Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεψύχησε μόλις είδε το νεογγέννητο παιδί της: Νεκρή η 37χρονη Κατερίνα μετά τον τοκετό, ένοχος ο αναισθησιολόγος

16:20
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Tέσσερα χρόνια φυλακή με τριετή αναστολή η ποινή στον αναισθησιολόγο της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη όπου είχε αφήσει την τελευταία της πνοή η 37χρονη Κατερίνα, λίγες ώρες αφότου έγινε μητέρα για πρώτη φορά.

Ο αναισθησιολόγος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η ποινή για τον αναισθησιολόγο που εφημέρευε στην κλινική είναι τέσσερα χρόνια φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Advertisement

Η άτυχη Κατερίνα ίσα που είχε προλάβει να κρατήσει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο γιο της.

Η 37χρονη Κατερίνα πέθανε μετά τον τοκετό, ίσα που πρόλαβε να δεί το βρέφος της

Advertisement

Μετά τον θάνατο της, η αδερφή της είχε ξεκινήσει δικαστικό αγώνα προκειμένου να μάθει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για το κακό που έγινε. Κατήγγειλαν παραλείψεις της ιδιωτικής κλινικής αλλά και του ΕΚΑΒ. Στο εδώλιο βρέθηκαν έντεκα πρόσωπα, μεταξύ αυτών γυναικολόγοι, γιατροί, ο πρόεδρος της κλινικής και υπάλληλοι του ΕΚΑΒ.

Advertisement

Έξι χρόνια μετά, ζει με τον πόνο της απώλειας. «Το όνειρο της Κατερίνας ήταν να γεννήσει και να κρατήσει το μωρό στην αγκαλιά της», λέει συγκινημένη η αδερφή της. Ακόμα τη βασανίζουν τα «γιατί» αυτής της τραγικής υπόθεσης.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια δικαίωση.

«Η απόφαση αυτή είναι ένα φως στην ψυχή μου, μια δικαίωση, μια ικανοποίηση. Η δικαστική απόφαση είναι απάντηση σε όσους έκαναν λόγο για παθολογικά αίτια και για τυχαίο γεγονός σχετικά με την απώλεια της αδερφής μου».

Advertisement

«Έγινε η καισαρική και στον τοκετό η αδερφή μου αιμορράγησε και έχασε τις αισθήσεις της. Την επανέφεραν, αλλά δεν ξέρουμε μετά από πόση ώρα με αποτέλεσμα μετά από λίγες ώρες να δημιουργηθεί εγκεφαλικό οίδημα» λέει σχετικά με το τραγικό περιστατικό.

Η γυναίκα, όπως καταγγέλλει η αδερφή της, παρόλο που υπήρχε πρόβλημα, δεν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο της κλινικής. «Δεν την έβαλαν σε ασθενοφόρο να την πάνε σε νοσοκομείο. Τι περίμεναν, να γίνει θαύμα; Mιλάμε για ανθρώπους, μιλάμε για μανούλα 37 ετών».

Ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η καθυστέρηση του ΕΚΑΒ. Για την ίδια υπόθεση έχει εκδοθεί μάλιστα πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία υποχρέωσε το ΕΚΑΒ να καταβάλει αποζημίωση στην οικογένεια διότι αποδέχθηκε ότι για τον θάνατο της 37χρονης έπαιξε ρόλο η ολιγωρία. Η ιδιωτική κλινική όταν η Κατερίνα δεν ήταν καλά είχε κάνει πάνω από 10 κλήσεις στο ΕΚΑΒ για να παραλάβει την κοπέλα και να τη μεταφέρει σε δημόσιο νοσοκομείο. Ωστόσο, το ασθενοφόρο καθυστέρησε να πάει.

Advertisement

Σύμφωνα με την κ. Κική Πακιρτζίδου, δικηγόρο της οικογένειας της 37χρονης, με την απόφαση του δικαστηρίου, κλείνει ένας κύκλος δικαίωσης για την οικογένεια, αφού όπως επισήμανε, η τραγική κατάληξη της μητέρας δεν ήταν ένα ξαφνικό γεγονός αλλά ένα γεγονός που είχε να κάνει με πράξεις και παραλείψεις γιατρών που εργάζονταν στην ιδιωτική κλινική.

TAGS:
Advertisement