Δύσκολες ώρες για τον διάσημο Τούρκο σεφ, Νουσρέτ ή Salt Bae όπως είναι επίσης γνωστός, καθώς οι εποχές που στα εστιατόρια του σχηματίζονταν ουρές και οι πελάτες χρυσοπλήρωναν τα φαγητά του αποτελούν μάλλον παρελθόν. Τρία χρόνια αφότου ανακηρύχθηκε «Το χειρότερο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη», το εστιατόριο Salt Bae, του διάσημου σεφ Νουσρέτ Γκοκτσέ στο Μανχάταν έκλεισε. Δεν γνωρίζουμε εάν σειρά έχουν και κάποια από τα υπόλοιπα εστιατόρια του πάντως ο τζίρος του στα μαγαζιά του έχει πέσει αισθητά με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως παρατηρούν και μείωση που αγγίζει το 90%.
Τι συμβαίνει με το εστιατόριο του Νουσρέτ στη Μύκονο
Ο “χρυσός” τιμοκατάλογος
Σύμφωνα με το MEGA, για να φάει κανείς ένα πιάτο με τα φιλέτα του Τούρκου σεφ θα δει στον τιμοκατάλογο του μαγαζιού πως η μπριζόλα Giant Tomahawk κοστίζει 630€ και ένα κομμάτι από ιαπωνικό μοσχάρι Gian Striploin φτάνει τα 680€. Για επιδόρπιο, το πιο γνωστό γλυκό του μαγαζιού, ο μπακλαβάς με βρώσιμο χρυσό και μία μπάλα παγωτού, ανέρχεται στα 50€ το κομμάτι.
Νουσρέτ Γκιοκτσέ: Δεν πατάει ψυχή στα μαγαζιά του
Ποιος είναι o Salt Bae.
Ο Νουσρέτ Γκιοκτσέ γεννήθηκε το 1983 στην Τουρκία και έγινε ευρέως γνωστός με το παρατσούκλι Salt Bae. Είναι Tούρκος σεφ και εστιάτορας κουρδικής καταγωγής, ο οποίος κατέχει τη Nusr-Et, μια αλυσίδα εστιατορίων. Η τεχνική του και ο τρόπος αλατίσματος στα κρέατα τον έκανε παγκόσμιο viral. Σήμερα έχει στην κατοχή του 17 εστιατόρια.
«Στην Τουρκία, το να είσαι χασάπης, είναι επάγγελμα χαμηλής κοινωνικής τάξης, υποτιμητικό. Τώρα, χάρη σε μένα, όλα τα παιδιά εκεί θέλουν να γίνουν χασάπηδες», είχε πει ίδιος στους New York Times.
Ο σεφ έχει επιδείξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, καθώς έχει χτίσει ένα σχολείο στο Ερζερούμ. Ο πατέρας του εργαζόταν σε ορυχεία και τα οικονομικά της οικογένειάς του τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το σχολείο όταν ήταν 10 χρόνων, για να δουλέψει.
Στα 13 του εργάστηκε ως μαθητευόμενος χασάπης σε κρεοπωλείο στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, ενώ λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες, με αποστολή να μάθει περισσότερα για το κρέας.
Από το 2007 έως το 2010 εργάστηκε σε εστιατόρια προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία ως μάγειρας και εστιάτορας και ονειρευόταν να γίνει σεφ στις ΗΠΑ.
Το 2010, σε ηλικία 27 ετών, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ανοίγοντας το πρώτο του ψητοπωλείο Nusr-Et στη γειτονιά Etiler της Κωνσταντινούπολης, με μόλις οκτώ τραπέζια και 10 υπαλλήλους. Αφού γνώρισε τον Τούρκο επιχειρηματία Ferit Sahenk, ο οποίος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με το γεύμα του στο εστιατόριο, που προσφέρθηκε να επενδύσει, ο Νουσρέτ άνοιξε καταστήματα στη Μέση Ανατολή.
Το όνομα της αλυσίδας εστιατορίων του (Nusr-Et) προέρχεται από το δικό του όνομα και τη λέξη «Et», που σημαίνει «κρέας» στα τουρκικά.
Τα βίντεο του Νουσρέτ ή αλλιώς Salt Bae που τον έκαναν διάσημο
Τα πιάτα που σερβίρονται στα εστιατόριά του έχουν λάβει ανάμεικτες κριτικές και έχουν περιγραφεί ως «πανάκριβα». Τα βίντεό του, στα οποία επιδεικνύει την ικανότητά του με τα μαχαίρια ή κάνει γυμνόστηθος γυμναστική, παίρνουν χιλιάδες likes, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τον σταματούν 1.000 θαυμαστές την ημέρα.
Ο Salt Bae έχει συγκεντρώσει πάνω από 38.000.000 followers στο Instagram από τότε που έγινε viral στα social media, το 2017, για τον ιδιαίτερο τρόπο που αλατίζει τα κρέατα.
Συγκεκριμένα, έγινε ευρύτερα γνωστός από ένα viral βίντεο, με τίτλο «Ottoman Video», το οποίο δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017, στο λογαριασμό του εστιατορίου του στο Twitter. Λόγω της δημοφιλίας που απέκτησε από το βίντεο, η επιχείρηση και το πελατολόγιό του εκτοξεύθηκαν.
Το 2019 ο διάσημος Τούρκος σεφ ξόδεψε 36 εκατομμύρια λίρες στο περίφημο παλάτι Macka στην περιοχή Sisli της Κωνσταντινούπολης.
Αφού πέρασε δύο χρόνια διοικώντας τα εστιατόρια του σε όλο τον κόσμο, ο Νουσρέτ ανακοίνωσε ότι ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο στην τουρκική πόλη και μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο παλάτι, το οποίο κάποτε ανήκε στον θεατρικό συγγραφέα του 20ού αιώνα Αμπντουλχάκ Χαμίντ Ταρχά, γνωστό στην Τουρκία ως ο Μεγάλος Ποιητής.
Μάλιστα, ο δημοφιλής σεφ διατηρεί σπίτια στις ΗΠΑ ενώ έχει και δικό του τζετ με το οποίο μετακινείται μεταξύ των εστιατορίων του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Παράλληλα, αρκετοί διάσημοι, που επισκέπτονται τα εστιατόρια του επιχειρηματία δεν διστάζουν να το δημοσιεύσουν, βγάζοντας μάλιστα και φωτογραφίες μαζί του.
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δειπνήσει στα εστιατόριά του είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η οικογένεια Μπέκαμ, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Μεζούτ Εζίλ, αλλά και ο Αντώνης Ρέμος.