Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί ο παρακάτω αγρότης που έκανε δωρεά περίπου 25 τόνους πατάτας σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Μια σπουδαία πράξη ανθρωπιάς που στις μέρες μας δεν είναι κάτι συνηθισμένο και πρέπει να γίνεται γνωστό ώστε τέτοιοι άνθρωποι, τέτοιες οικογένειες να αποτελούν το παράδειγμα προς όλους μας. Μάλιστα, αξίζει να πούμε πως η οικογένεια Κασιώλα, από την ακριτική Βασιλειάδα Καστοριάς, δεν είναι η πρώτη φορά που προχωράει σε μια τέτοια πρωτοβουλία προς άπορους.
«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον κόσμο. Το βλέπουμε αυτό καθημερινά. Κι εμείς δυσκολευόμαστε κι έχουμε ανάγκες, αφού ούτε σε εμάς περισσεύουν. Ωστόσο, μέσα από την καρδιά μας πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε, όσους έχουν περισσότερη ανάγκη. Έτσι αισθανόμαστε».
Στο χωράφι, στον αγώνα για την καλλιέργεια της γης, κυλάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του 49χρονου Λάμπρου Κασιώλα από την ακριτική Βασιλειάδα Καστοριάς.
Έμαθε τη δουλειά από τον πατέρα του και τη μητέρα του, τους οποίους, όπως λέει στο ethnos.gr, από παιδί τους θυμάται όλη την ημέρα να δουλεύουν στα χωράφια. Ο αγώνας για το μεροκάματο τα τελευταία 29 χρόνια, κάτω από λιοπύρι το καλοκαίρι και στο κρύο το χειμώνα, ο αγώνας για να καταφέρει να σπουδάσει τα παιδιά του, τον έκαναν να αισθάνεται και να κατανοεί βαθιά μέσα του τις ανάγκες αυτών που μετά βίας καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες. Αυτήν την κατανόηση τη μετουσιώνει πολύ συχνά σε προσφορά από το δικό του υστέρημα.
Περίπου 24 τόνους πατάτες δώρισε πριν από λίγες μέρες στο Δήμο Καστοριάς, στο Δήμο Άργους Ορεστικού, στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και σε άλλους φορείς ο Λάμπρος Κασιώλας και η οικογένειά του, προκειμένου να μοιραστούν σε απόρους και σε οικογένειες που δυσκολεύονται υπερβολικά για τα προς το ζειν. Επίσης, περισσότερα από χίλια κιλά έδωσε σε απόρους και μέσω τοπικού ραδιοφώνου της Καστοριάς.
Εάν πουλούσε σε κάποια βιομηχανία αυτήν την ποσότητα, το κέρδος για την οικογένειά του θα έφτανε περίπου τα 4.000 ευρώ. «Τις πατάτες που παράγουμε, πουλάμε σε βιομηχανίες. Κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δυστυχώς, η ζήτηση πρώτων υλών έχει μειωθεί σημαντικά. Μας έμειναν μεγάλες ποσότητες απούλητες, για τις οποίες είπαμε ότι είναι πολύ κρίμα να χαλάσουν και να πεταχθούν. Σκεφτήκαμε ότι είναι προτιμότερο να τις δώσουμε σε οικογένειες και άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη. Έτσι, απευθυνθήκαμε στους δήμους, στη Μητρόπολη, σε τοπικό ραδιόφωνο και σε άλλους φορείς».
Με τη σύζυγό του, τον πατέρα του και τα δύο μεγάλα παιδιά του, την 27χρονη κόρη του και τον 23χρονο γιο του, ο Λάμπρος Κασιώλας διατηρεί την οικογενειακή του επιχείρηση κι ένα διαλογητήριο πατάτας. Με το συγκεκριμένο προϊόν ασχολείται αποκλειστικά τα τελευταία δύο χρόνια, αφού στο παρελθόν παρήγαγε κι άλλα αγροτικά προϊόντα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια Κασιώλα χάρισε αγροτικά προϊόντα σε απόρους μέσω κοινωνικών φορέων.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι τέσσερις τόνοι κρεμμυδιών που χάρισαν το 2010, όταν η χώρα πάθαινε τα πρώτα σοκ από την εισαγωγή των μνημονίων στην καθημερινότητά της. «Πολλές φορές έχουμε κάνει μικρές δωρεές, κυρίως μέσω της Μητρόπολης. Δε θέλουμε να φαίνονται οι προσφορές μας, διότι δεν κάνουμε κάτι για το θεαθήναι, ωστόσο, αυτή έγινε γνωστή και πήρε δημοσιότητα από το Δήμο Καστοριάς, που θέλησε να μας ευχαριστήσει. Προσφέρουμε, διότι αυτό ακριβώς αισθανόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κασιώλας.