Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Τη Ντέμη την είδα όπως δεν θα ήθελε κανένας να την δει. Ένα μήνυμα μου έστειλε: Θανάση πεθαίνω”

19:20
Ορφέας

Ο ξαφνικός θάνατος της Ντέμης Γεωργίου έχει προκαλέσει θλίψη και σοκ σε φίλους και οικογένεια. Ο στενός της φίλος, Θανάσης Καραχάλιος, μοιράστηκε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις τελευταίες στιγμές της αγαπημένης σεφ.

Η Ντέμη Γεωργίου υπέκυψε σε σηπτικό σοκ, μια κατάσταση που προκλήθηκε από σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Ο θάνατός της αιφνιδίασε τους πάντες και έφερε στο φως την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε περιπτώσεις βακτηριακών λοιμώξεων.

Advertisement

Θανάσης Καραχάλιος: Τα Όσα Ανέφερε

Σε μια συγκινητική δήλωση, ο Θανάσης Καραχάλιος ανέφερε: «Τη Ντέμη την είδα όπως δεν θα ήθελε κανένας να την δει, όπως και η σύζυγός της η Μαριαλένα». Αποκάλυψε ότι λίγο πριν το τραγικό τέλος, η Ντέμη του έστειλε ένα μήνυμα γράφοντας «Θανάση πεθαίνω»!

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο στενός της φίλος, ανέφερε «Η Ντέμη έκανε πλάκες, ήταν αισιόδοξη. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Η Ντέμη ήταν τόσο αυθόρμητη που και να πόναγε το κράταγε πολύ καλά. Οπότε δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε κι εμείς ακριβώς τι πρόβλημα έχει».

Advertisement

Ερωτώμενος σχετικά, ο Θανάσης Καραχάλιος, ανέφερε πως η πρώην παίκτρια του Masterchef, είχε διαμαρτυρηθεί για κάποια αδιαθεσία που ένιωθε. «Είχε διαμαρτυρηθεί και της είχαμε πει, πάμε να δούμε τι είναι».

Advertisement

Δείτε Παρακάτω το Απόσπασμα της Εκπομπής:

“Αν το έκανε αυτό η Ντέμη θα είχε σωθεί”: Τι είναι το σηπτικό σοκ & τα συμπτώματα που χτυπούν “καμπανάκι”

Η ξαφνική απώλεια της Ντέμης Γεωργίου από σηπτικό σοκ σόκαρε τους πάντες. Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στην εκπομπή “Action Τώρα” και εξήγησε τι οδήγησε στον τραγικό θάνατο της Ντέμης Γεωργίου και ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να είχαν σώσει τη ζωή της.

Αιτίες και Πρόληψη του Σηπτικού Σοκ

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη: «Το σηπτικό σοκ το αντιμετωπίζουμε όταν πάει ο ασθενής έγκαιρα στο νοσοκομείο. Δυστυχώς η κοπέλα αυτή ήταν με αδυναμία και δεν το ήξερε, πήρε άδεια γι’ αυτό κι έμεινε σπίτι. Την βρήκαν σε κώμα, την μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Πάρου και μετά τη διασωλήνωσαν στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Ένα μικρόβιο μπορούμε να το πάρουμε από οτιδήποτε. Αυτό το βακτήριο όταν μπαίνει στον οργανισμό, καταστρέφει τα κύτταρά μας και βγαίνουν τοξίνες, αυτές πάνε στα όργανα και φτάνουμε στο πολυοργανικό σύνδρομο, δηλαδή σιγά σιγά καταστρέφει όλα τα όργανα», είπε αρχικά η Ματίνα Παγώνη.

Advertisement

Στη συνέχεια ανέφερε για την Ντέμη Γεωργίου: «Η κοπέλα καθόταν σπίτι γιατί δεν αισθανόταν καλά. Έπρεπε να πάει σε έναν γιατρό. Γιατί αν έκανε τις πρώτες εξετάσεις θα φαινόντουσαν κάποια πράγματα. Αυτό δεν έγινε σε μία μέρα, ήταν περισσότερες μέρες.

Δεν πεθαίνεις από ένα οποιοδήποτε μικρόβιο. Εξαρτάται τι μικρόβιο είναι, πόσες μέρες έχουν περάσει, τι συμπτώματα έχεις, πώς τα αντιμετώπισες και όλα αυτά. Αν είχε πάει στο Κέντρο Υγείας και είχε κάνει εξετάσεις και είχε πάρει αντιβίωση θα είχε σωθεί».

Δείτε Παρακάτω τα Όσα Ανέφερε:

Τι είναι το Σηπτικό Σοκ;

Το σηπτικό σοκ είναι μια σοβαρή κατάσταση και περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων οδηγεί σε θάνατο. Συμβαίνει ως επιπλοκή μιας λοίμωξης κατά τη διάρκεια της οποίας οι τοξίνες μπορεί να ξεκινήσουν μια φλεγμονώδη απόκριση σε όλο το σώμα.

Advertisement

Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα, σε εκείνους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το αποτέλεσμα είναι η ανεπάρκεια των οργάνων, που προκαλεί ένα βαθύ σηπτικό σοκ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης του αίματος (υπόταση) και να οδηγήσει σε θάνατο.

Για την ακρίβεια το σηπτικό σοκ είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, καθώς εξαιτίας του πεθαίνει ένα άτομο κάθε 3,5 δευτερόλεπτα, ενώ ετησίως καταγράφονται περίπου 20 με 30 εκατομμύρια θάνατοι, αριθμός που ξεπερνά τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου μαζί.

Τα 3 Στάδια της Σήψης

Οι γιατροί έχουν εντοπίσει τρία στάδια της σήψης:

  1. Σήψη, που συμβαίνει όταν μια μόλυνση φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα.
  2. Σοβαρή σήψη, που συμβαίνει όταν η μόλυνση διαταράσσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο ή τα νεφρά, οδηγώντας σε ανεπάρκεια των οργάνων. Οι θρόμβοι αίματος προκαλούν γάγγραινα (νέκρωση του ιστού) στα χέρια, τα πόδια, τα δάχτυλα χεριών και ποδιών.
  3. Σηπτικό σοκ, όταν η αρτηριακή πίεση μειώνεται σημαντικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική, καρδιακή ή οργανική ανεπάρκεια και θάνατο.

Ποια είναι τα Συμπτώματα;

Εάν είχατε πρόσφατα κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση, γυρίσατε σπίτι και αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι αναγκαία η άμεση ιατρική θεραπεία. Όσο νωρίτερα υπάρξει θεραπεία με αντιβιοτικά και ενδοφλέβια υγρά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιβίωσης από σηπτικό σοκ.

Τα συμπτώματα του σηπτικού σοκ είναι τα ακόλουθα:

Τι Μπορεί να το Προκαλέσει;

Η σήψη μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε είδος λοίμωξης: Βακτηριακή, μυκητιασική ή ιική. Οι βακτηριακές λοιμώξεις συχνά αναπτύσσονται ενώ ένα άτομο είναι ακόμα στο νοσοκομείο.

Η σήψη προέρχεται συνήθως από:

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η ηλικία ή προηγούμενη ασθένεια μπορεί να θέσουν κάποιον σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σηπτικό σοκ. Πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα διαδεδομένη σε νεογέννητα, ηλικιωμένους ή έγκυες γυναίκες και άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω του ιού HIV ή θεραπειών για τον καρκίνο.

Επιπλέον, οι ακόλουθοι παράγοντες καταστούν επίσης πιο πιθανό ένα άτομο να αναπτύξει σηπτικό σοκ:

 

Ποιες Εξετάσεις Χρησιμοποιούνται;

Εάν έχετε συμπτώματα σήψης, το επόμενο βήμα είναι να γίνουν εξετάσεις για να καθοριστεί πόσο μακριά έχει προχωρήσει η λοίμωξη. Η διάγνωση γίνεται συχνά με εξέταση αίματος. Αυτό το είδος εξέτασης μπορεί να προσδιορίσει εάν είναι παρών οποιοσδήποτε από τους παρακάτω παράγοντες:

Ανάλογα με τα συμπτώματά σας και τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις που μπορεί να θελήσει ο γιατρός να γίνουν, προκειμένου να προσδιοριστεί η πηγή της λοίμωξης.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Στις περιπτώσεις που η πηγή της μόλυνσης δεν προσδιοριστεί από τις παραπάνω εξετάσεις, ένας γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις που είναι οι ακόλουθες:

 

Πώς Θεραπεύεται;

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η σήψη, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

Μόλις διαγνωστεί η σηψαιμία, το πιο πιθανό είναι ο ασθενής να οδηγηθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια σειρά από φάρμακα για τη θεραπεία του σηπτικού σοκ, όπως:

Μεγάλες ποσότητες ενδοφλέβιων υγρών θα πρέπει να χορηγούνται για την πρόληψη της αφυδάτωσης και για να βοηθήσουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ένας αναπνευστήρας για την αναπνοή μπορεί επίσης να είναι αναγκαίος.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διεξαχθεί για να αφαιρέσει μία πηγή μόλυνσης, όπως η αποστράγγιση ενός αποστήματος που είναι γεμάτο πύον ή η αφαίρεση μολυσμένων ιστών.

TAGS:
Advertisement