όραση και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας.

5. Ντομάτα

Η πιο πολύτιμη ουσία της είναι το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ουσιαστικά εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς.

6. Γιαούρτι

Λόγω της βιταμίνης D που περιέχει, βοηθά στην ενίσχυση των οστών, άρα και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα ένζυμα του διευκολύνουν την πέψη.

7. Σολωμός

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις μαγικές ιδιότητες του σολωμού. Το λιπαρό ψάρι είναι ευεργετικό για την καρδιά χάρη στα Ω3 λιπαρά που περιέχει.

8. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Όσο περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τρώτε, τόσο περισσότερο προστατευμένος είναι ο εγκέφαλός σας από τη γνωστική εξασθένηση.

9. Μαύρη σοκολάτα

Είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο, ενώ είναι ακόμα πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου.

10. Σκόρδο

Η κατανάλωση του σκόρδου θεωρείται πολύ ευεργετική για την καρδιά. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και της πίεσης και φαίνεται ότι προστατεύει από το έλκος του στομάχου.