Έκτακτο φθινοπωρινό επίδομα: Τετρακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να λάβουν οικονομική ενίσχυση. Αυτή αναμένεται να έρθει τον Σεπτέμβριο για να στηριχθεί και άλλο ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμού. Αυτό, διότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα.
Το ύψος της ενίσχυσης δεν έχει «κλειδώσει». Ωστόσο δεν θα είναι χαμηλότερο από τα 534 ευρώ που δίδονται ως ειδική αποζημίωση. Καταβάλλεται προσπάθεια να κινηθεί σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα. Αυτό, προκειμένου να δώσει μια δυνατή ανάσα ρευστότητας στους εργαζομένους που πλήττονται.
Η οικονομική ανάσα στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου θα αφορά όσους δεν επαναπροσελήφθησαν ή προσελήφθησαν και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν κάνουν χρήση της αναστολής σύμβασης εργασίας και λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ μηνιαίως.
Οι μόνοι που με τα σημερινά δεδομένα σχεδιάζεται να εξαιρεθούν από την εισοδηματική ενίσχυση είναι όσοι εργάζονται σε καθεστώς είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης. Από τους περίπου 600.000 εργαζομένους που εργάζονται στον τουριστικό-επισιτιστικό κλάδο, πάνω από τους 300.000 είναι εποχικά απασχολούμενοι.
Περίπου 80.000 έχει υπολογιστεί ότι δυνητικά είχαν το δικαίωμα επαναπρόσληψης. Εξ αυτών εκτιμάται ότι δεν θα εργαστούν κατά τη φετινή χρονιά περισσότεροι από 20.000 με 30.000, στην καλύτερη περίπτωση, σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.
Τρεις παράγοντες θα καθορίσουν το ακριβές ύψος της ενίσχυσης. Ταυτόχρονα πρέπει και τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να σχηματίσουν σαφή εικόνα έως τα τέλη του καλοκαιριού για τη συνολική κατάσταση. Εεκείνη που διαμορφώνεται στον κλάδο με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο εγχώριο ΑΕΠ. Συγκεκριμένα το ύψος της παροχής θα εξαρτηθεί από:
– Τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού. Εκείνων που άμεσα ή έμμεσα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και δυνητικά δικαιούνται την ενίσχυση.
– Τα δημοσιονομικά δεδομένα, βάσει των οποίων θα καθοριστεί το τελικό ύψος της ενίσχυσης.
– Την υγειονομική εικόνα της χώρας. ?ηλαδή, από το αν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αποφασιστούν τοπικά lockdown, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για την ελληνική οικονομία εν γένει.