Το πρώτο μαζικό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα, με θύματα παιδιά, έγινε το μακρινό 1985, πριν από 36 ολόκληρα χρόνια.
Ήταν 1985, σε αστικό λεωφορείο των Αθηνών, όπου μια βόμβα προκάλεσε τον τραυματισμό 39 μαθητών και τον ακρωτηριασμό ενός εξ αυτών.
Πρόκειται για ένα μαζικό τρομοκρατικό χτύπημα που η χώρα δεν περίμενε και ήταν το πρώτο στα αστυνομικά χρονικά της χώρας. Μπορεί τότε να υπήρχαν οι δράσεις της «17 Νοέμβρη» και του «Ε.Λ.Α.», ωστόσο, ήταν πάντα στοχευμένες.
Δεκάδες παιδιά είχαν επιβιβαστεί στο λεωφορείο, τύπου Ίκαρους που άνηκε στην ΕΑΣ και το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ακαδημίας- Αργυρούπολη και όταν έφτασε στην οδό Βουλιαγμένης, ακριβώς μπροστά από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, μια μεγάλη έκρηξη πετάει δεξιά και αριστερά τα θύματα, αφού το λεωφορείο άνοιξε σαν κονσερβοκούτι, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής. Απολογισμός ήταν ένα άτομο να ακρωτηριαστεί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι να τραυματιστούν σοβαρά.
Τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «άνανδρη και εγκληματική πράξη, που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών θεσμών».
Οι έρευνες ξεκινούν και η αστυνομία προσπαθεί να καταλάβει γιατί κάποιος να θέλει να βομβαρδίσει ένα λεωφορείο με παιδιά. Ανακαλύπτεται πως στο σημείο που έγινε η έκρηξη καθόταν ένας 25χρονος Ιρακινός που σπούδαζε Θεολογία στην Αθήνα.
“Η έκρηξη προήλθε από αυτοσχέδιο, ωρολογιακό μηχανισμό, που αποτελείτο από εκρηκτική ύλη, πυροκροτητή, ρολόι επιτραπέζιο, καλώδια, βύσματα και μπαταρία, περιτυλιγμένος με ύφασμα για την αποφυγή κραδασμών και του θορύβου του ωρολογίου.
Η εστία της έκρηξης βρίσκεται στο οπίσθιο εσωτερικό μέρος του λεωφορείου, επί του δαπέδου και κοντά στην οπίσθια εσωτερική επικάλυψη, περί τα 15 εκατοστά αριστερά του διαμήκους άξονα συμμετρίας του”. Αυτό αναφέρει το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που συντάχθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1985 και ήρθε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Το Βήμα», πριν από λίγα χρόνια.
Ώρες αργότερα, άγνωστος με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα «Απογευματινή», ανέφερε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα έξω από το σπίτι του μεγαλοβιομήχανου Τσάτσου στο Κολωνάκι. Ωστόσο, εκεί, δεν βρέθηκε ποτέ βόμβα, παρά μόνο στο λεωφορείο. Τότε οι αστυνομικοί συνέδεσαν τα γεγονότα. Μήπως η βόμβα ήταν για το σπίτι του μεγαλοβιομήχανου;
Η αστυνομία έπειτα, ερεύνησε ποιοι ανέβηκαν στο λεωφορείο, αλλά δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί με σιγουριά ποιος την έφερε μάλλον χωρίς να το καταλάβει πάνω στο λεωφορείο. Πιθανότατα, κάποιος από τους επιβάτες την είδε στο δρόμο, θεώρησε πως είχε κάτι πολύτιμο και την πήρε μαζί του.
Πάντως ο Ιρακινός φοιτητής έφυγε από τη Ελλάδα λίγους μήνες μετά και δεν αποδείχτηκε ποτέ αν ήταν αυτός ο φορέας της βόμβας και αν είχε σχέση με το μαζικό τρομοκρατικό χτύπημα.
Την επομένη ημέρα βρέθηκε προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «Επαναστατική Μαχητική Αριστερά» (ΕΜΑ), η οποία αναλάμβανε την ευθύνη της έκρηξης στον Τσάτσο, η οποία δεν έγινε ποτέ.