Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Βίκυ Ξανθοπούλου: Η Ελληνίδα νηπιαγωγός που κέρδισε διεθνές βραβείο για το έργο της σε σχολείο της Θάσου

11:59
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Βίκυ Ξανθοπούλου: Τα βιβλία, για πολλά παιδιά δεν είναι ευχάριστη ενασχόληση. Όμως, όσο μεγαλώνουν, καταλαβαίνουν περισσότερο την αξία τους. Η Βίκυ με σκοπό να προωθήσει την φιλαναγνωσία, έφτιαξε ένα νέο πρόγραμμα.

Βίκυ Ξανθοπούλου: Τα βραβεία που δίνονται σε όσους προωθούν την αγάπη για την ανάγνωση

H νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου, που υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση στο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, κέρδισε με το ευφάνταστο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων “Παίζουμε βιβλίο” το διεθνές βραβείο The Freedom Through Literacy Award.

Advertisement

Πρόκειται για το “Βραβείο Ελευθερίας μέσω του γραμματισμού”, που δίνεται από το Judith’s Reading Room εδώ και 4 χρόνια. Είναι ένα αναγνωστικό κέντρο με έδρα την Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. που προωθεί έμπρακτα την φιλαναγνωσία παγκοσμίως. Όπως μαρτυρά το όνομα του βραβείου, το Judith’s Reading Room προωθεί την αγάπη για την ανάγνωση. Γιατί η αγάπη για την ανάγνωση σημαίνει ελευθερία: στις επιλογές και κυρίως στην σκέψη και άρα στην ίδια τη ζωή.

Το βραβείο του Judith’s Reading Room δίδεται με σκοπό την αναγνώριση και τιμή ατόμων υπέρ του αλφαβητισμού. Όπως εκπαιδευτικών,καθηγητών, βιβλιοθηκονόμων, συγγραφών κάθε έναν που έχει σκοπό να προωθήσει την αγάπη της ανάγνωσης. Ο πρώτος νικητής, ο παιδαγωγός και συγγραφέας Alvin Irby. Κέρδισε το βραβείο των 3 χιλιάδων δολαρίων με το πρότζεκτ “Barbershop Books,” ένα πρόγραμμα που δημιουργεί φιλικά στα παιδιά περιβάλλοντα για ανάγνωση σε κομμωτήρια με μαύρους εργαζομένους και μαύρα παιδιά και άντρες. Το πρόγραμμα εκτείνεται πλέον σε 140 κομμωτήρια σε περισσότερες από 30 πόλεις.

Advertisement

Η Ελληνίδα νηπιαγωγός τιμήθηκε για το σημαντικό έργο της σε ένα μέρος όπου “δεν υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη”, όπως αναφέρει το σκεπτικό των βραβείων. Το πρόγραμμα “Παίζουμε Βιβλίο” ΄έχει αποδειχθεί “απαραίτητο για την παροχή βασικών εργαλείων γραμματισμού. Για το καινοτόμο, δημιουργικό και παθιασμένο της έργο σε χωριό χωρίς βιβλιοθήκη, το αναγνωστικό κέντρο της Judith απονέμει στην Βίκυ Ξανθοπούλου το Βραβείο Judith 2019 αξίας 500 δολαρίων”.

Advertisement

«Για το καινοτόμο, δημιουργικό και παθιασμένο της έργο σε χωριό χωρίς βιβλιοθήκη, το αναγνωστικό κέντρο της Judith απονέμει στην Βίκυ Ξανθοπούλου το Βραβείο Judith 2019»

Βίκυ Ξανθοπούλου: Οι δηλώσεις που έκανε

Η Βίκυ Ξανθοπούλου μίλησε μαζί μας και δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνηση και την χαρά που ένιωθε:

“Αυτή τη στιγμή πλημμυρίζομαι από συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης για τη βράβευση αυτή! Και πραγματικά χαίρομαι που τα μοιράζομαι μαζί σου Απόστολε και με το αγαπημένο elniplex!”

Advertisement

Το Judith’s Reading Room είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Πενσυλβάνια. Ο σκοπός του είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας και η ίδρυση βιβλιοθηκών σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ο οργανισμός έχει καθιερώσει το θεσμό Freedom Through Literacy Awards. Κατά τον οποίο επιβραβεύει και αναδεικνύει κάθε χρόνο οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα που με τη δράση τους διαδίδουν και αναδεικνύουν το βιβλίο ως μέγιστο πολιτισμικό αγαθό.

“Η τιμή και η χαρά είναι μεγάλη, αφού υπήρχαν αξιόλογες συμμετοχές από διάφορες χώρες του κόσμου. Το ελπιδοφόρο είναι ότι είμαστε πολλοί που αγαπάμε το βιβλίο!”

Βίκυ Ξανθοπούλου: Λίγα λόγια για το Παίζουμε Βιβλίο

Το “Παίζουμε Βιβλίο” δίνει ήδη από τον τίτλο τα πρωτεία στη βιωματική διάσταση. Μία δράση που σχεδιάζεται κάθε χρόνο για την δυναμική και τα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης ομάδας μαθητών. Το οποίο όμως δεν πορεύεται με τον ίδιο ετησίως χαρακτήρα. Έχει τιμηθεί και σε ελληνικούς διαγωνισμούς 2 φορές.

Η πρώτη έγινε από το θεσμό των Education Leaders Awards και η δεύτερη από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY. Πάνω από όλα όμως τα βραβεία είναι μια εμπνευσμένη και καθοδηγημένη δράση, που ενθουσιάζει τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Ποταμιάς Θάσου. “Ωστόσο, και βραβευμένη να μην ήταν, πάλι θα συνέχιζε το δρόμο της! Γιατί πίσω της κρύβεται ένα όραμα, μια βαθιά ριζωμένη πίστη.”

Advertisement

“Όλη η μαθησιακή εμπειρία των μαθητών να βασίζεται σε ένα βιβλίο, ένα βιβλίο που θα καλύπτει κάθε φορά τις ανάγκες της ομάδας των μαθητών, είτε είναι μαθησιακές, είτε είναι συναισθηματικές είτε κοινωνικές”. Ήταν τα λόγια της Βίκυς Ξανθοπούλου, πέρσι στο ELNIPLEX.

Διαβάστε Επίσης:

Αντώνης Τσαπατάκης: Δαμάζει τα κύματα πάνω σε σερφ και κάνει αναρρίχηση με το αναπηρικό του αμαξίδιο

Πελοπόννησος: Η γιαγιά Κατερίνα έκλεισε τα 114 της χρόνια και ετοιμάζεται να μπει στα ρεκόρ Γκίνες

Καταγγελία γονέων: Παπάς αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά με αναπηρίες «γιατί δεν καταλαβαίνουν»

TAGS:
Advertisement