Advertisement
GOSSIP

Αδέλφια Χρήστου Μάτη που σκότωσε ο Κουφοντίνας: «Ο αδερφός μας δε μπορεί να κάνει απεργία πείνας απ’το τάφο»

10:47
Newsroom

Αδέλφια Χρήστου Μάτη: Ο Χρήστος Μάτης δολοφονήθηκε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984. Ο άτυχος αστυνομικός βρισκόταν τότε στην ηλικία των 28 ετών.

Η Ανθούλα Μάτη και ο 80χρονος Βαγγέλης Μάτης, δύο από τα αδέλφια του δολοφονηθέντος Χρήστου Μάτη, μίλησαν σε εκπομπή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων για όσα γίνονται τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με την πορεία της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Advertisement

Τι δήλωσε η Ανθούλα Μάτη

«Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Όχι… Όχι…», τόνισε με λυγμούς, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, η Ανθούλα Μάτη, αδελφή του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, που δολοφονήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1984 από τον «Λουκά», τον αρχιεκτελεστή της «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Να καθίσει (σ.σ.: ο Δημήτρης Κουφοντίνας) εκεί που είναι και να μην εκβιάζει ολόκληρο κράτος. Εγώ πιστεύω (σ.σ.: για την επιστολή άλλων συγγενών θυμάτων) ότι είναι σωστό αυτό. Να σταματήσει την απεργία πείνας, να σιτιστεί και να ζήσει όσο ζήσει… Δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει από την ασιτία και τη δίψα. Εμάς οι συγγενείς δεν γυρίζουν πίσω», σημείωσε ακόμη η κυρία Μάτη, ένα από τα αδέλφια του Χρήστου Μάτη.

Advertisement

«Η μάνα μου πήγε να αγοράσει γλυκά, γιατί γιόρταζε την άλλη μέρα το παλικάρι… Εγώ το έμαθα το μεσημέρι… Τρελάθηκα… Ξέρετε τι είναι την παραμονή των Χριστουγέννων να είναι να πάρεις άδεια, να πας στο χωριό, και από την άλλη να μπαίνουν οι ληστές, γιατί ληστές ήταν αυτοί, δεν ήταν ούτε πολιτικοί για πολιτικούς λόγους, ληστές ήταν, μπήκαν μέσα να ληστέψουν την τράπεζα, να έχουν να τρώνε γιατί δεν δούλευαν, κοίταζαν να σκοτώνουν τους συνανθρώπους μας, απλούς πολίτες, και τώρα θέλουν να είναι πολιτικοί κρατούμενοι;», συνέχισε η Ανθούλα.

Advertisement

Τι άλλο ανέφερε στις δηλώσεις της η Ανθούλα Μάτη

«Τι ήταν ο αδερφός μου; Ο αδερφός μου κοίταγε να βγάλει το μεροκάματο να ζήσει… Φτωχοί ήμασταν… Φύγαμε όλοι από το χωριό μας να πάμε παραπέρα, να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Και μπήκε ο Κουφοντίνας, που τον κάνανε και ήρωα τώρα αυτοί που τον ακολουθούν. Να τον κάνουν και ήρωα με τόσες δολοφονίες; Τι να πω, τι να πρωτοπώ; Που του δίνουν άδεια και έβλεπα εδώ στον Βαρνάβα, λίγο παραπάνω από την Άνοιξη, και να πηγαίνει στις ταβέρνες με την κυρία Κούρτοβικ από πίσω και να τον χαιρετάνε; Τον κύριο Κουφοντίνα; Εμένα ο αδερφός μου έρχεται πίσω;», υποστήριξε ακόμη.

«Να σταματήσει την απεργία πείνας και να ζήσει μέσα στη φυλακή, όπως οι άλλοι κρατούμενοι. Και αν έρθει η ώρα του να φύγει από τη ζωή, ας φύγει με άλλους τρόπους. Όχι με την απεργία πείνας. Τι θέλει να εκβιάζει ένα ολόκληρο κράτος; Και να υποτιμά τα θύματα; Εμένα ο αδερφός μου δεν έρχεται πίσω, 28 χρόνων παλικάρι…», κατέληξε η ΑνθούλαΜάτη, ένα από τα αδέλφια του Χρήστου Μάτη.

Από την πλευρά του, ο αδελφός του Χρήστου Μάτη, Βαγγέλης, τόνισε πως ο δολοφονημένος αστυνομικός «είχε τελειώσει Τουριστικών Επαγγελμάτων και δεν έβρισκε εργασία ανάλογη με αυτή που ήθελε και πήγε στην Αστυνομία. Και χαρήκαμε που μπήκε στην Αστυνομία, να πάρει έναν δρόμο κανονικό…».

Advertisement

«Κάθε Χριστούγεννα θυμόμαστε τη δολοφονία… Υποφέρουμε… Τι να του πω… Μπήκε στην τράπεζα και δολοφόνησε. Μπήκε να κλέψει και σκότωσε τον αδερφό μου. Υπάρχει Πολιτεία που αποφασίζει… Και τώρα βγαίνει και μας προκαλεί επιπλέον. Κάθε φορά κάτι δημιουργεί… Υπάρχουν και δολοφόνοι που έχουν ζητήσει συγγνώμη», κατέληξε.

Η δολοφονία Μάτη από τον Κουφοντίνα

Ηταν παραμονή Χριστουγέννων του 1984, 8.10 το πρωί. Στην οδό Τριών Ιεραρχών 119, στα Άνω Πετράλωνα Αθηνών, αναστάτωση προκαλεί ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας από τέσσερις κουκουλοφόρους, οι οποίοι εισβάλλουν ένοπλοι.

Ο ένας πλησιάζει τον -τότε- 28χρονο αστυφύλακα Χρήστο Μάτη προσφέροντάς του ένα κουτί από γλυκά και τον πυροβολεί εξ επαφής. Με ποσό 7,5 εκατ. δραχμές και το υπηρεσιακό περίστροφο του νεκρού αστυνομικού οι δράστες διαφεύγουν.

Advertisement

Τη δολοφονία του αστυφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστου Μάτη, παραμονή της ονομαστικής του εορτής, στις 24 Δεκεμβρίου 1984, ενώ εκτελούσε υπηρεσία φρουρού σε τράπεζα στα Άνω Πατήσια, ανέλαβαν τα μέλη της τρoμoκρατικής oργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης δολοφονήθηκε με βολίδα εξ επαφής από το 38άρι περίστροφο τύπου Smith & Wesson (με τον αύξοντα αριθμό 971379), το οποίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία (12/07 2002), κατασχέθηκε μεταξύ άλλων ευρημάτων στη γιάφκα της οδού Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια. Το ίδιο όπλο χρησιμοποιήθηκε από τη «17Ν» σε άλλες έξι προπαρασκευαστικές τρομοκρατικής δράσης.

Το πιστόλι του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη εντοπίσθηκε στο σάκο του Σάββα Ξηρού, όταν τραυματίσθηκε σοβαρά σε έκρηξη από πυροδότηση βόμβας την οποία μετέφερε, τον Ιούνιο του 2002, στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ομολογία του Χριστόδουλου Ξηρού

Στην ομολογία του, ο Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη ληστεία, και, σύμφωνα με την κατάθεσή του, συμμετείχαν ο Πάτροκλος Τσελέντης, ο Παύλος Σερίφης, ο Γιάννης Σκανδάλης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Τούρκος Οζτούρκ Γιαβούζ.

«Στη ληστεία αυτή, εκτός από μένα, συμμετείχαν ο ”Αλέκος”, ο ”Λουκάς”, ο ”Νικήτας”, ο ”Αποστόλης” και ο ”Κόμης”, αν θυμάμαι καλά. Ο ”Αποστόλης”, που αναφέρω, ήταν Τούρκος υπήκοος, οικονομικός πρόσφυγας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ταυτότητός του ήταν Ozturk Yavuz, τορναδόρος στο επάγγελμα, ο οποίος πέθανε προ ετών από έμφραγμα. Ο ”Λουκάς”, ντυμένος με στολή αστυνομικού, εισήλθε πρώτος στην τράπεζα και κατευθύνθηκε προς το μέρος του ένοπλου αστυνομικού φρουρού. Εγώ με τον ”Ταινία” μπήκαμε ταυτόχρονα στον χώρο των ταμείων και οι άλλοι δύο, ο ”Νικήτας” και ο ”Κόμης”, κινήθηκαν προς το μέρος των πελατών της τράπεζας, ενώ ο ”Αποστόλης” παρέμεινε εκτός της τράπεζας και μαρσάριζε τη μηχανή. Ο ”Λουκάς” (Δημήτρης Κουφοντίνας) πυροβόλησε τον αστυνομικό και αφού πήραμε τα χρήματα απομακρυνθήκαμε από την τράπεζα».

Ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης είχε γεννηθεί το 1956 στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης και υπηρετούσε στην Ασφάλεια Αθηνών.

TAGS:
Advertisement