Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Το αδιαχώρητο πάλι στις πλατείες: Αγωνία για συνωστισμό σε Ακρόπολη, Λυκαβηττό – «Μπορεί να έρθει η καταστροφή»

10:44
Newsroom

Αγωνία για το συνωστισμό: Εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν σε διάφορες περιοχές για αντίσταση. Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να το κάνουν και για ρομαντζάδα. Ωστόσο, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Αυτό, διότι δεν θέλουν σε καμία των περιπτώσεων να μετατραπεί η Ελλάδα σε Ισπανία.

«Να είμαστε προσεκτικοί αλλιώς θα γυρίσουμε στον Μάρτη». «Μη γίνουμε Ισπανία». Επειδή, το κακό εκεί ξεκίνησε από έναν αγώνα που έγινε με κόσμο. Ήταν πια γνωστό ότι ο κορονοϊός υπήρχε ανάμεσά μας. Γι’ αυτά προειδοποίησε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ένα πάρτι, είπε, μπορεί να φέρει την καταστροφή. Όπως ας πούμε στην Αγία Παρασκευή.

Advertisement

Αγωνία για το συνωστισμό: Πότε ξεκίνησαν να γίνονται μόδα τα πάρτι

Τα πάρτι αυτά στις πλατείες ή στα take away άρχισαν να γίνονται trend από την ημέρα που βγήκαμε από την καραντίνα. Κόσμος πολύς, άλλοι με μάσκες αλλά (συχνά) χωρίς αποστάσεις, συνωστίστηκαν. Δεν ήθελε πολύ ούτε το πράγμα να ξεφύγει ούτε ο συναγερμός να σημάνει. Τα πιο δύσκολα είναι τώρα. Δεν θέλει πολύ το πράγμα να ξεφύγει.

Το βράδυ της Τετάρτης (06.05.2020), για δεύτερο βράδυ, στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή συγκεντρώθηκε κόσμος. Περίπου 100 άτομα ήταν που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία. Επιπλέον, η Αγία Παρασκευή ήταν το ζήτημα που συζητούσαν όλοι χθες, μετά τα επεισόδια της προηγούμενης νύχτας.

Advertisement

Ξανά στην Αγία Παρασκευή στάλθηκαν τα ΜΑΤ. Άλλωστε, μετά τα όσα έγιναν 24 ώρες πριν, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως η πλατεία Αγίου Ιωάννου θα μένει κλειστή, μέχρι νεοτέρας, από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.

Advertisement

Τα ΜΑΤ έφτασαν στην Αγία Παρασκευή και η ένταση δεν έλειψε ξανά. Οι απειλές για επέμβαση εκτοξεύτηκαν, όπως και (περίπου τα μεσάνυχτα) κάποια μπουκάλια και πέτρες από σχεδόν 400 νεαρούς. Τελικά, η ψυχραιμία επικράτησε. Επέμβαση από τα ΜΑΤ δεν έγινε και περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα οι περισσότεροι από τους 100 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, έφυγαν.

Advertisement

Δεν ήταν βέβαια μόνο η Αγία Παρασκευή και η πλατεία του Αγίου Ιωάννου όπου κόσμος συνωστίστηκε. Ανάλογες εικόνες και στην πλατεία Βαρβάβα στο Παγκράτι, στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, στην Ακρόπολη αλλά και στον Λυκαβηττό. Στα δυο τελευταία σημεία μαζεύτηκε κόσμος για να απολαύσει την πανσέληνο (σ.σ. σήμερα είναι κανονικά) αλλά οι περισσότεροι δεν κράτησαν τις αποστάσεις. Κι αυτό είναι το θέμα…

Advertisement

Αγωνία για το συνωστισμό: Φωτογραφίες από την Ακρόπολη

Αγωνία για το συνωστισμό: Φωτογραφίες από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη

Αγωνία για το συνωστισμό: Τι ανέφερε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (07.05.2020) στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ δεν έκρυψε την ανησυχία του, χαρακτήρισε επικίνδυνες τις συγκεντρώσεις χωρίς αποστάσεις στις πλατρείες και ζήτησε να μη γίνουμε… Ισπανία. «Ένα πάρτι μπορεί να φέρει την καταστροφή» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα τα όσα έχουν γίνει από το βράδυ της Δευτέρας και μετά να μην αποδειχθούν καταλυτικά για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Χαλαρώνουν τα μέτρα, όχι εμείς. Ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει» τόνισε και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί οι συγκεντρώσεις χωρίς αποστάσεις και παρά τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ, είναι επικίνδυνες: «Αν ένας ασθενής βρεθεί σε πλήθος 500 ανθρώπων, θα φουντώσει αυτό. Θα έχουμε 500 κρούσματα, απλά μαθηματικά».

Αφού εξέφρασε στους φόβους του «μήπως γίνει και της μόδας», ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος παραδέχτηκε ότι «είναι δύσκολο να πεις βγες από το σπίτι σιγά σιγά» και πως «με την αστυνομία και τα δακρυγόνα, δεν λύνονται αυτά». Προειδοποίησε ότι «ο κορονοϊός υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλιώς θα γυρίσουμε στον Μάρτη», εννοώντας ότι θα επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν από το lockdown. Ο γνωστός καθηγητής κάλεσε «να πάμε ενάντια στα αντανακλαστικά μας», αναγνωρίζοντας πως ο κόσμος θέλει να δει τους φίλους του, αλλά όλα πρέπει να γίνονται βάσει των κανόνων.

Αγωνία για το συνωστισμό: Τι άλλο δήλωσε, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Υπερασπίστηκε την απόφαση για άρση των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας πως «πρέπει να λειτουργήσει οικονομία και κοινωνία, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» και σημείωσε πως υπάρχουν δυο δρόμοι: είτε να μείνουμε κλειδωμένοι και κατεστραμμένοι μέχρει να βρεθεί, αν βρεθεί, το εμβόλιο που θα νικήσει τον κορονοϊό, είτε να υπάρξει ένας νέος τρόπος συμπεριφοράς και λειτουργίας. «Δεν είναι εύκολο», παραδέχτηκε.

Ο κ. Βατόπουλος υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, λέγοντας ότι «εφόσον υπηρετηθούν όσα έχουμε πει, δεν είναι εκεί το πρόβλημα», ενώ πρόσθεσε πως η εκτίμηση της άρσης του lockdown θα γίνει την άλλη εβδομάδα. Ωστόσο δεν έκρυψε ότι δύσκολα θα φτάσουμε στα μηδέν κρούσματα μέσα στους επόμενους μήνες.

TAGS:
Advertisement