Όριο 19500 μονάδων: Πρόκειται για έναν από τους μαθητές, ο οποίος ξεχώρισε στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ο Θεόφιλος Νάστος είναι απόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου Ωραιοκάστρου. Ο ίδιος μπόρεσε να φτάσει πάρα πολύ ψηλά στις εξετάσεις. Αυτό, διότι συγκέντρωσε 19.650 μόρια.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, μόλις τρεις υποψήφιοι φέτος κατάφεραν να περάσουν το όριο των 19.500 μονάδων. Ο ένας εκ των οποίων είναι ο Θεόφιλος- οι άλλοι δύο είναι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Οικονομικών. Οι βαθμοί του Θεόφιλου Νάστα είναι «αστρονομικοί». Έγραψε 20 στη Φυσική, 19.7 στη Χημεία, 19.6 στη Βιολογία και 19.3 στην Έκθεση.
Οι βαθμοί του, όπως άλλωστε είναι λογικό, του εξασφαλίζουν την εισαγωγή στη σχολή της προτίμησής του. Αυτή ήταν η Ιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο στόχος του Θεόφιλου να σπουδάσει Ιατρική «γεννήθηκε» από τα χρόνια του δημοτικού. Ήδη από το Γυμνάσιο ο αριστούχος έθετε τις βάσεις για την επιτυχία. Αντίθετα, οι προσπάθειές του άρχισαν να εντατικοποιούνται από την Α’ Λυκείου.
Όριο 19500 μονάδων: «Είχα τελειώσει την ύλη όταν ξεκίνησε η καραντίνα»
«Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσωπική προσπάθεια και υπομονή ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Δεν αρκεί ούτε το σχολείο, ούτε το φροντιστήριο, όσο καλά και να είναι», παραδέχεται και μιλά για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε φέτος στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων η πανδημία. «Η αλήθεια είναι πως ήμουν από τους τυχερούς. Αυτό, διότι είχα τελειώσει την ύλη όταν ξεκίνησε η καραντίνα. Οπότε ήταν μία περίοδος που έκανα προσωπικά δουλειά σπίτι, συνεχίζοντας τα φροντιστηριακά μαθήματα μέσω zoom», αναφέρει, εξηγώντας ότι το «αποτέλεσμα είναι καλό, αλλά η πορεία σίγουρα επηρεάστηκε πολύ».
«Οι δυσκολίες άρχισαν πριν την καραντίνα. Στην αρχή της χρονιάς ακόμη, γιατί είχαμε τις αλλαγές στο σύστημα. Αυτές, εμένα τουλάχιστον με επηρέασαν πολύ στον τρόπο διαβάσματος. Τα πράγματα με την ύλη σταθεροποιήθηκαν κάπου τον Φεβρουάριο. Πριν ακόμη μειωθεί η ύλη λόγω της καραντίνας.
Όριο 19500 μονάδων: «Δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω ούτε ως το σούπερ μάρκετ»
Για παράδειγμα στην έκθεση με την εισαγωγή της Λογοτεχνίας κάθε εβδομάδα διάβαζα με διαφορετικό τρόπο. Στη Φυσική άργησαν κάποιες οδηγίες. Στη Χημεία συνέβη το ίδιο. Ήταν μία διαρκής προσπάθεια προσαρμογής, που εκτός από το διάβασμα, ήθελε πολλή επιμονή και υπομονή. Μετά, στην καραντίνα τα πράγματα αναθεωρήθηκαν ξανά. Είχαμε πολύ χρόνο. Κόπηκε μεγάλο μέρος της ύλης, πολύ μεγάλο. Δεν ελέγχθηκε τόσο η ποιότητα όσο η ποσότητα των κεφαλαίων που μειώθηκαν», εξηγεί.
Σε ό,τι αφορά το πώς οι μέρες της απομόνωσης επηρέασαν την ψυχολογία του παραδέχεται: «Γενικά η καραντίνα ήταν δύσκολη γιατί πρώτα από όλα δυσκολεύει να ακούς ότι γύρω σου πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα, ένα μικρό χωριό κάθε μέρα στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο. Σε καταβάλλει ψυχολογικά. Από την άλλη δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω ούτε ως το σούπερ μάρκετ, καθώς είχαμε συνέχεια το άγχος μην κολλήσουμε κάτι τους τελευταίους μήνες».
Όριο 19500 μονάδων: «Ήθελε πολλή δύναμη για να συνεχίσω να διαβάζω»
«Υπό άλλες συνθήκες μέχρι τον Μάιο θα διαβάζαμε 5-6 ώρες τη μέρα, γιατί αυτός θα ήταν ο χρόνος που θα μας έμενε από φροντιστήρια και τον Μάιο θα χρησιμοποιούσαμε τις απουσίες για να μείνουμε σπίτι και να διαβάζουμε 10-11 ώρες την ημέρα, όσο μπορούσαμε για να προετοιμαστούμε τον τελευταίο μήνα για τις εξετάσεις.
Τώρα η πολύωρη δουλειά του Μαΐου ουσιαστικά πήγε τρεις μήνες πριν και την κούραση που υπήρχε από αυτό το διάβασμα την ένοιωσα γύρω στον Απρίλιο αντί για τον Ιούνιο. Ήθελε πολλή δύναμη για να συνεχίσω να διαβάζω. Δε νομίζω, όμως ότι έγιναν τρομερές ανακατατάξεις από την καραντίνα, δεν έγιναν οι τελευταίοι οι πρώτοι ή οι πρώτοι τελευταίοι», προσθέτει.
Όριο 19500 μονάδων: «Οι Πανελλαδικές δεν είναι το τέλος του κόσμου»
Σχετικά με τη σχολή της προτίμησής του ο αριστούχος σημειώνει: «Η Ιατρική ανέκαθεν ήταν δεδομένη, δε διαπραγματεύτηκα ποτέ αυτή την επιλογή. Γιατρός στην οικογένεια δεν υπάρχει, όμως πάντοτε ήταν στόχος η Ιατρική, από το Δημοτικό ακόμη και από το Γυμνάσιο άρχισα να τον δουλεύω».
Απευθυνόμενος σε συνυποψηφίους του που δεν έφεραν στις εξετάσεις το αποτέλεσμα στο οποίο στόχευαν καταλήγει: «Να πω στα παιδιά τα οποία μπορεί να μην τα κατάφεραν, ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου. Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται οι πανελλαδικές είναι από τις πολλές εξετάσεις στη ζωή μας και σίγουρα δεν είναι η πιο δύσκολη. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, να ελέγχουμε το άγχος».