Αλλαγές στα επιδόματα ετοιμάζει, ο Γιάννης Βρούτσης. Ο νέος υπουργός Εργασίας με πρόσφατη τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη σημασία της οικογένειας για τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, τόνισε πως η οικογένεια θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής. Εργαλείο για την αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινωνία θα αποτελέσει και πάλι όπως επεσήμανε ο ίδιος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Μάλιστα, ο νέος υπουργός Εργασίας, δήλωσε πως η συγκεκριμένη παρέμβαση θα είναι η πρώτη, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, που θα ασκήσει η νέα κυβέρνηση. Αναλυτικότερα, τα όσα είπε: «Δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή ονόματος για ιδεοληπτικούς λόγους όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθιερώσαμε εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα διευρυνθεί, θα ενισχυθεί και θα αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».
Σχετικά με την κοινωνική πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ξανά πως κανένα ενεργό επίδομα δεν πρόκειται να κοπεί. Μάλιστα, θέλησε να θυμίσει ξανά στον ελληνικό λαό ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έγινε θεσμός μέσω της ΝΔ. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως πρόκειται να ενισχυθεί.
Όσον αφορά, τη Δόμνα Μιχαηλίδου, έπιασε δουλειά στο υπουργείο Εργασίας. Αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στην οργάνωση και τη στελέχωση του γραφείου της. Τα στοιχήματα που έχει να δώσει το συγκεκριμένο υπουργείο είναι μεγάλα. Υπάρχει εκκρεμότητα σχετικά με τη διαμόρφωση του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ (σ.σ. οικογενειακό επίδομα). Από εκεί και πέρα, υπάρχει το επίδομα γέννησης (σ.σ. ορίζεται στα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί). Επίσης, τροποποιήσεις αναμένεται να γίνουν και στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, όπως και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σκοπός της Δόμνας Μιχαηλίδου είναι να παρουσιάσει αύξηση από τα 760 εκατομμύρια ευρώ στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.