Ακούγοντας κάποιος την ονομασία Ψαρά συνήθως δύο πράγματα του έρχονται στο νου. Το επίγραμμα του Διονύσιου Σολωμού και ο ήρωας της επανάστασης Κωνσταντίνος Κανάρης. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε για το μικρό νησί αυτό, που βρίσκεται κοντά στη Χίο, μόνο ότι διδαχθήκαμε στο μάθημα ιστορίας στο σχολείο. Για όσους βέβαια έχουν δει από κοντά τα Ψαρά και τις ομορφιές του, μόνο τυχεροί νιώθουν.
Το νησί διατηρεί ακόμα το αναλλοίωτο του χαρακτήρα του, παραμένει ήσυχο και ανόθευτο από ότι θεωρείται μόδα των καιρών. Εκεί δεν θα βρεις ορδές τουριστών να φωτογραφίζονται και να ποστάρουν συνεχώς στιγμιότυπα των διακοπών τους, δεν έχει μεγάλα beach bar να κάνουν πάρτυ μέχρι το ξημέρωμα. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι όλοι και όλοι 400 άνθρωποι που κατοικούν σε έναν οικισμό που βλέπει στην ξακουστή Μαύρη Ράχη.
Οι παραλίες του είναι ονειρικές, καταγάλανα κρυστάλλινα νερά είτε με βότσαλα είτε με άμμο. Οι επιλογές είναι πολλές αφού το μέρος διαθέτει 40 παραλίες συνολικά, η μία πιο ωραία από την άλλη.
Στη δυτική μεριά του νησιού βρίσκονται οι πιο γνωστές, καθώς το ανατολικό τμήμα του νησιού έχει κρατήσει την άγρια ομορφιά του. Η πιο κοντινή στον οικισμό είναι το Κατσούνι που διαθέτει ρηχά νερά και άμμο. Άλλες παραλίες που αξίζει κανείς να επισκεφτεί είναι η Μεγάλη Άμμος και η Αγία Κυριακή. Σίγουρα όμως η πιο ξακουστή όλων είναι τα Λαζαρέτα που έχουν θέα στη Μαύρη Ράχη.
Στην Σπιτάλια, την πιο εξωτική παραλία του νησιού θα βρεις βότσαλο λευκό και πεντακάθαρα νερά. Το όνομα είναι παράφραση της λέξης hospital μιας και η περιοχή τον 18 αιώνα λειτούργησε σαν λοιμοκαθαρτήριο για να περνούν καραντίνα οι ναυτικοί που επέστρεφαν από μακρινά ταξίδια.
Η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία των Ψαρών είναι η Λήμνος που διαθέτει και άμμο και βότσαλο. Στη βορειοδυτική πλευρά βρίσκεται η παραλία Φτελιό που αν και πανέμορφη δεν θα συναντήσει κανείς πληθώρα λουόμενων. Για να πάει κανείς στην παραλία Φανάρι θα πρέπει να πάρει έναν χωματόδρομο ο οποίος όμως είναι βατός. Το Αρχοντίκι και η Λάκκα είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του, αρκεί ο καιρός να μην είναι βοριάς. Πριν αναχωρήσει κανείς από τα Ψαρά, καλό θα ήταν να κάνει μία εκδρομή στα Αντίψαρα και πιο συγκεκριμένα στην Ψιλή Άμμο, μια από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας μας.
Αν θελήσεις ψάρια και θαλασσινά, σίγουρα θα απολαύσεις καλό φαγητό. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις ψητό αστακό στα κάρβουνα και τηγανητό αστακό με σκορδαλιά. Από κρεατικό αξίζει σίγουρα η τοπική συνταγή με κατσικάκι γεμιστό στο φούρνο. Τέλος το φημισμένο γλυκό των Ψαρών, που λέγεται και άσπρο γλυκό ή γλυκό του γάμου, είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις.
Και ενώ είπαμε όλα τα θετικά του μέρους, ώρα και για τα αρνητικά. Μόνο ένα, αν σκοπευεις να επισκεφτείς τα Ψαρά φρόντισε να βρεις από νωρίς μέρος διαμονής, καθώς τα καταλύματα είναι λίγα και ειδικά αν σκοπεύεις να πας τον Αύγουστο, θα δυσκολευτείς να βρεις κάπου να μείνεις αν ψάξεις τελευταία στιγμή.