Η Δρ. Βάσω Αποστολοπούλου, καθηγήτρια Ανοσολογίας και αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώρια στην Αυστραλία, έχει κερδίσει ευρεία αναγνώριση για το έργο της στην ιατρική έρευνα.
Στις αρχές του 1990, ανέπτυξε τη θεωρία της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται ακόμα και στις μέρες μας. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας, η Δρ. Αποστολοπούλου παρουσιάζει μια νέα επαναστατική ιατρική επιτυχία. Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, το οποίο ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Γεννημένη το 1970, η Δρ. Αποστολοπούλου είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών από την Αμαλιάδα. Μεγάλωσε στη Μελβούρνη και από μικρή ηλικία επέδειξε ενδιαφέρον για την επιστήμη. Σπούδασε Ανοσολογία, Βιοχημεία και Παθολογία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής της πορείας, συνεργάστηκε με παγκοσμίου φήμης ινστιτούτα και πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Scripps του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Η εμπειρία της και η αφοσίωσή της στην έρευνα συνέβαλαν στην ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών θεραπειών που έχουν θετική επίδραση στην υγεία των ασθενών.
Η Δρ. Βάσω Αποστολοπούλου κατέκτησε την αναγνώριση για τις δεξιότητες της από πολύ νεαρή ηλικία. Μόλις στα 27 της χρόνια, ανακηρύχθηκε “Νεαρή Αυστραλιανή της Χρονιάς” στην Πολιτεία της Βικτώριας και έλαβε ευρεία δημοσιότητα, καθώς η εφημερίδα της Μελβούρνης την “έκανε” πρωτοσέλιδο. Τότε, ήδη εργαζόταν στο ερευνητικό κέντρο Όστιν και ήταν επικεφαλής μιας ομάδας αποτελούμενης από 15 μέλη. Το 2003, ανακηρύχθηκε επίσης “Γυναίκα της Χρονιάς” στην κατηγορία των επιστημόνων, ενώ έχει λάβει πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις. Έχει επισημανθεί από τους Times ως μια από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας.
Η αναγνωρισμένη επιστήμονας έχει συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της ιατρικής έρευνας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου. Ειδικότερα, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εμβολίων για τον καρκίνο των ωοθηκών και του παγκρέατος, τα οποία βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών. Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, το οποίο βασίζεται στην ανοσοθεραπεία, έχει υποβληθεί σε περισσότερες από 25 κλινικές μελέτες. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στον “προγραμματισμό” συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.
Η Δρ. Αποστολοπούλου εκφράζει την αισιοδοξία της για την κυκλοφορία του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να χορηγείται σε νεαρές γυναίκες, παρόμοια με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου. Η Δρ. Αποστολοπούλου επισημαίνει ότι το εμβόλιο έχει και θεραπευτική δράση, εκτός από την προληπτική του δράση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της: «Όλες οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού η επιτυχία φθάνει στο 100%. Βέβαια όσον αφορά την θεραπεία του καρκίνου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα αλλά, πάντως, εντυπωσιακά υψηλά». Όλα τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για το εμβόλιο έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό “Breast Cancer Research”.