Γερμανία: Tα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα έχουν βάλει την χώρα υπό καθεστώς καραντίνας. Σήμερα, 12 Απριλίου του 2021 εντοπίστηκαν 7.696 νέα κρούσματα ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 71. Το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα σε lockdown έως τα μέσα Ιουνίου συζήτησε με τα επιτελεία των κρατιδιακών κυβερνήσεων ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Tagesspiegel»
Ο κ. Μπράουν επισήμανε στις κυβερνήσεις των κρατιδίων ότι με την εισαγωγή νομοθεσίας που θα προβλέπει την αυτόματη επιβολή μέτρων περιορισμού εφόσον τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, η Γερμανία θα παραμείνει, όπως εκτιμάται, σε συνθήκες lockdown έως το τέλος Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου.
Τα μέτρα θα αφορούν περιορισμούς στη λειτουργία καταστημάτων, εστιατορίων, γυμναστηρίων, θεάτρων και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, ενώ σε περίπτωση που ο δείκτης υπερβεί το 200, θα κλείνουν αυτομάτως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία ως σύνολο βρίσκεται στο 135, ενώ περισσότερες από τις μισές περιφέρειες βρίσκονται πάνω από το 100. Τα μέτρα θα μπορούν να προσβληθούν μόνο με προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις συζητήσεις που διεξάγει με τα κρατίδια ο κ. Μπράουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν σχολιάζει εμπιστευτικές συνομιλίες.
Φαίνεται ότι οι προβλέψεις για ένα ένα αυστηρότερο lockdown στη Γερμανία στο προσεχές διάστημα,από τον επικεφαλή του τμήματος Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité, Κρίστιαν Ντρόστεν, κυρίως εξατίας του «βρετανικού» στελέχους βγήκαν αληθείς.
«Δεν θα αποφύγουμε ένα σοβαρό lockdown», δηλώνει ο κ. Ντρόστεν στο περιοδικό Der Spiegel και επισημαίνει ότι το μερικό lockdown που εφαρμόστηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο, δεν είχε αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού.
«Οι αριθμοί εκεί αυξήθηκαν, καθώς και τα σοβαρά περιστατικά και αυτά που κατέληξαν σε θάνατο», προσθέτει και εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία κάτι τέτοιο να αποφευχθεί στις μεγάλες γερμανικές πόλεις. «Απαιτείται για αυτό πολιτική δράση τώρα και στήριξη από όσο το δυνατόν περισσότερους», υπογράμμισε.
Σε αντίστοιχο τόνο, η καθηγήτρια μικροβιολογίας Μελανί Μπρίνκμαν κατηγόρησε τους πολιτικούς για καθυστέρηση στην λήψη μέτρων για την διαχείριση της πανδημίας.