Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εντάσσει τα Αγγλικά και τη γυμναστική στο Νηπιαγωγείο– από την νέα σχολική χρονιά- καθώς θέλει να αλλάξει εν τω βάθει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ενώ οι αλλαγές στην εκπαίδευση καθώς και ο τρόπος που εφεξής θα γίνονται οι εκδρομές δημιούργησαν ήδη την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ο εμπλουτισμός του Προγράμματος Σπουδών στα Νηπιαγωγεία
Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να επενδύσουμε στο διετές υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο με Αγγλικά, Φυσική Αγωγή και με άλλα μαθήματα να εμπλουτίσουμε το Πρόγραμμα Σπουδών στα Νηπιαγωγεία, το οποίο δεν έχει αναμορφωθεί από το 2002».
Η αντίδραση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος
Άμεση ήταν η αντίδραση των εκπαιδευτικών με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) να κάνει λόγο σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να εισάγει στα νηπιαγωγεία μαθήματα αγγλικών και φυσικής αγωγής για κατακερματισμένη γνώση η οποία θα παραγκωνίζει όπως λένε τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας.
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ
Η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η υπουργός Παιδείας με τις πρόσφατες δηλώσεις της για την εισαγωγή Αγγλικών και Φυσικής Αγωγής καθώς και πολλαπλού βιβλίου στο νηπιαγωγείο, αγνοώντας τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η γνώση διαμέσου του παιχνιδιού με μεικτές ηλικίες παιδιών και οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα διαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και project, εμφανίζεται πρόθυμη να προωθήσει πρακτικές κατακερματισμού των μαθημάτων στο Νηπιαγωγείο, θέλοντας να εισάγει ξεχωριστά μαθήματα.
Με τον τρόπο αυτό η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΣΗ γίνεται κατακερματισμένη γνώση και παραγκωνίζονται τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας καθώς και η ανάγκη ύπαρξης σταθερού προσώπου. Φυσικά, δεν λαμβάνει υπόψη της τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και έρευνες για ολιστική προσέγγιση της γνώσης και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες και διεθνείς οργανισμούς».
Τα νήπια πρέπει να αναπτύξουν την επικοινωνία και την κριτική σκέψη
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς οι σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες αναφέρουν ότι η μάθηση τον 21ο αιώνα, σε αυτές τις ηλικίες, δεν μπορεί να στηρίζεται σε προγράμματα σπουδών που οργανώνονται αποκλειστικά με γνωστικά αντικείμενα. Είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα, για τα νήπια να μάθουν πώς να μαθαίνουν, χρειάζεται η ανάπτυξη της επικοινωνίας, της δημιουργικής, κριτικής σκέψης, των κοινωνικών ικανοτήτων.
Οι προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών
Η εισαγωγή ειδικοτήτων στο νηπιαγωγείο διευρύνει τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, που ειδικότερα στην Πρωτοβάθμια παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις.Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας, η εισαγωγή των παραπάνω θεματικών δεν θα γίνει με ειδικότητες εκπαιδευτικών. Επίσης, το αναλυτικό πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση διάφορων θεματικών και δεν προσομοιάζει σε μάθημα, αλλά σε διαφορετικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη διάδραση, βιωματικές διαδικασίες και άλλες δραστηριότητες, όπως μουσική και ζωγραφική.
Οι αλλαγές στις εκπαιδευτικές εκδρομές
Αλλαγές στις εκπαιδευτικές εκδρομές/μετακινήσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η αρμόδια υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.
Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει το νέο πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και διεξαγωγή σχολικών εκδρομών.
Η υπουργική απόφαση και η εγκύκλιος στα σχολεία
- Για όλες τις μετακινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό, δεν απαιτείται πλέον έγκριση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά πραγματοποιούνται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
2. Για όλες τις μετακινήσεις που γίνονται στο εξωτερικό, δεν απαιτείται πλέον έγκριση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, παρά μόνο του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
3.Η πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της τελευταίας τάξης των Λυκείων μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε περισσότερες από μία χώρες του εξωτερικού αντί μόνο σε μία χώρα του εξωτερικού.
4. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο: α) εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (προγραμμάτων περιβαλλοντικής, αγωγής υγείας, πολιτιστικών κ.λπ.) πραγματοποιούνται και στο εξωτερικό, αντί μόνο στο εσωτερικό, και αυξάνεται η διάρκειά τους έως τριών -αντί για δυο- εργάσιμων ημερών ή έως πέντε -αντί τεσσάρων- ημερών, εάν συμπεριληφθούν έως δύο αργίες. β) του Αναλυτικού Προγράμματος, πραγματοποιούνται και στο εξωτερικό, αντί μόνο στο εσωτερικό.
5. Προβλέπεται η σύμπραξη-συνεργασία σχολείων με μικρό αριθμό μαθητών/τριών με σχολεία και άλλης Διεύθυνσης, ακόμη και διαφορετικών Περιφερειακών Διευθύνσεων, αντί με σχολεία της ίδιας μόνο Διεύθυνσης.