Τα αναπάντητα ερωτήματα: Πριν από περίπου 17 χρόνια και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου του 2002, δύο άνδρες ήθελαν να βάλουν εκρηκτικό μηχανισμό στα εκδοτήρια της εταιρείας Hellas Flying Dolphins. Ωστόσο, από εκεί ξεκίνησε, η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Το φθηνό ξυπνητήρι «βραχυκύκλωσε» τον εκρηκτικό μηχανισμό που κουβαλούσε στο λιμάνι του Πειραιά ο Σάββας Ξηρός.
Κατά τη μεταφορά του, το πλαστικό περίβλημα του φθηνού ρολογιού συμπιέσθηκε από την εκρηκτική ύλη. Έτσι, δημιουργήθηκε βραχυκύκλωμα και πρόωρη έκρηξη του πυροκροτητή. Ο μηχανισμός έσκασε στα χέρια του Ξηρού και οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό του.
Εκείνη την περίοδο η Αντιτρομοκρατική είχε κάνει πρόοδο στις έρευνες. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε συγκεντρώσει στοιχεία για τον «αόρατο» αρχηγό, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Είχε ενδείξεις για την εμπλοκή του άφαντου Δημήτρη Κουφοντίνα καθώς και ενός-δύο άλλων. Για τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης όμως δεν είχε καμία απολύτως πληροφορία.
Το όνομα «Ξηρός» ήταν παντελώς άγνωστο. Ο λόγος που ενώ οι γιατροί έδιναν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον τρομοκράτη, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στις Αρχές για το ποια οργάνωση εκπροσωπούσε, ήταν το 38αρι, απολύτως αναγνωρίσιμο περίστροφο, που όλως παραδόξως κουβαλούσε εκείνο το βράδυ μαζί του.
Ήταν το όπλο του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ληστείας που έκαναν μέλη της οργάνωσης στο υποκατάστημα της ΕτΕ στα Πετράλωνα, τα Χριστούγεννα του ‘83. Για αρκετά χρόνια το όπλο είχε μείνει στην άκρη και ήταν απορίας άξιο για την ΕΛ.ΑΣ. που ο Ξηρός είχε μαζί του αυτό σε μια απόπειρα τοποθέτησης βόμβας. Φυσικά το όπλο ταυτοποιήθηκε γρήγορα και η Αντιτρομοκρατική διαπίστωσε χωρίς χρονοτριβή ότι ο άνθρωπος που είχε στα χέρια της ήταν εκ των πρωτοπαλίκαρων της οργάνωσης.
Ο Ξηρός είχε μαζί του και μια αρμαθιά κλειδιά, που αργότερα διαπιστώθηκε ότι δύο εξ’ αυτών άνοιγαν τις πόρτες στις δύο βασικές γιάφκες, στην οδό Πάτμου στα Πατήσια και στη Δαμάρεως στο Παγκράτι. Η αστυνομία ήλπιζε να βρει μέσα σε αυτές όλα τα σύμβολα της 17 Νοέμβρη.
Ωστόσο τρία εξ’ αυτών δεν έχει καταστεί δυνατό ούτε μέχρι σήμερα να εντοπιστούν. Το περίφημο 45αρι, τη σφραγίδα της οργάνωσης και την πρώτη γραφομηχανή, εκείνη που δεν έγραφε ολόκληρο το γράμμα «Ρ».
Από τη σύλληψη του Ξηρού έως και τον εντοπισμό της γιάφκας στην Πλατεία Κολιάτσου πέρασαν τέσσερις ημέρες. Όταν είδε πως ο κλοιός έσφιγγε γύρω του και δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο, έφυγε από την Αθήνα και κρύφτηκε στο Αγκίστρι. Όταν πια αποφάσισε να παραδοθεί, προσερχόμενος αυτοπροσώπως στη ΓΑΔΑ, είχε μπει Σεπτέμβρης.
Όταν στο δικαστήριο οι δικαστές είχαν ρωτήσει τον Κουφοντίνα που βρίσκεται το ιστορικό 45άρι, εκείνος, τους είχε απαντήσει με ένα κλέφτικο τραγούδι: «Του Ραμαντάνη, τ’ άρματα, δεν πρέπει να πουλιούνται. Μόνο στα δικαστήρια τούς πρέπει να κρεμιούνται. Να τα τηράν οι δικαστές να βγάζουν αποφάσεις».
Στο βιβλίο του, αφηγούμενος τις στιγμές των πρώτων ανακρίσεων στο κτίριο της ΓΑΔΑ, περιγράφει ότι το 45αρι ήταν κάτι σαν διακαής πόθος για την ΕΛ.ΑΣ., αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι το έχει κρύψει, ο ίδιος. «Τους απάντησα ότι δεν παραδίδουμε τέτοια όπλα. Να μην τα πιάσουν στα χέρια τους, οι εχθροί μας. Να μην ατιμάσουν όπλα με ιστορία».