Ομάδα καλλιτεχνών συγκεντρώθηκε στη Δανία για να χτίσει αυτό που πιστεύεται ότι είναι το ψηλότερο κάστρο από άμμο στον κόσμο, ύψους 21,6 μέτρων.
Η ομάδα αποτελούμενη από 30 γλύπτες, από διάφορες χώρες, από την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και το Βέλγιο με επικεφαλής τον Ολλανδό καλλιτέχνη Wilfred Stijger, χρησιμοποίησε περισσότερους από 5.000 τόνους άμμου για να κατασκευάσει το κάστρο, στην πόλη Μπλόκχους, στην Δανία.
Το μείγμα άμμου περιείχε 10% άργιλο για να είναι πιο σταθερό και οι καλλιτέχνες είπαν ότι το τελικό υλικό επικαλύφτηκε με κόλλα για να διατηρηθεί το σχήμα του κάστρου μέχρι το χειμώνα.
Η διάμετρος του κάστρου από άμμο είναι 32 μέτρα και το βάθρο πάνω στο οποίο είναι χτισμένο έχει πλάτος 27 μέτρα.
Μέχρι τώρα το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες κατέχει ένα κάστρο στην άμμο ύψους 18 μέτρων που δημιουργήθηκε στη Γερμανία το 2019.
Συνολικά 4.860 τόνοι άμμου αποτελούν την περίπλοκα διακοσμημένη δομή, που θυμίζει πυραμίδα και βρίσκεται στη μικρή παραθαλάσσια πόλη του Μπλόκους, στη Δανία.
Η κορυφή της δομής του κάστρου στην Δανία
Η κορυφή της δομής διαθέτει μια απεικόνιση του κορονοϊού.
Ο Ολλανδός δημιουργός του, Wilfred Stijger, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους 30 από τους καλύτερους γλύπτες άμμου στον κόσμο. Είπε στο «The Guardian» ότι ήθελε το κάστρο να αντιπροσωπεύει τη δύναμη που είχε ο κορανοϊός στον κόσμο από την αρχή της πανδημίας. Στην κορυφή του κάστρου βρίσκεται ένα μοντέλου του ιού που φοράει στέμμα.
«Κυριαρχεί παντού στη ζωή μα », είπε ο Stijger. «Μας λέει τι να κάνουμε … Μας λέει να μείνουμε μακριά από την οικογένειά μας και να μην πάμε σε ωραία μέρη. Να μην κάνουμε δραστηριότητες,να μείνουμε σπίτι.»
Οι κάτοικοι του Μπλοκχους στη Δανία χαίρονται να βλέπουν τοπικά χαρακτηριστικά που είναι ενσωματωμένα στο κάστρου άμμου, όπως για παράδειγμα τα παραθαλάσσια σπίτια και φάρους, καθώς και απεικονίσεις δημοφιλών δραστηριοτήτων όπως η ιστιοσανίδα και το kitesurfing.
Το κάστρο αναμένεται να παραμείνει στην παραλία μέχρι να βγει ο βαρύς παγετός, πιθανώς τον επόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ