Κοινωνικό μέρισμα: Στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1” μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τα μέτρα στήριξης που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Όπως τόνισε, βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1”, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «σκοπός είναι να διευκολυνθούν οι προσλήψεις και όχι τα τεχνάσματα επιχειρημάτων που δεν σκέφτονται με σωστό τρόπο».
Σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σχετικά με τα μέτρα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως «η αντιπολίτευση έχει μια εικόνα για την κυβέρνηση ότι περίπου έχει κάποιο προηγούμενο με τον κόσμο, ότι θέλει να τον εκδικηθεί».
Όπως ανέφερε, η πτώση της ανεργίας, το άνοιγμα της αναπτυξιακής προοπτικής για την οικονομία και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ «δεν κουμπώνουν με το αφήγημα της αντιπολίτευσης», με αποτέλεσμα να αντιδρά με «αμήχανο τρόπο».
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Δεν στέκουν στη λογική αυτά που λέει η αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητεί κάτι που βρίσκεται στα όρια του αυτονόητου». Όπως τόνισε, στόχος των μέτρων είναι να ενισχυθεί η προοπτική πρόσληψης των νέων. «Ο σκοπός είναι να διευκολυνθούν οι προσλήψεις και όχι τα τεχνάσματα επιχειρημάτων που δεν σκέφτονται με σωστό τρόπο», πρόσθεσε.
«Αυτή η κακιασμένη και ψευδομανής, θα έλεγα, αντιπολίτευση που ασκείται και ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Μιλώντας για το επίδομα πρόσληψης των νέων, ηλικιών 18 – 29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία, είπε πως η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Στη συνέχεια σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ ερωτηθείς για τη ρήτρα ΜΗ απόλυσης και τη διάρκειά της, απάντησε ότι θα προσδιοριστούν από το νόμο και την υπουργική απόφαση.
Σχετικά με τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών έως και το 2022, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν ετήσιο όφελος από 160 έως και 691 ευρώ ετησίως.
Σχετικά με το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι καλύφθηκαν 80.000 θέσεις, ενώ είπε πως για έξι μήνες καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες. Παράλληλα, ανέφερε πως το πρόγραμμα παρατείνεται για τρεις μήνες, ενώ διευκρίνισε ότι αφορά επιχειρήσεις που λόγω κορονοϊού έχουν περιορισμένη λειτουργία, όπως π.χ. το αεροδρόμιο.
«Δεν σημαίνει ότι αλλάζει η ζωή τους», τόνισε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι έχουν τη σημασία τους. «Σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση μπόρεσε να πάρει αυτά τα μέτρα που κάτι προσθέτουν. Δεν λέμε ότι θα ζουν σε “παράδεισο”, αλλά θα ήταν λάθος να τα υποβαθμίσουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εάν τα προγράμματα μπορούν να επεκταθούν, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «τα προγράμματα προχωρούν λόγω του ότι η οικονομία μπαίνει σε ράγες που το επιτρέπουν στην κυβέρνηση. Είτε λόγω της χρηματοδότησης από την ΕΕ, είτε λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, είπε ότι για το 2022 και το 2023 αναμένονται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, τονίζοντας πως βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους.