Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση για τα “Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19″.
Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα τη λάβουν έως τις 10 Απριλίου όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων είτε ανεστάλη προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή είτε η σύμβασή τους ανεστάλη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης.
Η αποζημίωση αφορά σε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Επιπλέον, το κράτος θα καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.
Την αποζημίωση θα τη λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου έως και τις 18 Μαρτίου 2020, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου.
Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε ατομικές επιχειρήσεις, επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους/λογιστές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς) και ελεύθερους επαγγελματίες/επιτηδευματίες (όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους).
Προϋπόθεση, να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας από τους εργοδότες τους και εφόσον ο ΚΑΔ των εργοδοτών συμπεριλαμβάνεται στους πληττόμενους κλάδους σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με εντολή δημόσιας αρχής, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
3. Οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από 18/3/2020 (ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου) και εφεξής είναι άκυρες.
4. Δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που εργάζονται σε αυτούς κατά την 21/3/2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών.
5. Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που δεν έχουν λήξει μέχρι την 21/3/2020 μπορούν να τίθενται σε αναστολή
6. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις- εργοδότες, των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.
7. Οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους για χρονικό διάστημα 45 ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
8. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.
9. Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού
10. Υπεύθυνη δήλωση για το επίδομα των 800 ευρώ θα κάνουν οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με καταγγελία, είτε με οικειοθελή αποχώρηση.
11. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
12. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένωναπό το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).
13. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και την 30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν, της αναστολής της σύμβασης εργασίας του.
14. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
15.Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης 40%
Η υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των εργαζομένων θα γίνει με την εξής σειρά:
4. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής :
Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.
Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης, για την αναστολή των συμβάσεων απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
3. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020, οπότε και μπορεί να κάνει χρήση του εν λόγω μέτρου. Στην έννοια του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, όσοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής.
4. Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, μπορεί να εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, μέχρι ένα μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης, της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α΄68), δηλαδή από 21/3/2020 μέχρι και την 20/4/2020,
5. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων.
6. Η υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων των οποίων η επιχειρηματική τους δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλλουν από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών
– Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μιας επιχειρήσεις – εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID-19, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018,, και τίθενται από περισσότερους εργοδότες σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
– Οι εργαζόμενοι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορούν να λάβουν επιπλέον ποσό από τους εργοδότες τους και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ποσού των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους. Για το επιπλέον ποσό αυτό, υποβάλλεται από τους εργοδότες ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό αυτό, οι οποίες αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
7. Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
8. Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής από τους εργαζόμενους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
9. Για τους εργαζόμενους των οποίων πάσης φύσεως οφειλές δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής προς στα ασφαλιστικά ταμεία λήγουν την 31/3/2020, προθεσμία καταβολής τους παρατείνεται για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού ένα γενναίο πακέτο μέτρο για τον Απρίλιο, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
Πρόκειται επί της ουσίας για έναν διπλασιασμό του πακέτου ύψους 4,7 δις που έχει περιγραφεί τις προηγούμενες μέρες, αν και το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος θα φανεί ανάλογα με το πόσοι θα κάνουν χρήση του βοηθήματος.
Πρακτικά, αυτό που θα γίνει θα είναι να ενταχθούν σχεδόν όλοι οι ΚΑΔ σε ένα καθεστώς προστασίας, καθώς η κατάσταση στην οικονομία είναι τέτοια, ώστε ελάχιστοι κλάδοι έχουν τζίρο, ακόμα και αν δεν έκλεισαν, με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης. Έτσι, στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο «κλείδωσε» ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για τον Απρίλιο, το οποίο μένει να φανεί και πώς θα συνεχιστεί, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πορεύεται με βάση έναν σχεδιασμό που εκτείνεται ως το τέλος Μαϊου.
Είναι σαφές ότι για τον μήνα Απρίλιο, θα είναι πολλοί περισσότεροι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, αλλά και των ευνοϊκών ρυθμίσεων ως προς την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, αυτό θα ισχύσει και για πολλούς επιστημονικούς κλάδους, ενώ είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει τις πιθανότητες για ένταξη και των επιστημόνων στο βοήθημα των 800 ευρώ. Μένει να φανεί, αν, εν τέλει, αυτό θα ισχύσει από τον Απρίλιο ή αμέσως μετά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να περιγράψει και πολύ πιο απλουστευμένες διαδικασίες για το γνωστό “voucher” των 600 ευρώ που είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Πρακτικά, οι δικαιούχοι θα παίρνουν τα 600 ευρώ με ελάχιστες προϋποθέσεις.
Από εκεί και πέρα είναι πολλά και σημαντικά τα μέτρα για το επιχειρείν, όπως, για παράδειγμα, η πληρωμή από το κράτος των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων όλων των πληττόμενων κλάδων, με το συνολικό κόστος να φτάνει πάνω από το 1 δις ευρώ.
Είναι σαφές ότι αυτό το πακέτο που θα υπερβαίνει τα 8 δις είναι μια σημαντική ένεση για την οικονομία, ενώ κυβερνητικά στελέχη διασαφηνίζουν ότι θα είναι ένα πλαίσιο που θα αφορά όλο τον μήνα, οπότε δεν θα γίνονται αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και επικαιροποιήσεις της δέσμης μέτρων. Βεβαίως, η κυβέρνηση δίνει και μάχη με την ύφεση, καθώς η στασιμότητα κοστίζει κάθε μήνα περί τις 2 μονάδες του ΑΕΠ, με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει καταστρώσει η κυβέρνηση, τότε η ζημιά θεωρείται διαχειρίσιμη και καλύπτεται με τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί και νέα παρέμβαση για να ξαναπάρει «μπρος» η οικονομία, όταν διέλθουμε τη στενωπό.