oi-ellines-ekatsan-spiti-poly-prin-ton-1o-nekro-ta-eysima-anikoyn-se-aytoys-42526
20:00

«Οι Έλληνες έκατσαν σπίτι πολύ πριν τον 1ο νεκρό. Τα εύσημα ανήκουν σε αυτούς»

20:00
Χριστίνα Προφαντή

Εύσημα στην ελληνική προσπάθεια για τη μάχη που έδωσαν ενάντια στον κορονοϊό, δίνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από όλο τον πλανήτη.

Εύσημα στην ελληνική προσπάθεια: Από τα ΜΜΕ της Ιταλίας και της Ισπανίας

Advertisement

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό CΝΝ, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τα άμεσα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε όλη την χώρα και τον γερμανικό Τύπο να απορεί πως τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά, σειρά είχαν η Ιταλία και η Ισπανία για να πλέξουν το δικό τους εγκώμιο στην ελληνική προσπάθεια.

Advertisement

Τόσο η εφημερίδα Corriere della Serra, όσο και η διαδικτυακή έκδοση της Libertad, φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ μέσα από τα οποία προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα «το ελληνικό θαύμα στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό», όπως το αποκαλούν.

Advertisement

Εύσημα στην ελληνική προσπάθεια: Θεαματικά αποτελέσματα στη χώρα της κρίσης και των μνημονίων

Αυτό στο οποίο στέκονται και οι δύο εφημερίδες είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε σύγκριση με την Ιταλία και την Ισπανία και, φυσικά, με χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως είναι η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, έχει ένα πολύ πιο ταλαιπωρημένο και παραμελημένο σύστημα υγείας.

Advertisement

Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην πολυετή οικονομική κρίση που ήταν πολύ πιο έντονη και τραυματική στην χώρα μας και οδήγησε στην παρακμή σημαντική κρατικών δομών, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Πώς γίνεται, λοιπόν, η Ελλάδα της κρίσης και τον μνημονίων να έχει τέτοια θεαματικά αποτελέσματα;

Εύσημα στην ελληνική προσπάθεια: Τα γρήγορα αντανακλαστικά έσωσαν μία χώρα που φάνταζε καταδικασμένη

Advertisement

H Corriere della Serra στην προσπάθεια της να αναλύσει ένα φαινόμενο που μοιάζει αρχικά ανεξήγητο, αποθεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον «προσεκτικό και ταπεινό», ενώ υποστηρίζει πως μία καλή εξήγηση για την μεγάλη επιτυχία της χώρας μας είναι το γεγονός πριν ακόμα σημειωθεί ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα έκλεισαν όλα τα σχολεία και ακυρώθηκαν όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις.

Αρκεί, όμως, μόνον αυτό; Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, μίας πόλης που έχει πληγεί πολύ άγρια από την πανδημία του κορονοϊού, τα εύσημα ανήκουν πάνω απ’ όλα στους Έλληνες πολίτες που συμμορφώθηκαν με τα κρατικά μέτρα και έμειναν στο σπίτι τους ακόμα και πριν τον πρώτο θάνατο. Σύμφωνα με την Corriera della Serra, αυτά τα γρήγορα αντανακλαστικά ήταν εκείνα που έσωσαν μία χώρα που φάνταζε καταδικασμένη να υποφέρει από τη νόσο.

Εύσημα στην ελληνική προσπάθεια: Η Ελλάδα σε μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω ηλικίας, από Ιταλία και Ισπανία

Από την άλλη η Libertad κάνει λόγο για «θαύμα» και συγκρίνει ηλικιακά τον πληθυσμό της Ελλάδας με αυτόν της Ισπανίας και της Ιταλίας. «Ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας, όπως και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν εξηγείται λόγω ηλικιακά νεότερου πληθυσμού, αφού η Ελλάδα έχει ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία (όχι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο), ενώ η Ιταλία είναι η χώρα με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό, μεταξύ των τριών χωρών.

Συγκρίνοντας την Ισπανία με την Ελλάδα, ο παράγοντας της ηλικίας δείχνει ότι οι Έλληνες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, παρά τις χειρότερες συνθήκες, στην Ελλάδα σημειώνονται κατ’ αναλογία σαφώς λιγότεροι θάνατοι και κρούσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ισπανία και την Ιταλία» γράφει χαρακτηριστικά το Μέσο.

«Τα νούμερα είναι αποστομωτικά και μιλούν από μόνα τους,» συνεχίζει η Christina Losada στην Libertad. «Για να πάρετε μια ιδέα, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο επίσημος αριθμός θανάτων λόγω κορωνοϊού, ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ισπανία ανέρχεται περίπου σε 279, στην Ιταλία σε 273 και στην Ελλάδα σε 8».

Εύσημα στην ελληνική προσπάθεια: Κερδίθηκε πολύτιμος χρόνος

Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει τις ημέρες που πέρασαν σε κάθε χώρα (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) από την στιγμή που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα και ο πρώτος θάνατος μέχρι την στιγμή που πάρθηκαν σημαντικά μέτρα. Η διαφορά της Ελλάδας από τις άλλες δύο χώρες είναι ενδεικτική του πόσο πολύτιμος χρόνος κερδίθηκε.

Την ίδια στιγμή χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Pelayo Barro στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ok Diario με τίτλο: «Η Ελλάδα «ξεγυμνώνει»τον Sánchez: έκλεισε τα σχολεία χωρίς να έχει καταγραφεί θάνατος, περιόρισε την κυκλοφορία έχοντας 13 θανάτους και σήμερα έχει μόλις 70».

Στο άρθρο αρχικά αναφέρεται ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν κοινωνίες με παρόμοια έθιμα, μεσογειακό κλίμα και παρόμοιες πληθυσμιακές πυραμίδες, αλλά στην Ισπανία καταγράφονται πλέον πάνω από 13.000 θάνατοι λόγω του κορονοϊού, ενώ στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόνον 68.