Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Βρέθηκε ο “ένοχος”: Πανηγύρι-εφιάλτης στην Ηλεία με 37 άτομα στο Κέντρο Υγείας, αυτό έφαγαν & τους “θέρισε”

17:26
Νίκη Μουλά

Τροφική δηλητηρίαση έπαθαν 37 άτομα, σε πανηγύρι στο προαύλιο χώρο εκκλησίας, για να γιορτάσουν τον Άγιο Γεώργιο, στο χωριό Βουπρασία, την Δευτέρα του Πάσχα.

Ειδικότερα, για επτά ώρες, το Κέντρο Υγείας στη Βάρδα Ηλείας δεχόταν κόσμο με έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, μετά το γεύμα που κατανάλωσαν.

Advertisement

 

Τα φαγητά που προκάλεσαν την τροφική δηλητηρίαση στο πανηγύρι

 

Advertisement

Από τη μία το μεσημέρι έως και τις οχτώ το βράδυ, διακομίσθηκαν σταδιακά στο Κέντρο Υγείας, 37 άτομα, έχοντας καταναλώσει το ίδιο φαγητό, βραστό κρέας – προβατίνα – και γλυκά, κατά το πανηγύρι, έξω από τον ναό, όπως γίνεται παραδοσιακά κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα.

Advertisement

 

Και στους 37 χορηγήθηκαν φάρμακα και οροί, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δεν χρειάστηκε κανένας να διακομιστεί σε νοσοκομείο, με το Κέντρο Υγείας να γεμίσει από ασθενείς, με ορισμένους να νοσηλεύονται ακόμη και στα γραφεία του.

 

Advertisement

Κρέας και Γλυκά οι ένοχοι της τροφικής δηλητηρίασης

 

«Κάναμε αυτό που προβλέπεται. Όλοι αυτοί είχαν καταναλώσει ίδια είδη τροφής, κρέας και γλυκά. Ήταν 200 άτομα στην εκκλησιαστική λιτανεία, τώρα πόσοι από αυτοί έφαγαν, πόσοι είχαν ελαφρά συμπτώματα και δεν έτρεξαν για τις πρώτες βοήθειες, δεν ξέρουμε. Εδώ ήρθαν 37 άτομα. Ο πρώτος στη μία το μεσημέρι και ο τελευταίος στις 8 το βράδυ», υπογράμμισε στο newsit.gr ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Σταύρος Λεβέντης και συμπληρώνει «κάποια στιγμή είχαμε 9 άτομα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης ταυτόχρονα, με ορούς και ενέσεις τους αντιμετωπίσαμε όλους, δεν χρειάστηκε κάποιος να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν πάνω από 50 χρονών έως και 90 ο μεγαλύτερος. Ανάκαμψαν όλοι σύντομα. Τους νοσηλεύσαμε ακόμη και μέσα σε γραφεία. Ήρθαν όλοι με συνοδεία συγγενών, κάποιοι έφαγαν φαγητό που είχε αλλοιωθεί, ήταν μετά την πρωινή λειτουργία, με προσφορά φαγητών και γλυκών από τον κόσμο».

 

Όπως επεσήμανε στο newsit.gr κάτοικος του χωριού «στην αρχή ήρθαν δύο παιδιά, ηλικίας 15 και 16 ετών και η μητέρα τους, στην αρχή θεωρήσαμε ότι ήταν γαστρεντερίτιδα, αλλά τελικά ήρθαν στο Κέντρο Υγείας 37 άτομα. Όλοι έφαγαν βραστό κρέας, μάλλον προβατίνα, έτσι συνηθίζεται εδώ στα πανηγύρια. Εφημέρευαν μόλις δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια, όλοι ήταν άψογοι, το Κέντρο Υγείας μπόρεσε να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό το βάρος. Γέμισαν όλα, τα γραφεία, τα φορεία, τα ιατρεία. Προφανώς ή το έβρασαν σε καζάνι, που δεν ήταν σωστά καθαρισμένο ή το είχαν βράσει μέρες και χάλασε λόγω ζέστης».

Advertisement

 

Τους έστειλαν.. “αδιάβαστους” στο Masterchef: 44 άτομα με τροφική δηλητηρίαση από τα πιάτα των διαγωνιζόμενων

 

Ισχυρισμοί για μαζική τροφική δηλητηρίαση συγκλόνισαν την ισπανική τηλεοπτική σειρά MasterChef 11, αφού μια καλεσμένη που εμφανίστηκε στο επεισόδιο της Δευτέρας αποκάλυψε ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από ένα γεύμα. Και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και του Ισπανικού τύπου τα θύματα ανέρχονται στα 44.

 

Τους έστειλαν.. “αδιάβαστους” στο Masterchef

H αποκάλυψη έγινε στο Twitter και η ανάρτηση της αναφέρει ότι “από 70 άτομα, περισσότερα από τα μισά” κατέληξαν με τροφική δηλητηρίαση.

Σε ένα νήμα τεσσάρων μηνυμάτων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να φανούν δημόσια αφού η ίδια έκανε τον λογαριασμό της ιδιωτικό, η θαμώνας μοιράστηκε μια φωτογραφία αφηγούμενη την εμπειρία της μετά το γεύμα: “Όλοι με γαστρεντερίτιδα. Το επόμενο βράδυ έπρεπε να πάω στα επείγοντα για να μου κάνουν ένεση Primperan στον πισινό μου για να σταματήσει ο εμετός. Έχασα 5 κιλά σε τρεις ημέρες”, εξήγησε η Irene.

 

Η εκπομπή του RTVE ταξίδεψε στη Βαλένθια για γυρίσματα έξω από το Oceanogràfic, όπου οι διαγωνιζόμενοι μαγείρεψαν ένα μενού που ετοίμασε ο σεφ Rakel Cernicharo. Το επεισόδιο μεταδόθηκε στις 10 Απριλίου.

 

MasterChef: Το πιάτο δεν πήγε καλά στον ισπανικό διαγωνισμό

Αφού μαγείρεψαν τα πιάτα, που σχεδιάστηκαν ως ένας φόρος τιμής στον θαλάσσιο κόσμο, συνολικά 120 άτομα κάθισαν στο τραπέζι για να δοκιμάσουν τις δημιουργίες των διαγωνιζομένων του MasterChef 11. Όλοι τους, εργαζόμενοι στο ενυδρείο, δοκίμασαν τα πιάτα περιτριγυρισμένοι από χιλιάδες ψάρια.

 

Η εργαζόμενη στο Oceanogràfic συνέχισε να βγάζει την οργή της στο Twitter: “Η εταιρεία μου ενημέρωσε το MasterChef για το τι είχε συμβεί. Τις επόμενες ημέρες δεν μπορούσαμε να πάμε στη δουλειά μας. Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας μας κάλεσαν για να ερευνήσουν τι είχε συμβεί, αλλά δεν προέκυψε τίποτα. Το γράφω αυτό εδώ γιατί δεν είχαν καν την ευθιξία να μας γράψουν για να μας ζητήσουν συγγνώμη”, ανέφερε στα “κρυμμένα” πλέον tweets της.

Στη συνέχεια, το L’Oceanogràfic ανάρτησε ένα tweet απευθείας προς το πρόγραμμα: “Σας ευχαριστώ MasterChef για τη χειρότερη γαστρονομική εμπειρία που είχα ποτέ στη ζωή μου. Και μιας και το αναφέραμε, σας ενθαρρύνω να κάνετε λίγη περισσότερη έρευνα για τη σχέση του MasterChef με την εντατική κτηνοτροφία”.

Η Shine Iberia, παραγωγός του προγράμματος, απάντησε στη διαμάχη με ανακοίνωσή της: “Από το MasterChef λυπούμαστε πολύ για την αδιαθεσία που εξέφρασαν ορισμένοι από τους υπαλλήλους που συμμετείχαν στα γυρίσματα του επεισοδίου μας στη Βαλένθια, με τους οποίους ήμασταν σε επαφή ανά πάσα στιγμή μέσω του Oceanogràfic, καθώς ήταν προσωπικό της εταιρείας.

“Πρόκειται για μια απολύτως πρωτόγνωρη περίπτωση σε αυτά τα 11 χρόνια του MasterChef στην Ισπανία, ένα πρόγραμμα στο οποίο η διασφάλιση της διατροφικής φροντίδας των ανθρώπων που συμμετέχουν αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα”.

TAGS:
Advertisement