Διασχίζοντας μια διαδρομή προς τη νότια και πιο «θαλασσινή» πλευρά του Πηλίου, το μάτι κολλά στο γραφικό χωριό Λαύκο.
Αυτός ο μοναχικός οικισμός του Πηλίου στέκεται κάπως αποκομμένος από τη δραστηριότητα στην υπόλοιπη περιοχή, κυρίως γιατί εκεί δεν επιτρέπεται η πρόσβαση με αυτοκίνητο. Λίγο έξω από την είσοδο του Λαύκου θα συναντήσετε έναν κεντρικό χώρο στάθμευσης όπου θα αφήσετε το όχημά σας πριν ξεκινήσετε την περιήγησή σας σε αυτό το παραδοσιακό χωριό με τα πέτρινα, παμπάλαια κτήρια, τα πολλά μικρά ξωκλήσια και το παλαιότερο καφενείο που άνοιξε ποτέ τις πόρτες του στην Ελλάδα. Μάλιστα, εκεί έπιναν τον καφέ τους, κάτω από τον ψηλό πλάτανο, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης.
Μέσα στη γαλήνη του, όμως, ο Λαύκος διαθέτει ακόμα και μουσεία, πραγματικά ενδιαφέροντες χώρους με έργα τέχνης, ηθογραφικούς θησαυρούς και μία μοναδική συλλογή παλιών ραδιοφώνων. Έχει το δικό του μοντελοδρόμιο και έναν θαυμάσιο φούρνο, όπου πιθανότατα θα δοκιμάσετε το καλύτερο φρέσκο ψωμί που έχετε φάει στη ζωή σας. Μέσα σε όλα αυτά, μία εκπληκτική θέα, που από τη μία πλευρά αντικρίζει το βουνό των Κενταύρων και από την άλλη τον κρυστάλλινο Παγασητικό Κόλπο.
Τι θα κάνετε στον Λαύκο Πηλίου
Μοντελοδρόμιο
Στη θέση Προφήτης Ηλίας, στο πιο ψηλό και θεαματικό σημείο του χωριού, θα βρείτε το περίφημο μοντελοδρόμιο του Λαύκου, μία πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του ντόπιου ερασιτέχνη και κατασκευαστή αερομοντέλων, Γιώργου Τσιάμη. Εκεί, τους καλοκαιρινούς μήνες θα γίνετε παρατηρητές των τακτικών, εντυπωσιακών αερομοντελισμών, που έχουν πολύ χάζι.
Το μοντελοδρόμιο άρχισε να λειτουργεί το 2008 και από τότε αποτελεί μία αληθινή ατραξιόν του Λαύκου.
Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία
Ακριβώς δίπλα, ένα μικρό, παραδοσιακό ξωκλήσι αποτελεί το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την ωραιότερη, πανοραμική θέα προς τον καταγάλανο Παγασητικό κόλπο. Το ολόλευκο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έχει ένα μικρό χαγιάτι και έναν χαρακτηριστικό τρούλο με κεραμίδια. Λόγω της ειδυλλιακής τοποθεσίας της η εκκλησία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα ζευγάρια, που την επιλέγουν για τον καλοκαιρινό γάμο τους.
Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής
Ένα μικρό εκκλησάκι με ιστορία 100 χρόνων, απ’ όπου θα απολαύσετε την ωραιότερη θέα στη θάλασσα που κυκλώνει τα χωριά του νότιου Πηλίου. Η μικροσκοπική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής έχει τον κλασικό τρούλο και είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά κυπαρρίσια. Στο πέτρινο χαγιάτι της θα ξαποστάσετε χαζεύοντας την όμορφη φύση του Λαύκου.
Οι εμβληματικές πέτρινες βρύσες του χωριού
Κάντε μία βόλτα στον οικισμό για να δείτε μία-μία τις περίφημες, πέτρινες βρύσες, η κάθε μία με τη δική της ξεχωριστή ιστορία.
Πρώτη και καλύτερη η λεγόμενη Παλιόβρυση, με τον μέχρι και σήμερα, πανύψηλο πλάτανο που υπήρξε στο χωριό. Γύρω από τη βρύση με το αναγνωρίσιμο κόκκινο περίγραμμα εγκαταστάθηκαν κάποτε οι πρώτοι κάτοικοι του Λαύκου. Αυτή ήταν η βρύση από την οποία προμηθεύονταν νερό τα παλιά χρόνια πριν ακόμα δημιουργηθεί το υδρευτικό σύστημα του οικισμού.
Στη θέση Λειβαδάκια η βρύση της Τουλούμπας κατασκευάστηκε το 1910, ενώ τρία χρόνια αργότερα ακριβώς δίπλα φυτεύθηκε ο πλάτανος, ο οποίος προσφέρει, μέχρι και σήμερα, σκιά στους περαστικούς που κάθονται εκεί για να ξεκουραστούν. Το νερό που κυλάει εκεί φτάνει κατευθείαν από τις πηγές Σκούρα και Στάκη και είναι δροσερό και γάργαρο.
Από την άλλη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρει το μάτι σας την πέτρινη βρύση της κεντρικής πλατείας, που ονομάζεται – πώς αλλιώς;- κεντρική. Τοποθετημένη στην καρδιά του οικισμού κατασκευάστηκε το 1994, είναι αρκετά μεγάλη, με πέτρινο πεζούλι τριγύρω της, και έναν ψηλό πλάτανο, που μοιάζει λες και ξετρυπώνει ακριβώς μέσα από τη βρύση.
Χαρακτηριστικές και άλλες δύο βρύσες του οικισμού. Η λεγόμενη «καινούργια βρύση», που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, λίγο πιο κάτω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σε αυτή οι κάτοικοι του χωριού συνήθιζαν να πλένουν τα ρούχα τους. Πραγματικά όμορφη είναι και η Χατζόβρυση, μέσα σε ένα καταπράσινο, φυσικό τοπίο. Η βρύση κατασκευάστηκε από τους κατοίκους του Λαύκου γύρω στο 1800 και πήρε το χαρακτηριστικό όνομά της από κάποιον ντόπιο που απλώς ονομαζόταν Χατζής. Αν σκοπεύετε να σταθείτε μόνο σε μία βρύση του χωριού, τότε σίγουρα η Χατζόβρυση είναι αυτή που αξίζει την προσοχή σας.
Φάμπειο Μουσείο
Το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο του χωριού, το Φάμπειο Μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005 μέσα στο παλιό δημοτικό σχολείο του Λαύκου. Εκεί μπορείτε να δείτε έργα του Λαυκιώτη, γλύπτη και εικαστικού Θανάση Φάμπα, κατασκευασμένα με λευκό πηλιορείτικο μάρμαρο. Μαζί με το λαογραφικό μουσείο του οικισμού, όπου θα πάρετε μία καλή ιδέα για την ιστορία της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας, είναι δύο απαραίτητες στάσεις αν ταξιδέψετε στον Λαύκο.
Μουσείο Ραδιόφωνο
Ένα πρωτότυπο, διαφορετικό μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό του 1890. Το Μουσείο Ραδιοφώνου του χωριού αποτελεί μία πρωτοβουλία του αυτοδίδακτου γλύπτη και εικαστικού, Αντώνη Ταβάνη και διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από σπάνια και πολύτιμα ραδιόφωνα από όλον τον κόσμο, τα οποία δώρισε στο χωριό ο Γερμανός φιλέλληνας, Βίλφρεντ Σεπς. Είναι σίγουρα το πιο ξεχωριστό αξιοθέατο που θα επισκεφθείτε στην περιοχή και ένα αναπάντεχο θέαμα για ένα μικρό χωριουδάκι του νότιου Πηλίου.
Το κυκλικό μονοπάτι Λαύκος – Μηλίνα – Λαύκος
Υπάρχουν δύο καλντερίμια που ενώνουν τη Μηλίνα με το Λαύκο. Το βόρειο, που περνά από το Μοναστηράκι και το νότιο, που περνά από το Γλα. Από την κεντρική πλατεία του Λαύκου με τον δροσερό πλάτανο και τις παραδοσιακές ταβέρνες θα πάρετε το πλακόστρωτο καλντερίμι με κατεύθυνση προς την υπέροχη παραλία της Μηλίνας. Θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα και κάτι για να φτάσετε και άλλη μία ώρα για να επιστρέψετε στο χωριό. Είναι μία θαυμάσια διαδρομή, πολύ εύκολη, ακόμα και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία.
Επίσης, η περιοχή προσφέρεται για δραστηριότητες όπως ποδηλασία, ιππασία και αναρρίχηση.
Για φαγητό και κάφε
Παραδοσιακός Φούρνος ο Λαύκος
Ο θρυλικός πλέον φούρνος του χωριού για τον οποίο έρχονται στον Λαύκο ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του Πηλίου. Το κτήριο όπου στεγάζεται το κατάστημα είναι από μόνο του ένα στολίδι για την περιοχή, αφού πρόκειται για ένα έργο του Εβαρίστο Ντε Κύρικο, που προοριζόταν για σταθμός του τρένου, αλλά τελικά ο συρμός δεν έφτασε ποτέ μέχρι εκεί.
Εδώ θα δοκιμάσετε πεντανόστιμο ελιόψωμο, καταπληκτικά, ζεστά χωριάτικα ψωμάκια που έχουν μόλις βγει από τον ξυλόφρουνο και μία πιπερόπιτα-ποίημα. Μην φύγετε χωρίς να πάρετε ένα-δυο καρβελάκια μαζί σας, είναι πραγματικά πεντανόστιμα.
View this post on Instagram
Το Καφενείο του Φορλίδα
Ο παλαιότερος οικογενειακός παραδοσιακός καφενές λειτουργεί χωρίς διακοπή από το 1785 με τον κύριο Μανώλη -τελευταίο της οικογένειας – να βρίσκεται ακόμη εκεί. Είναι και επιβεβαιωμένα το παλαιότερο καφενείο στην Ελλάδα, εκεί όπου έχουν απολαύσει τον καφέ τους ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης. Η σόμπα στη μέση και γύρω τα τραπέζια, ατέλειωτες φωτογραφίες από τις γενιές που πέρασαν από εκεί και τα όμορφα τραπεζάκια έξω στη πλατεία δημιουργούν ένα πολύ όμορφο, γραφικό σκηνικό.