Advertisement
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Ανατροπή για όσους δουλεύουν σε υπολογιστή: Διάλειμμα ανά 2ωρο και αν αυτό δεν συμβαίνει… αποζημίωση

Εργασία σε υπολογιστή: Μία νέα απόφαση πήρε το ΣτΕ που αλλάζει τα δεδομένα στην εργασία με υπολογιστή. Σύμφωνα με την απόφαση, όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα έχουν δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα ανά δίωρο εργασίας.

Εργασία σε υπολογιστή: Τι θα ισχύει για Δημόσιο τομέα

Σύμφωνα με νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που δουλεύουν μπροστά από οθόνες υπολογιστή για περισσότερο από δύο ώρες, θα πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους, είτε για διάλειμμα 15 λεπτών, είτε για να ασχοληθούν σε εργασία εκτός υπολογιστή. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Advertisement

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε εργαζόμενο διοικητικό υπάλληλο στο ΓΝ «Αττικόν», ο οποίος εργαζόταν «πλήρως και αποκλειστικά ενώπιον οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή» χωρίς διαλείμματα και του αναγνώρισε χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Εργασία σε υπολογιστή: Το διάλειμμα στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με το άρθρο 56 του νέου εργασιακού νόμου, το διάλειμμα των εργαζομένων τίθεται εκτός του ωραρίου εργασίας.

Advertisement

Συγκεκριμένα, το άρθρο 56 αναφέρει πως «όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις τέσσερις (4) συνεχόμενες ώρες, χορηγείται διάλειμμα κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) λεπτών και κατά μέγιστον τριάντα (30) λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους. Το διάλειμμα αυτό δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και δεν επιτρέπεται να χορηγείται συνεχόμενο με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας».

Advertisement

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του διαλείμματος και ιδίως, η διάρκεια και οι όροι χορήγησής του, εφόσον δεν ρυθμίζονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή από την κείμενη νομοθεσία, καθορίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης στα πλαίσια της διαβούλευσης μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων ενώ τέλος, οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται κατά πλήρες ημερήσιο, αλλά διακεκομμένο ωράριο για όλες ή μερικές ημέρες της εβδομάδας, δικαιούνται αναπαύσεως, ενδιαμέσως μεταξύ των τμημάτων του ωραρίου τους, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις (3) ώρες.

Πηγή: topontiki.gr

Advertisement
TAGS:
Advertisement