Η υπόθεση της διαθήκης του Λεωνίδα Λαγουδάκη, ετεροθαλή αδελφού του αείμνηστου ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, εισέρχεται σε νέα φάση δικαστικής διερεύνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, η ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση διέταξε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα της τελευταίας βούλησης του διαθέτη.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν οι συγγενείς του Νίκου Σεργιανόπουλου από τα Χανιά κατά της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Chain of Hope». Η αναφορά αυτή αναμένεται να ρίξει φως στις αμφιβολίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με τις συνθήκες σύνταξης της διαθήκης, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές νομικές εξελίξεις.
Η υπόθεση του Λαγουδάκη σχετίζεται άμεσα με την ήδη υπό εισαγγελική έρευνα δράση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αλυσίδα Ελπίδας Ατόμων με Νεοπλασματικές Ασθένειες» και του ιδρυτή της, Μιχάλη Δαρδανελιώτη. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε από την Αρχή για το Ξέπλυμα, η οποία είχε εκδώσει διάταξη στις 31 Ιουλίου για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ΜΚΟ και του ιδρυτή της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρήματα που φέρεται να αποκόμισε ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης από εγκληματική δραστηριότητα εκτιμώνται ότι υπερβαίνουν τα 800.000 ευρώ. Οι αποκαλύψεις σχετικά με την εταιρεία, η οποία ερευνάται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ακινήτων, έχουν οδηγήσει σε μια σειρά δικαστικών και δημοσιογραφικών ερευνών. Έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις περί οργανωμένης απάτης, ενισχύοντας την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Πριν από λίγες ημέρες, η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Αλυσίδα Ελπίδας» υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα, καθώς το Εφετείο Αθηνών επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για πλαστογραφία στη διαθήκη μιας 92χρονης κάτοικου Κολωνακίου. Αυτή η απόφαση επιτρέπει στους νόμιμους κληρονόμους της ηλικιωμένης να προχωρήσουν σε ποινικές διαδικασίες κατά των εμπλεκομένων.
Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν οι κληρονόμοι της Ρ.Τ. κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας «Chain of Hope». Οι κληρονόμοι προσέβαλαν τη δημόσια διαθήκη που παρουσίασε ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της ηλικιωμένης, με την εταιρεία του να διεκδικεί την περιουσία της, αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Αυτή η κληρονομία περιλάμβανε πολυτελές διαμέρισμα στο Κολωνάκι, χρυσές λίρες και επενδυτικούς λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η 92χρονη, έχοντας μακροχρόνια και στενή φιλική σχέση μαζί τους, είχε δηλώσει την επιθυμία να τους κληροδοτήσει την περιουσία της μέσω μιας ιδιόγραφης διαθήκης, η οποία είχε κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και κρίθηκε γνήσια από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, κατόπιν γραφολογικής μελέτης.
Μετά το θάνατο της 92χρονης, το σπίτι της είχε παραβιαστεί και λεηλατηθεί. Στο διαμέρισμά της είχαν αφαιρεθεί κυρίως προσωπικά έγγραφα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες υποψίες στους κληρονόμους. Οι υποψίες τους για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος εξαπάτησης με βιτρίνα τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία επιβεβαιώθηκαν από το πόρισμα της ανεξάρτητης δικαστικής γραφολόγου του εγκληματολογικού εργαστηρίου της ΕΛ.ΑΣ.
Η υπόθεση του Λεωνίδα Λαγουδάκη αποκαλύπτει ακόμη πιο σκοτεινές πτυχές της δράσης της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αλυσίδα Ελπίδας». Ο εκλιπών, που απεβίωσε το 2016 λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, φέρεται να υπέγραψε τη διαθήκη του ενώ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, ανίκανος να μιλήσει ή να κινηθεί. Παρά τις συνθήκες αυτές, η περιουσία του, αξίας 1,25 εκατ. ευρώ, μεταβιβάστηκε στην εταιρεία, η οποία προχώρησε αμέσως στην εκποίηση της.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διαθήκης, ο Λαγουδάκης δήλωσε την τελευταία του βούληση προφορικά, παρουσία της ίδιες συμβολαιογράφου που εμπλέκεται και στην υπόθεση της 92χρονης. Οι καθυστερημένες δημοσιοποιήσεις των διαθηκών, η παρουσία των ίδιων μαρτύρων και η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στην ίδια εταιρεία εγείρουν σοβαρές υποψίες για ένα κύκλωμα εκμετάλλευσης ηλικιωμένων ανθρώπων.
Ο Λαγουδάκης, ο οποίος νοσούσε από καρκίνο του λάρυγγα, είχε φτάσει σε σημείο αφωνίας, και η επικοινωνία του γινόταν κυρίως με νοήματα. Παρά την κατάσταση αυτή, η δημόσια διαθήκη του φαίνεται να εκφράζει πλήρη συνείδηση και σαφήνεια, γεγονός που εντείνει τις αμφιβολίες για τη γνησιότητά της.
Η περιουσία του Λαγουδάκη περιλάμβανε ακίνητα, καταθέσεις και έναν διατηρητέο πύργο στην Καστέλα, ο οποίος πωλήθηκε έναντι 625.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το ποσό διατέθηκε για τους κοινωνικούς σκοπούς της εταιρείας ή για φιλανθρωπικές δράσεις.
Η διαθήκη περιλάμβανε και τα πνευματικά δικαιώματα του Νίκου Σεργιανόπουλου, τα οποία κληροδοτήθηκαν στην ίδια εταιρεία. Παράλληλα, μακρινές συγγενείς του Λαγουδάκη στη Δράμα, οι οποίοι αρχικά αγνοούσαν την ύπαρξη της διαθήκης, έλαβαν ποσοστά από τα ακίνητα ύστερα από συνεννόηση με τον Δαρδανελιώτη.
Με αφορμή τη σειρά του OPEN, «Το μυστικό της πεταλούδας» μίλησε η Άντα Γκουρμπαλή στο περιοδικό 7 Μέρες Tv και τον δημοσιογράφο Γιάννη Βίτσα.
Η σεναριογράφος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πάγωμα της παραγωγής τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα και την στιγμή που ενημερώθηκε για τον θάνατο του Νίκου Σεγριανόπουλου κατά τη συγγραφή του τελευταίου σίριαλ.
Περάσατε δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία, που ουσιαστικά σταμάτησε η παραγωγή των τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα;
Για όλους ήταν ένα σοκ. Ξαφνικά πάγωσαν τα πάντα. Οπότε, πέρα από το βιοποριστικό κομμάτι, σταματήσαμε βία να κάνουμε τη δουλειά που τόσο αγαπούσαμε. Το μεγαλύτερο σοκ για μένα βέβαια ήταν νωρίτερα. Είχα γράψει το σενάριο του σίριαλ «Εξαφάνιση», που ήταν και το τελευταίο στο οποίο έπαιξε ο Νίκος Σεργιανόπουλος. Τον σκότωσαν πριν ολοκληρωθεί η σειρά.
Πως αισθανθήκατε τότε;
Δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Δεν μπορώ να σ’ το περιγράψω. Ήταν σοκαριστικό. Θυμάμαι πως ξύπνησα εκείνο το πρωινό και, ανοίγοντας τον υπολογιστή για να γράψω ένα από τα επεισόδια της σειράς – γιατί δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί -, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι δολοφονήθηκε ο Νίκος.
Τι άνθρωπος ήταν ο Νίκος Σεργιανόπουλος;
Ήταν γλυκύτατος, σαν παιδί. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό που έδειξε για τον ρόλο του. Λυπάμαι που δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω περισσότερο. Ήταν ένας πολύ ζεστός άνθρωπος.