Οι ζωές των γυναικών στην Αραβία έχουν τόσα στερεότυπα στα μάτια των δυτικών που είναι δύσκολο να διακρίνουμε την αλήθεια από τον μύθο. Χαρέμι, πολυγαμία έλλειψη μόρφωσης και ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαμάντια και χιτζάμπ.
Αλήθεια πως είναι η πραγματική ζωή των μυστηριωδών γυναικών από την Ανατολή;
Γάμοι από συνοικέσιο
Οι μισοί από τους γάμους στην Αραβία είναι κανονισμένοι από τους γονείς. Και οι περισσότεροι νομίζουν πως κανείς δεν ρωτάει το κορίτσι. Στην πραγματικότητα όμως, εάν η νύφη δεν θέλει τον γαμπρό, μπορεί να αρνηθεί.
Η υπογραφή συμβολαίου γάμου είναι απαραίτητη. Οι γυναίκες από την Αραβία είναι πολύ σπάνιο να παντρευτούν άντρες από άλλη θρησκεία γιατί μπορούν να εξοριστούν από την χώρα τους για έναν τέτοιο γάμο.
Οι άντρες, ωστόσο, μπορούν να παντρευτούν Χριστιανή και Εβραία. Αλλά στην περίπτωση αυτή, η γυναίκα δεν θα πάρει υπηκοότητα και τα παιδιά θα μείνουν με τον άντρα αν πάρουν διαζύγιο.
Στις περισσότερες Αραβικές χώρες υπάρχει όριο ηλικίας για τις νύφες και τους γαμπρούς και είναι τα 18 έτη. Ωστόσο, σε μερικές χώρες όπως την Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, τα περισσότερα κορίτσια παντρεύονται πριν τα 18.
Οι παραδόσεις ποικίλουν ανάλογα την χώρα αλλά μία νύφη και ένας γαμπρός μπορούν να γιορτάσουν ξεχωριστά τον γάμο τους.
Ο «αντρικός γάμος» μπορεί να εορταστεί σε διαφορετική μέρα από της νύφης. Σαν κανόνα, είναι πολύ απλός: τσάι, καφέ, δείπνο και συζητήσεις που κρατάνε το πολύ 4 ώρες. Οι γάμοι των γυναικών εορτάζονται σε μεγάλες αίθουσες με σερβιτόρους και καλλιτέχνες.
Η «γυναικείος γάμος» είναι μία εκδήλωση για να δείξουν τα διαμάντια τους, τα παπούτσια σχεδιαστών και τα βραδινά τους ρούχα γιατί συνήθως όλη αυτή η ομορφιά είναι κρυμμένη πίσω από χιτζάμπ. Γι’ αυτό και μόνο γυναίκες μπορούν να πάνε στον γάμο αυτόν. Οι άντρες απαγορεύονται αυστηρά εκεί.
Η επίσκεψη του συζύγου ανακοινώνεται από πριν ώστε οι γυναίκες να έχουν χρόνο να καλυφτούν. Εάν ο άντρας έρθει με τα αδέρφια ή τον πατέρα του, τότε και η νύφη θα πρέπει να καλυφτεί.
Είναι απαγορευμένο να δίνουν δώρα που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως κρασί ή σαμπάνια. Συνήθως δίνουν χειροποίητα έργα τέχνης. Είναι επίσης απαγορευμένο να δίνουν χρυσά κοσμήματα και μετάξι στους άντρες.
Πολυγαμία
Οι περισσότεροι γάμοι είναι μονογαμικοί. Δεν μπορούν πολλοί άντρες να συντηρήσουν πολλαπλές γυναίκες. Το Ισλάμ επιτρέπει να έχει κανείς μέχρι 4 γυναίκες αλλά θα πρέπει όλες να έχουν σπίτι και ίσα δώρα, προσοχή, κοσμήματα κλπ. Αυτό είναι συνήθως το προνόμιο των πλουσίων.
Ο πρώτος γάμος είναι ο πιο σημαντικός. Όσες γυναίκες και να έχει κάποιος, ο πρώτος γάμος είναι ξεχωριστός και η πρώτη γυναίκα έχει περισσότερα δικαιώματα.
Εάν ένας άντρας βρει άλλη γυναίκα, οι άλλες γυναίκες θα πρέπει να την δεχτούν. Θα πρέπει να ακολουθούν την θέλησή του και να μην δείχνουν συναισθήματα. Σαν κανόνα, όλες οι σύζυγοι ζουν σε διαφορετικά σπίτια και σπάνια συναντιούνται.
Σύμφωνα με την παλιά παράδοση, ένας άντρας που θέλει να χωρίσει μπορεί να πει την φράση «Θέλω διαζύγιο» 3 φορές. Μετά, η γυναίκα πρέπει να μείνει στο σπίτι για λίγο καιρό ώστε να σιγουρευτεί πως δεν είναι έγκυος. Στο διάστημα αυτό, ο άντρας μπορεί να την δεχτεί πίσω απλά λέγοντας «Σε παίρνω πίσω.» Έχει το δικαίωμα να το κάνει 3 φορές αυτό. Μετά το 3ο διαζύγιο, δεν μπορεί να την ξαναπαντρευτεί .
Μία γυναίκα μπορεί να ζητήσει διαζύγιο εάν ο άντρας δεν την φροντίζει αρκετά. Τέτοιες περιπτώσεις εξετάζονται αναλυτικά στο δικαστήριο και συχνά ολοκληρώνονται. Στην Αραβία, οι άντρες πρέπει να εκφράζουν την αγάπη τους με λουλούδια και χρυσό. Εάν ένας άντρας δεν το κάνει αυτό, η γυναίκα του μπορεί να ζητήσει διαζύγιο.
Σε άλλες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να πείσει το δικαστήριο γιατί συνήθως οι αποφάσεις υποστηρίζουν την πλευρά του άντρα.
Τα δικαιώματα των γυναικών
Παρά τα στερεότυπα, οι γυναίκες δέχονται μεγάλο σεβασμό από τους άντρες.
Οι γυναίκες από την Αραβία ήταν από τις πρώτες που είχαν το δικαίωμα να παντρευτούν με την δική τους θέληση, να ζητήσουν διαζύγιο και να έχουν την δική τους περιουσία.
Μία φορά την εβδομάδα, οι παραλίες, τα υδάτινα πάρκα και τα κέντρα ομορφιάς ανοίγουν μόνο για γυναίκες.
Ωστόσο, θα πρέπει να κάνουν τα πάντα μετά την άδεια του συζύγου τους. Εάν θέλει να πάει κάπου, πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια του άντρα της.
Οι γυναίκες θα πρέπει να κρύβουν το σώμα τους κάτω από φαρδιά ρούχα. Από κάτω όμως μπορούν να φοράνε ότι θέλουν.
Το Κουβέιτ είναι η μόνη Αραβική χώρα όπου οι γυναίκες Ευρωπαϊκά ρούχα. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι και πάλι ταπεινές.
Αντίθετα με το Κουβέιτ, υπάρχουν και χώρες όπως το Σουδάν και η Υεμένη όπου οι παλιές παραδόσεις συνεχίζονται. Οι γυναίκες θα πρέπει να φοράνε μαύρες ρόμπες που να κρύβουν όλο το σώμα από την κορφή ως τα νύχια.
Μόρφωση και δουλειά
Εάν μία γυναίκα θέλει μόρφωση, αυτό δεν απαγορεύεται. Πολλές γυναίκες πηγαίνουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν.
Οι δουλειές του σπιτιού αφορούν καθαρά την γυναίκα. Αλλά σε πλούσιες χώρες μπορούν να έχουν υπηρέτριες.
Οι γυναίκες μπορούν να έχουν καριέρες. Το μόνο πρόβλημα είναι πως σε πολλές Αραβικές χώρες, η γυναίκα δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς την άδεια του άντρα ή του κηδεμόνα της.