Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Θηλιά στο… λαιμό για τους ιδιοκτήτες: Αν δεν κάνουν αυτό δεν μπορούν ούτε να νοικιάσουν ούτε να πουλήσουν το ακίνητο

21:11
Φώτης Γαλανόπουλος

Η νέα οδηγία τις ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων και η οποία ψηφίζεται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημιουργήσει πονοκεφάλους και προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και της Ελλάδας. Καθώς η οδηγία αυτή θα καλεί τις χώρες μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα για όσα κτίσματα δεν αναβαθμιστούν ενεργειακά με σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας και με στόχο μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών από το 2028

Η αναθεώρηση της EPBD στοχεύει στην αναβάθμιση του ευρωπαϊκού κτιριακού αποθέματος σε μηδενικές εκπομπές (ZEB) έως το 2050. Στην πρότασή του Δεκεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε την υποχρέωση για τα κράτη μέλη να καταργήσουν σταδιακά τα κτίριά τους με τη χειρότερη απόδοση θέτοντας πρότυπα ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ.

Advertisement

Σύμφωνα λοιπόν  με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κτίρια που βρίσκονται στην ΕΕ ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και η ευρωπαϊκή οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους, ως βασική προϋπόθεση για ενοικίαση ή πώλησή τους. Στην Ελλάδα αρκετοί από τους ιδιοκτήτες είναι μεγάλης ηλικίας  και θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές.

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων

«Εμείς δεν λέμε “όχι” στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Διαφωνούμε όμως με τον τρόπο που μεθοδεύεται καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε μια κοινωνική τραγωδία», ανέφερε στο Dnews ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Δεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Στράτος Παραδιάς.

Advertisement

Εξηγώντας την παραπάνω φράση, ο κ. Παραδιάς τονίζει ότι η συγκεκριμένη οδηγία προβλέπει «απαιτητικές προθεσμίες» όσον αφορά την αναβάθμιση αλλά το πιο σοβαρό ζήτημα είναι ότι η ενεργειακή αναβάθμιση θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε τα ακίνητα να μπορούν να πωληθούν και να ενοικιαστούν.

Advertisement

«Με αυτό τον τρόπο, θα μείνουν εκτός αγοράς πολλά ακίνητα, είτε αφορούν ιδιοκατοίκηση, είτε είναι ενοικιαζόμενα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Δεν είναι μόνο οι προθεσμίες, αλλά και το κόστος που θα γίνουν θηλιά στο λαιμό των ιδιοκτητών, συμπληρώνει

«Δεν είναι μόνο ο φόρος ακινήτων που φτάνει κλιμακωτά ως 45%. Ούτε και ο ΕΝΦΙΑ αλλά και το τραπεζικό σύστημα που με τις τωρινές συνθήκες δεν φαίνεται να είναι έτοιμο να στηρίξει τέτοιες μαζικές παρεμβάσεις. Σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει και ζήτημα με τους τεχνίτες. Πολλοί θα μεταβούν στην Ουκρανία για την ανοικοδόμηση της χώρας, οπότε εδώ δεν θα βρίσκει εύκολα κανείς τεχνίτη για να κάνει τις εργασίες στο ακίνητό του», τονίζει ο κ. Παραδιάς.

Advertisement

«Κοινωνική τραγωδία» για τους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Παραδιάς,  ένα μεγάλο τμήμα των ακινήτων, που χρήζουν σημαντικής ενεργειακής αναβάθμισης, χτίστηκε την περίοδο από το 1965 έως το 1975. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι σήμερα ηλικιωμένοι και πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αναβαθμίσουν. «Μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κοινωνική τραγωδία, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, που δεν θα είναι σε θέση να δώσουν μεγάλα ποσά για να αναβαθμίσουν ριζικά τα σπίτια τους, που είναι χτισμένα με παλιούς κανονισμούς και υλικά», εξηγεί στο Dnews.

Το αποτέλεσμα θα είναι πολλά ακίνητα να τεθούν εκτός αγοράς μισθώσεων, επιτείνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα ενοικιαζόμενα. «Όποιος μείνει πίσω, κάηκε, δυστυχώς. Τα σπίτια δεν είναι σαν τα καινούργια αυτοκίνητα σήμερα που έχουν όλες τις τελευταίες τεχνολογίες ενσωματωμένες. Σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες τους, τα κτίρια “επιβιώνουν” στο χρόνο και περνούν από γενιά σε γενιά. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αναβάθμιση που θα ορίζεται από την συγκεκριμένη οδηγία, θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μπορεί σε μεταγενέστερο χρόνο να θεωρηθεί ότι κάποια υλικά ή κάποια συστήματα δεν είναι “πράσινα”», αναφέρει ο κ. Παραδιάς.

Τέλος στη γραφειοκρατία μεταβίβασης ακινήτων

Ενώ είχαμε και αύξηση στα ενοίκια

Advertisement
TAGS:
Advertisement