Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε έναν πόνο, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, για τον οποίο ελάχιστοι γνώριζαν, όπως αποκάλυψε ο Αλέκος Σακελάριος και δεν ήταν άλλος από την εκτέλεση του πατέρα της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το φίλο και συνάδελφό της, οι ελασίτες εκτέλεσαν τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη, πατέρα της Αλίκης, παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1943 και η 9χρονη τότε Αλίκη Βουγιουκλάκη, όταν τον είδε νεκρό με βαριά τραύματα στο πρόσωπο και το κορμί, τραυματίστηκε στην ψυχή της και όποτε το θυμόταν την έπιαναν ο πόνος και το κλάμα.
Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς η Αλίκη Βουγιουκλάκη κλεινόταν στο σπίτι με τα αδέλφια της, τον Αντώνη και τον Τάκη και την έπιανε το κλάμα, διότι θυμόταν που τον είδε νεκρό με παραμορφωμένο το πρόσωπο και μαχαιρωμένο το κορμί του, σε άθλια κατάσταση.
Το 1972, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα ανακοινώνει στον γιο του Ιωάννη Βουγιουκλάκη, Αντώνη, ότι «ο Καρλ-Χάινζ Ρίττερ, εκ Μάνχαϊμ, εγνώρισεν εις την πρεσβείαν ότι το έτος 1943 ηδυνήθη διά της ανιδιοτελούς βοηθείας του πατρός υμών να διασώση 627 εβραϊκά παιδιά της συλλήψεως κι αποστολής εις το Στρατόπεδον Συγκεντρώσεως Αουσβιτς και να θέση αυτά επί της Πελοποννήσου εις ασφάλειαν».
Ο Γερμανοεβραίος Ρίτερ, αξιωματικός του Μηχανικού και υπεύθυνος των σιδηροδρόμων του γερμανικού στρατού στην Ελλάδα, κανόνισε και μπήκαν αρκετά βαγόνια σε ατμομηχανή, και σε συνεργασία με τον Βουγιουκλάκη, μάζευαν τα παιδιά που δήθεν ήταν ορφανά Ελληνόπουλα και τα μετέφεραν σε κτίριο στην Αρκαδία, το οποίο ονόμασαν «ορφανοτροφείο». Αν δεν πετύχαινε το σχέδιό τους, θα τα έστελνε η Γκεστάπο στο Αουσβιτς, όπως έκανε και τους γονείς τους και το μέλλον τους θα ήταν πλέον γνωστό.
Ο πρέσβης αναφέρει ότι ο Ρίτερ συγκέντρωσε πληροφορίες, όπου περιγράφει πώς ο Ιω. Βουγιουκλάκης είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του και με μυστικότητα συνεργάστηκαν για να διασώσουν τα Εβραιόπουλα. Τη σωστική αυτή συμπεριφορά του Γιάννη Βουγιουκλάκη στα Εβραιόπουλα θα τη γνωρίσει στον Χάουσνερ, που διευθύνει αρμόδια επιτροπή και με βεβαιότητα θα οργάνωνε τις διαδικασίες, για να τιμηθεί ο πατέρας του από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, έστω και μετά θάνατον.
Ο Ιω. Βουγιουκλάκης, σε μια μεγάλη αποθήκη στην Τρίπολη, μάζευε κι έκρυβε τρόφιμα, που μοίραζε μετά σε πεινασμένες φτωχές οικογένειες της Αρκαδίας και στα Εβραιόπουλα. Την αποθήκη ανακάλυψαν οι Γερμανοί, άρπαξαν τα τρόφιμα και ο ΕΛΑΣ υποστήριζε ότι τους τα έδωσε ο Βουγιουκλάκης, αντί να τα δώσει στους αντάρτες.
Στα μέσα Δεκεμβρίου του 1943 και αφού πέντε μήνες πριν παραιτήθηκε από νομάρχης, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού Χάραδρο Κυνουρίας, που το μετέτρεψαν σε στρατόπεδο κρατουμένων. Τον ξυλοφόρτωσαν αγρίως, του έσπασαν πόδια και χέρια, με τανάλια έβγαλαν και πήραν χρυσά δόντια του, τον πέταξαν σ’ έναν λάκκο και τον εκτέλεσαν παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31/12/1943).
Η εκτέλεσή του συγκλόνισε την Αρκαδία, κυκλοφορούσαν όλοι κατηφείς, ενώ γυναίκες με κλάματα απηύθυναν κατάρες στους φονιάδες.
Πριν από 9 μήνες (25 Μαρτίου 1943), ο Μίκης Θεοδωράκης με συμμαθητές του οργάνωσαν διαδήλωση στην Τρίπολη εναντίον των Γερμανοϊταλών κατακτητών. Και την ώρα που έψαλλαν τον εθνικό ύμνο στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, καταφθάνει ιταλικό απόσπασμα για να τους διαλύσει. Συνέλαβαν τον Μίκη και άλλα παλικάρια, τους πέρασαν αλυσοδεμένους από την πλατεία για παραδειγματισμό και τους έκλεισαν στις φυλακές.
Ο πατέρας του Μίκη, που υπηρετούσε διευθυντής στη νομαρχία, ενημέρωσε για το γεγονός τον προϊστάμενό του, νομάρχη Βουγιουκλάκη, κι εκείνος ζήτησε από τον Ιταλό διοικητή Φεστούτσιο και τους ελευθέρωσε.
Η προσφορά του Βουγιουκλάκη, που έσωσε Ελληνόπουλα από την πείνα και Εβραιόπουλα από την εξόντωση στο Αουσβιτς, αναγνωρίστηκε από το Ισραήλ και το έδειξε, στην επίσκεψη που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην Ιερουσαλήμ, ο ισχυρός ηγέτης της χώρας Μοσέ Νταγιάν με τις τιμές που της απέδωσε.
Αντίθετα, μίσος εναντίον του πατρός της είχαν οι ελασίτες του Βελουχιώτη, που τον θεωρούσαν συνεργάτη των ναζί, δεν τους έδινε τρόφιμα και τον εκτέλεσαν. Ως νομάρχη στην Αρκαδία τον επέβαλε ο ήρωας του έπους του ΟΧΙ, στρατηγός Δεμέστιχας, που τον πήρε από την Εθνική Αντίσταση, όπου είχε ενταχθεί. Ο Βουγιουκλάκης μάζευε τρόφιμα για τα ορφανά, ωφέλησε τη φτωχολογιά και οι ελασίτες ήθελαν να τα δώσει σε αυτούς.
Υπήρχε μαρτυρία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Λυκούργου Χήναρη ότι τέσσερις αγωνιστές είχαν συλληφθεί και επρόκειτο να δικαστούν. Επισκέφτηκε κρυφά τον παλιό αγωνιστή Βουγιουκλάκη κι εκείνος ζήτησε τη βοήθεια του Ιταλού στρατιωτικού διοικητή, που μιλούσε άπταιστα ελληνικά έχοντας ελληνική καταγωγή, αποδέχτηκε το αίτημα και τους απελευθέρωσε.
Κάποιος άλλος ενημέρωσε τον Βουγιουκλάκη ότι οι Γερμανοί θα συλλάβουν 74 οικογένειες Εβραίων από την Τρίπολη και θα τις στείλουν στα κρεματόρια. Ο Βουγιουκλάκης τούς μάζεψε και τους σκόρπισε σε διάφορα για να μην τους βρουν.