trechoyn-na-prolavoyn-oi-odigoi-matheytike-to-prostimo-eos-10-000-eyro-amp-8211-xekinane-elegchoi-kathe-6-mines-gia-toys-paravates-278973
10:47

Τρέχουν να προλάβουν οι οδηγοί: Μαθεύτηκε το πρόστιμο έως 10.000 ευρώ – Ξεκινάνε έλεγχοι κάθε 6 μήνες για τους παραβάτες

10:47
Νίκη Μουλά

Τα ανασφάλιστα οχήματα, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ, τα οποία φτάνουν τις 500.000, μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας, αφού θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις και έλεγχοι ανά εξάμηνο, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται ένα κεντρικός μηχανισμός που θα παρέχει άμεσα στην ΑΑΔΕ και στο υπoυργείο Μεταφορών τις πληροφορίες για τα παράνομα οχήματα και τους οδηγούς, ώστε να τους επιβάλλονται τα νέα και αυξημένα πρόστιμα.

Advertisement

Το εν λόγω πρόγραμμα θα είναι «φορτωμένο» και στα Tablet που θα έχουν οι εφοριακοί, προκειμένου να μπορούν να «σκανάρουν» τις πινακίδες των ΙΧ και να διαπιστώσουν αν οι οδηγοί είναι ασφαλισμένοι, αν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και αν κάποιο όχημα θα έπρεπε, κανονικά, να βρίσκεται σε ακινησία.

Advertisement

Advertisement

Ο νέος μηχανισμός της ΓΓΠΣ και το ειδικό λογισμικό θα είναι έτοιμα τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ οι πρώτοι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα, θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τσουχτερά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Advertisement

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που ενεργοποιεί το νέο πλαίσιο, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα διενεργούνται μια φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:

• Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Advertisement

• Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.

• 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Επαναληπτικοί έλεγχοι των ανασφάλιστων οχημάτων

Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, ο νόμος ορίζει ότι όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος. Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος), η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται.

Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του, ώστε να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και την παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που εξέδωσε τη σχετική πράξη.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου κατά περίπτωση.

Πρόστιμα «φωτιά» θα επιβάλλονται σε οχήματα τα οποία έχουν δηλωθεί σε κατάσταση ακινησίας και συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει τα 30.000 ευρώ ενώ με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Εξονυχιστική έρευνα, με «τσουχτερά» πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Έρευνα σε βάθος αναμένεται να πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά τις περιπτώσεις των ανασφάλιστων οχημάτων.

Σε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ με στόχο έως το τέλος του μήνα να έχουν βεβαιωθεί τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων, τα οποία διαθέτουν οι ΔΟΥ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τα στοιχεία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Στόχος είναι να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων θα κληθούν να τα ασφαλίσουν.

Η προηγούμενη διασταύρωση αποκάλυψε 436.653 ανασφάλιστα οχήματα και πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2018 δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο πριν ενώ η διάταξη αναφέρει πως οι διασταυρώσεις θα γίνονται δύο φορές το χρόνο.

Μποτιλιάρισμα από αυτοκίνητα σε κεντρικές αρτηρίες κυκλοφορίας.

Τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις πρόστιμα είναι:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
  • 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω.
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Για την πληρωμή του οφειλόμενου παραβόλου έχει δημιουργηθεί παράβολο από την ΑΑΔΕ για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

Επίσης να υπενθυμίζουμε πως στα οχήματα που εντοπίζονται ως ανασφάλιστα, θα αποστέλλεται ειδοποίηση, στο οποίο θα καλείται ο κάτοχος εντός 8 ημερών να πληρώσει το ανάλογο παράβολο και να ασφαλίσει το όχημά του καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και πιθανών και αφαίρεση πινακίδων.

Ειδικότερα η νομοθεσία προβλέπει:

  1. Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
  2. Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
  3. Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  4. Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραληφθεί να ειπωθεί το γεγονός ότι συγκεκριμένες περιπτώσεις σαν κι αυτές των ανασφάλιστων αυτοκινήτων προκαλούν διαφεύγοντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει ανάγκη να αυξήσει τα έσοδά του.