Στο πρώτο 3D εκτυπωμένο σπίτι στην Ευρώπη μετακόμισε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Αϊντχόβεν.
Πρόκειται για ένα ζευγάρι συνταξιούχων ιδιωτικών υπαλλήλων από το Άμστερνταμ, τον 67χρονο Χάρι Ντέκερς και την 70χρονη Ελίζ Λουτζ, οι οποίοι έλαβαν την περασμένη Πέμπτη το ψηφιακό τους κλειδί, μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να ανοίξουν την πόρτα του πρωτότυπου bungalow 97 τ.μ.
Παρά τη φυσική του εμφάνιση, το 3D εκτυπωμένο σπίτι ενσωματώνει την τεχνολογία αιχμής στην κατασκευή κατοικιών και τυπώθηκε σε ένα κοντινό εργοστάσιο.
«Είναι όμορφο», υπογράμμισε η Ελίζ, ενώ από την πλευρά του, ο σύζυγός της συμπλήρωσε «σου δίνει την αίσθηση ενός καταφυγίου, νιώθεις ασφαλής».
Το ζευγάρι θα νοικιάσει για ένα εξάμηνο, έναντι 800 ευρώ το μήνα, το σπίτι, το οποίο μπορεί να εκτυπωθεί μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα.
Το 3D εκτυπωμένο σπίτι στο Αϊντχόβεν αποτελείται από 24 στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία εκτυπώνονται από μια μηχανή που ψεκάζει το ένα στρώμα σκυροδέματος πάνω στο άλλο προτού προστεθούν οι τελευταίες πινελιές, συμπεριλαμβανομένης μιας οροφής. Τα στρώματα προσδίδουν μια ραβδωτή υφή στους τοίχους του σπιτιού τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Το σπίτι αυτό «είναι το πρώτο που ενέκριναν οι τοπικές Αρχές, αλλά και το πρώτο που κατοικείται από άτομα, που πληρώνουν για να ζήσουν σ’ αυτό. Συνολικά χρειαστήκαμε 120 ώρες για να το εκτυπώσουμε, αλλά αν δεν κάναμε διαλείμματα η διαδικασία θα έπαιρνε μόλις πέντε ημέρες, αφού ο 3D εκτυπωτής δεν χρειάζεται να σταματήσει για να ξεκουραστεί, να φάει ή να κοιμηθεί», επεσήμανε ο Bas Huysmans, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Weber Benelux.
Η Ολλανδία αναζητεί τρόπους για να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα με την έλλειψη κατοικιών και θα χρειαστεί να κατασκευαστούν ή εκτυπωθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέα σπίτια μέσα στη δεκαετία, προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Αϊντχόβεν Theo Salet κάνει έρευνες σχετικά με τους τρόπους που θα είναι πιο βιώσιμη και με λιγότερο κόστος η κατασκευή κατοικιών από μπετόν και βάσει των υπολογισμών τους, τα σπίτια θα μπορούν μελλοντικά να εκτυπώνονται με 30% λιγότερα υλικά.