Το πιο απολαυστικό προφιτερόλ στην Αθήνα έφτασε από τη Θεσσαλονίκη. Μια φορά κι έναν καιρό, γύρω στο 1530, ένας Ιταλός ζαχαροπλάστης ονόματι Panterelli, που ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, έφτασε στη Γαλλία ακολουθώντας τη βασίλισσά του.
Μετά από επτά χρόνια στο μαγειρείο της γαλλικής αυλής επινόησε τη «ζύμη εν θερμώ», pâté a Panterelli, που χρησιμοποιήθηκε σε πλήθος παρασκευασμάτων.
Τη «ζύμη εν θερμώ» παρέλαβε κατά τα μέσα του 18ου αιώνα ο Chef de Patisserie Avice, τελειοποιώντας την και δημιουργώντας τα σου στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα. Οπότε και η ζύμη μετονομάστηκε σε pâte à choux από το χαρακτηριστικό σχήμα που έχει το σουδάκι το οποίο θυμίζει λαχανάκι (chou στα γαλλικά).
Αργότερα ο Γάλλος σεφ Marie – Antoine Carême είχε την εξαιρετική ιδέα να γεμίσει τα σου με σαντιγί και κρέμα πατισερί. Και γεννήθηκε το προφιτερόλ, το οποίο πήρε το όνομά του από την αγγλική λέξη profiterole: δάνειο από τα γαλλικά, που αρχικά σήμαινε ένα είδος μικρής ανταμοιβής (profit), δηλαδή το γλυκό που προσφέρεται ως επιβράβευση.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και προσωπικές αναμνήσεις. Στην Ελλάδα, είναι η ασπρόμαυρη εικόνα του Γιώργου Κωνσταντίνου, να προσπαθεί να περιγράψει με λαχτάρα το προφιτερόλ στη θρυλική σκηνή της ταινίας «Χτυποκάρδια στο θρανίο».
Είναι και οι εικόνες από την παιδική ηλικία μας, όταν οι γονείς μας, γυρίζοντας σπίτι από τη δουλειά, έφερναν προφιτερόλ από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς. Γλυκαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα γκρίζα χειμωνιάτικα απογεύματά μας.
Μεγαλώνοντας προσθέσαμε και άλλα γλυκά στο ρεπερτόριο των αγαπημένων μας, όμως το προφιτερόλ κράτησε την πιο εκλεκτή θέση στην καρδιά μας. Οι νέες συνθήκες ωστόσο το ώθησαν να εξελιχθεί, μαζί με εμάς. Να μπει σε μια κούρσα ανταγωνισμού όπου σήμερα κερδίζει το πιο νόστιμο, το πιο φρέσκο, αλλά και το πιο πρωτότυπο.
Το πιο απολαυστικό προφιτερόλ
Φαβορί αυτής της κούρσας αναδεικνύεται σήμερα, αναμφίβολα, το προφιτερόλ του Choureal. Του ζαχαροπλαστείου που ξεκίνησε το 2014 από τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα κατακτά και την πρωτεύουσα.
Δεν είναι απλά πρωτότυπο: είναι tailor-made. Φτιάχνεται τη στιγμή που το παραγγέλνουμε, μπροστά στα μάτια μας, στις γεύσεις που επιλέγουμε. Τα ευωδιαστά σουδάκια, πάντα φρεσκοψημένα, καθώς βγαίνουν από τον φούρνο του Choureal κάθε μία ώρα.
Γεμίζουν είτε με βελούδινη κρέμα πατισερί με βανίλια Μαδαγασκάρης είτε με φρέσκο χειροποίητο παγωτό.
Η τελετουργία συνεχίζεται με την επιλογή της σοκολάτας -γάλακτος, μπίτερ, λευκής, πραλίνας…- και ολοκληρώνεται με τη γαρνιτούρα που θέλουμε.
Στο ίδιο ζαχαροπλαστείο βρίσκουμε και «συγγενείς» του προφιτερόλ, όπως εκλέρ σε ποικιλία γεύσεων. Όπως φιστίκι, μόκα και λεμόνι πέρα από τις κλασικές γεύσεις. Ατομικά σου, παρί μπρεστ με βελούδινη κρέμα πατισερί ή σοκολάτα, και χειροποίητο παγωτό.
«Το προφιτερόλ είναι το αγαπημένο μου γλυκό. Καθώς η ζαχαροπλαστική κατευθύνεται προς το ποιοτικό, το φρέσκο και την εξειδίκευση.
Θεώρησα ότι θα μπορούσε να αναγεννηθεί στο παραπάνω πλαίσιο» λέει ο Μάιλς Αναστάσιος Σκλήρης, ένας από τους δημιουργούς του Choureal.
Ο ίδιος θυμάται χαρακτηριστικά ένα μοβ κουτί με έτοιμα προφιτερόλ που αγόραζαν σε εκείνον και τα αδέρφια του οι γονείς τους όταν ήταν μικροί. «Μας εντυπωσίαζε ως παιδιά η ιδέα πως ανοίγοντας αυτό το κουτί έβρισκες μέσα μπάλες με σοκολάτα» λέει.
Με επίκεντρο το προφιτερόλ
Το Choureal έκανε λοιπόν έμβλημα και επίκεντρό του το προφιτερόλ. Ο πελάτης συμμετέχει στη δημιουργία του και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι της υψηλότερης ποιότητας.
Τα πάντα είναι χειροποίητα, τα εκλέρ και τα σου πάντοτε ημέρας. Έτσι, το προφιτερόλ που απολαμβάνει κάποιος εδώ είναι ολόφρεσκο και έχει τον δικό του γευστικό χαρακτήρα» λέει ο κ. Σκλήρης.
Όπως θα ήταν φυσικό, όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Θεσσαλονίκη, οι Αθηναίοι που το επισκέφτηκαν άρχισαν να ρωτούν τους ανθρώπους του πότε θα άνοιγαν ένα ακόμα ζαχαροπλαστείο, στην πρωτεύουσα.
Έτσι εγκαινιάστηκε πρόσφατα το δεύτερο Choureal στην Ελλάδα, στο Σύνταγμα, και έχει ήδη ξεκινήσει η μύηση του αθηναϊκού κοινού στα σουεραλιστικά, tailor-made προφιτερόλ του.
«Οι περισσότεροι επισκέπτες την πρώτη φορά επιλέγουν μια από τις κλασικές γεύσεις, γάλακτος ή μπίτερ. Μετά τούς αρέσει να πειραματίζονται με συνδυασμούς, άλλοι με πιο πικρές και άλλοι με πιο γλυκές γεύσεις.
Επίσης υπάρχουν και γεύσεις για εκείνους που δεν θέλουν σοκολάτα, όπως τα ατομικά σου ή τα παρί μπρεστ» εξηγεί ο κ. Σκλήρης.
Το βέβαιο είναι ότι όλοι φεύγουν από το Choureal με μια λιχουδιά που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις τους. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουμε γλυκά μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και να φτιάξουμε νέες όμορφες αναμνήσεις από κρέμα πατισερί και σοκολάτα.