Παρακάτω θα δείτε τα μυστικά καταφύγια πολέμου στην Αθήνα.
Η είδηση από το Ηράκλειο Κρήτης έχει προκαλέσει αίσθηση. Σύμφωνα με τοπικούς φορείς, τα καταφύγια πολέμου που υπάρχουν στην περιοχή θα εξοπλιστούν π.χ. με κουβέρτες, ενώ συχνές είναι οι επιθεωρήσεις από την Αθήνα και τα διαβαθμισμένα σήματα που φτάνουν στην Κρήτη.
«Είμαστε από τους πρώτους Δήμους της Ελλάδας που συνέστησαν αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Άμυνας το 2023. Είμαστε σε επικοινωνία με την Αποκεντρωμένη, που είναι αρμόδια, και τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει προσωπικά τον δήμαρχο για τα σημεία που υπάρχουν τα καταφύγια, γιατί είναι διαβαθμισμένες πληροφορίες που δεν πρέπει να γνωστοποιούνται ούτε στον αντιδήμαρχο. Εμείς πρέπει να τα οργανώσουμε, να τα εξοπλίσουμε, να τα επανδρώσουμε. Αν χρειάζονται να μπουν κουβέρτες, ξηρά τροφή, νερό, θα το κάνουμε», δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Καραντινός.
«Αυτά είναι για την Εθνική Άμυνα και θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου. Είναι απευκταίο για επίθεση και ο πόλεμος έχει πάει σε οικονομικό επίπεδο. Έπρεπε να είναι πάντα οργανωμένα. Το θέμα είναι μη μας δώσουν πάλι αρμοδιότητα χωρίς απαραίτητους πόρους», κατέληξε ο ίδιος μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ ΤV.
Με αφορμή αυτές τις ενέργειες από τον δήμο Ηρακλείου, ας θυμηθούμε που βρίσκονται ακριβώς βρίσκονται τα μεγάλα καταφύγια της ελληνικής πρωτεύουσας αλλά και πώς ακριβώς μοιάζουν.
Πιο συγκεκριμένα, την Αττική υπάρχουν αρκετά υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου. Επίσημη καταγραφή τους προφανώς δεν υπάρχει, αν και στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την ύπαρξη τους.
Στην Αθήνα (Λυκαβηττός, Αρδηττός, Πολύγωνο κ.α.), στον Πειραιά (Προφ. Ηλίας, Καστέλα, Δραπετσώνα κ.α.), στα νότια προάστια (Ελληνικό, Βούλα, Γλυφάδα), στα βόρεια (Κηφισιά, Παπάγου, Ψυχικό), στο Σούνιο, στη Ραφήνα. Ανάμεσα σ’ αυτά τα καταφύγια υπάρχουν μερικά όπως της «Μεγάλης Βρετανίας», του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και το υπόγειο του Μεγάρου του Αρείου Πάγου.
Στο κτήριο της οδού Κοραή 4, της Εθνικής Ασφαλιστικής, στα δύο υπόγεια (έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης) οι μηχανικοί Ε. Κριεζής και Α. Μεταξάς είχαν κατασκευάσει τα πιο σύγχρονα αντιαεροπορικά καταφύγια, με μεταλλικές πόρτες (γερμανικής προέλευσης) που έκλειναν αεροστεγώς, αλλά και επικοινωνία μεταξύ των 2 ορόφων με εσωτερικό κλιμακοστάσιο.
Στην Κατοχή εγκαταστάθηκαν στο μέγαρο διάφορες υπηρεσίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και η Kommandatur και τα υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια μετατράπηκαν σε φυλακές. Στους χώρους αυτούς κρατήθηκαν πολλοί έλληνες πατριώτες , ενώ πέρασαν πολλοί έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας, μέχρι και παιδιά 14 ετών, για ασήμαντα παραπτώματα. Σε όλη την έκταση των τοίχων του δευτέρου και σε περιορισμένο τμήμα του πρώτου υπογείου οι κρατούμενοι έγραφαν ή χάραζαν με όποιο αιχμηρό αντικείμενο είχαν στη διάθεσή τους μηνύματα, ονόματα, χρονολογίες και σχέδια, κληροδοτώντας στις επόμενες γενιές ανεξίτηλη την ιστορική μνήμη. Οι Γερμανοί έβαφαν επανειλημμένα τους τοίχους, οι οποίοι κάθε φορά ξαναγέμιζαν με μηνύματα.
Η στρατιωτική βάση του Λυκαβηττού κατασκευάστηκε πριν από τον πόλεμο του ’40 και περιλάμβανε καταφύγιο, αλλά και θέσεις πολυβολείων λαξευμένες στο βράχο. Κατά τον πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς, ενώ μετά την απελευθέρωση παρέμεινε σε λειτουργία ως το 1970, κι έπειτα εγκαταλείφθηκε.
Το υπόγειο καταφύγιο του Λυκαβηττού κατασκευάστηκε γύρω στο 1936, κοντά στη σπηλαιοεκκλησιά των Αγ. Ισιδώρων. Εκτείνεται σε βάθος 100 μέτρων μέσα στο βράχο, διαθέτει δύο εισόδους, και είναι μεγαλύτερο και σε καλύτερη κατάσταση από το γνωστότερο μα εγκαταλειμμένο καταφύγιο του Αρδηττού. Συντηρημένο, φρεσκοβαμμένο, αλλά με φανερά τα σημάδια του χρόνου, με ρεύμα, τουαλέτες και λουτρά. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν επίσης: δύο μεγάλες αίθουσες και άλλες μικρότερες, διαδρόμους, πολυβολείο (φωλιά πολυβόλου), αποθηκευτικούς χώρους, συσκευές και αγωγούς εξαερισμού, δεξαμενές, πίνακες και διακόπτες ηλεκτρικού, τηλεφωνικό κέντρο της εποχής του.
Και οι δύο είσοδοι, καταλήγουν στην κεντρική μεγάλη αίθουσα όπου και στεγάστηκε το Αρχηγείο Αντιαεροπορικής Άμυνας για τις ανάγκες του πολέμου του 1940. Πιο συγκεκριμένα, η αρχική χρήση του ήταν στρατιωτική και ξεκίνησε όταν εγκαταστάθηκε εκεί το 1936 ή 1937 η Υπηρεσία Επιτήρησης Συναγερμού Αέρος Θαλάσσης και ο Σταθμός Ασυρμάτου, της διεύθυνσης Ραδιοτηλεγραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.
Σήμερα ο χώρος ανήκει στην υπηρεσία ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημοσίας Τάξεως).
Το καταφύγιο του Αρδηττού επιτάχθηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου και με το τέλος του χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο των αντιστασιακών. Επί βασιλείας Παύλου αποτέλεσε βασιλικό καταφύγιο και ίσως εξαιτίας αυτού στη συνείδηση του κόσμου να επικράτησε η αντίληψη πως επικοινωνεί υπογείως με τα βασιλικά ανάκτορα.
Στην πολυκατοικία των οδών Πιπίνου και Επτανήσων στην Κυψέλη, που χτίστηκε το 1938 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λεωνίδα Μπόνη για την οικογένεια του εφοπλιστή Βούλγαρη. Υπάρχει ένα ευρύχωρο υπόγειο καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενήσει 63 άτομα και αποτελείται από μία κεντρική αίθουσα, δύο τουαλέτες, μία κουζίνα, ένα πλυσταριό και δύο μικρότερους βοηθητικούς χώρους.
Στα υπόγεια των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα υπάρχει καταφύγιο σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, Διαθέτει διπλή είσοδο (και διπλή έξοδο) προς τους υπόγειους θαλάμους και διαδρόμους, οκτώ δωμάτια και δύο τουλάχιστον φωλιές για πολυβόλα. Τα τοιχώματα είναι κατασκευασμένα από λιθοδομή (πέτρα), ενώ η αψιδωτή (καμπυλωτή) οροφή από σκυρόδεμα (μπετόν). Κοντά στην έξοδο υπάρχει εγκατάσταση μιας τριπλής ανοικτής δεξαμενής νερού, υπάρχει πεπαλαιωμένη ηλεκτρική εγκατάσταση και ίχνη υδραυλικής εγκατάστασης.
Στην ίδια ευρύτερη περιοχή αλλά μέσα στα όρια της Γλυφάδας, υπάρχει ένα ακόμη (δίδυμο) καταφύγιο της εποχής του 1940. Το καταφύγιο της Γλυφάδας είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό της Βούλας, λίγο όμως μεγαλύτερο και εντελώς εγκαταλειμμένο και αφρόντιστο.
Η ιστορία του οχυρού και του υπόγειου καταφυγίου της Ραφήνας ξεκινά την πρώτη Μαΐου του 1941 με την είσοδο των Γερμανών στην περιοχή, οι οποίοι κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα για την επίβλεψη του παρακείμενου λιμένα στο λόφο Παναγίτσα που βρίσκεται νοτιοδυτικά από το κέντρο της πόλης της Ραφήνας και αποτελεί φυσική προέκταση των νοτιοανατολικών παρυφών του Πεντελικού όρους. Σήμερα καλύπτεται από πευκόφυτο δάσος που ονομάζεται Δάσος Οχυρό.
Για την ακρίβεια, πάνω στο λόφο δημιουργήθηκαν ανοικτές θέσεις πυροβόλων, αποθήκες, δεξαμενές, ορύγματα, καταλύματα και υπόγειες στοές. Παρόλο που κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’40, οι σήραγγες και οι αίθουσες διατηρούνται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.
Οι Γερμανοί έφυγαν από τη Ραφήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, αφού φρόντισαν πρώτα να πάρουν τα πάντα από το λόφο του οχυρού, και φεύγοντας να τον ανατινάξουν. Η μεγάλη αυτή έκρηξη κατέστρεψε μεγάλο μέρος του, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο ό,τι βλέπουμε σήμερα περπατώντας στο λόφο: ορύγματα, τάφροι, φυλάκια και οχυρωματικά έργα κάτω από τα δέντρα, αλλά και το υπόγειο αυτό καταφύγιο. Οι τσιμεντένιες στοές του έχουν μείνει ανέπαφες από την έκρηξη, αφήνοντάς μας ένα ακόμη αττικό δείγμα υπόγειας οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Β΄ Παγκοσμίου.
Διαθέτει τρεις εισόδους, η μία από τις οποίες, η κεντρική, είναι κλειδωμένη με βαριά πόρτα και πάνω είναι γραμμένο «ΚΑΤΑΦ. 2-3». Η ακριβής τοποθεσία του είναι στη Δραπετσώνα, απέναντι από τις δεξαμενές του Βασιλειάδη στο λιμάνι και δίπλα ακριβώς από την Πυροσβεστική. Είναι ένα αρκετά μεγάλο σύμπλεγμα υπόγειων διαδρόμων, που αποτελείται από δύο παράλληλες βασικές στοές και άλλες μικρότερες που τις συνδέουν μεταξύ τους, κάθετα προς αυτές, ενώ υπάρχουν και άλλες που είναι τυφλές (καταλήγουν σε βράχο). Υπάρχουν εσωτερικές μεταλλικές πόρτες και μερικά σημεία διαμορφωμένα και χτισμένα με σύγχρονα τούβλα.
Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι γαλαρίες αυτές είναι λαξευμένες σε βράχο και μάλιστα σε κάποια σημεία πολύ σαθρό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα της οροφής να έχουν σε διάφορες θέσεις καταπέσει, καθιστώντας την πρόσβαση αρκετά επικίνδυνη – ίσως να επρόκειτο για στοές παλιού λατομείου. Την εποχή του Μεταξά που άρχισαν να κατασκευάζονται τα καταφύγια (τέλη δεκαετίας του 1930), ανακατασκευάστηκε και το συγκεκριμένο, μέρος των στοών του οποίου σήμερα είναι επενδυμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα και διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις φωτισμού και ύδρευσης. Υπάρχει μια μικρή μεταλλική υδατοδεξαμενή, που συνδέεται με ένα σωλήνα τροφοδοσίας, κι έναν άλλο που καταλήγει σε μια βρύση. Επίσης, παλαιές εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης στα τσιμεντένια τοιχώματα.
Kαταφύγιο, κρυμμένο στο κέντρο της Καστέλας, που φαίνεται να έχει κατασκευαστεί την εποχή του Μεταξά. Η ιδιαιτερότητά του είναι η εξής: είναι ισόγειο διώροφο, αλλά και υπόγειο ταυτόχρονα, έχοντας κατασκευαστεί στα πρανή ενός υψώματος. Το συγκεκριμένο καταφύγιο καλύπτει σχετικά μικρή επιφάνεια (γι’ αυτό και διώροφο) αλλά διαθέτει υδραυλικές εγκαταστάσεις και ρεύμα (βρύσες, τουαλέτες, φωτισμός), που βρίσκονται σε πολύ κακή όμως κατάσταση σήμερα, ερειπωμένα και κατεστραμμένα.Σκάλες συνδέουν τα δύο κύρια επίπεδα μεταξύ τους, αλλά και άλλους συγκεκριμένης σημασίας χώρους του επάνω ορόφου, που βρίσκονται λίγο ψηλότερα (WC, δεξαμενή νερού).
Οι αρχές της Φλόριντα εξέδωσαν μια δραματική προειδοποίηση στους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται από τον καταστροφικό τυφώνα Μίλτον, καλώντας όσους δεν έχουν ακόμη εκκενώσει να λάβουν ακραία μέτρα. Συγκεκριμένα, τους ζήτησαν να γράψουν τα ονόματά τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στα χέρια τους, ώστε να διευκολυνθεί η ταυτοποίησή τους σε περίπτωση τραγικής κατάληξης.
Η Γενική Εισαγγελέας της Φλόριντα, Άσλεϊ Μούντι, υπογράμμισε τον εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο για όσους παραμείνουν στις περιοχές που έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν απομακρυνθούν άμεσα, ίσως χρειαστεί να γράψουν τα ονόματά τους για να αναγνωριστούν αργότερα. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος του Μπράντεντον, Τζιν Μπράουν, ζήτησε από τους κατοίκους να αναζητήσουν άμεσα καταφύγιο, καθώς η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδρομής του τυφώνα.
«Αν μείνετε, θα πεθάνετε». «Τα σπίτια σας θα γίνουν το φέρετρό σας». «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου». Η έντονη ανησυχία που προκαλεί ο τυφώνας Μίλτον, καθώς πλησιάζει με αμείωτη ένταση τη Φλόριντα, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Περίπου 11,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει προειδοποιήσεις από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, καθώς ο καταστροφικός τυφώνας αναμένεται να πλήξει με πρωτοφανή σφοδρότητα. Περιοχές παράκτιες, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες, έχουν τεθεί σε ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης, με πάνω από 5,5 εκατομμύρια κατοίκους να καλούνται να εγκαταλείψουν τη δυτική Φλόριντα σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία της πολιτείας.
Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, εξέδωσε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εντολές εκκένωσης, τονίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται η παραμονή τους στην περιοχή όσο πλησιάζει ο Μίλτον. Οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να κινηθούν γρήγορα προς ασφαλέστερες τοποθεσίες, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις του τυφώνα μπορεί να είναι καταστροφικές, καθώς η απειλή ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους και τις αναμενόμενες πλημμύρες.«Μπορώ να πω χωρίς καμία απολύτως δραματοποίηση: Αν επιλέξετε να μείνετε σε μια από αυτές τις περιοχές θα πεθάνετε», είπε στο CNN.
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για την πιθανότητα ενός άμεσου χτυπήματος με παλιρροϊκό κύμα 3-4 μέτρων. Αναλογιστείτε οτι ο τυφώνας “Έλεν”, που μόλις έφυγε από την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, προκάλεσε κύματα 2 μέτρων και αυτό ήταν κυριολεκτικά τόσο καταστροφικό για εκείνους που βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη»
Η ανησυχία εντείνεται καθώς περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε 11 κομητείες της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης. Νοσοκομεία εκκενώνονται και οι ασθενείς μεταφέρονται σε ασφαλείς περιοχές, ακόμα και σε γειτονικές πολιτείες. Οι αρχές προειδοποιούν συνεχώς τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να φύγουν άμεσα, ενώ χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς, ομάδες διάσωσης και ηλεκτρολόγοι έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα.
Ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, αναμένεται να πλήξει την Τάμπα με ανέμους που φτάνουν τα 280 χλμ/ώρα και πλημμύρες έως 5 μέτρα, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για μία από τις πιο επικίνδυνες καταιγίδες που έχει δει ποτέ η περιοχή, αφήνοντας πίσω της έναν ενδεχόμενο όλεθρο, με αρκετούς να φοβούνται ότι ίσως είναι πλέον πολύ αργά για να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Καθώς ο καταστροφικός τυφώνας Μίλτον πλησιάζει τη Φλόριντα, σχολεία και επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ έχουν εκδοθεί υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης για περίπου έξι εκατομμύρια κατοίκους. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι αυτή η καταιγίδα μπορεί να είναι μία από τις πιο καταστροφικές που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή. Οι δρόμοι της πολιτείας έχουν γεμίσει από χιλιάδες αυτοκίνητα σε μια προσπάθεια των πολιτών να απομακρυνθούν, ενώ όσοι παραμένουν κινδυνεύουν να βρεθούν παγιδευμένοι, χωρίς ελπίδα σωτηρίας.
Το Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις του και να παραμείνει λειτουργικό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έχει ανεγείρει αντιπλημμυρικό φράγμα, γνωστό ως AquaFence, ικανό να αντέχει κύματα ύψους έως και 5 μέτρων, που απέτρεψε ήδη επιτυχώς τις πλημμύρες κατά τον τυφώνα Ελέν πριν από δύο εβδομάδες. Το νοσοκομείο διαθέτει επίσης πηγάδι νερού και ενεργειακό εργοστάσιο ικανά να αντέξουν σε έναν τυφώνα κατηγορίας 5, ενώ προμήθειες για πέντε ημέρες έχουν ήδη αποθηκευτεί.
Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, προειδοποίησε με τον πλέον απόλυτο τρόπο τους πολίτες, δηλώνοντας ότι όποιος παραμείνει στην περιοχή διακινδυνεύει τη ζωή του. Τα κύματα που αναμένονται θα φθάσουν έως και τα 4,5 μέτρα, με την Κάστορ να προειδοποιεί ότι ολόκληρα σπίτια μπορεί να καταστραφούν και να γίνουν «φέρετρα» για όσους παραμείνουν.
Ο τυφώνας Μίλτον, που αρχικά είχε κατηγοριοποιηθεί ως καταιγίδα κατηγορίας 1 όταν έπληξε το Μεξικό με σφοδρές βροχοπτώσεις, έχει κλιμακωθεί σε τυφώνα κατηγορίας 5, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για την ανυπολόγιστη καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει.
Ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα με πρωτοφανή σφοδρότητα, περίπου στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), μόλις δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική πορεία του τυφώνα Έλεν, που άφησε πίσω του 230 νεκρούς και ζημιές μέχρι τα Απαλάχια Όρη. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι εκτιμά ότι ο Μίλτον ενδέχεται να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες στην ιστορία της Φλόριντα.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον Ντε Σάντις, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 51 κομητείες και κάλεσε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και υδροδότησης. Συμβούλευσε τους πολίτες να προμηθευτούν φαγητό και νερό για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την περιοχή ανά πάσα στιγμή.
Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) συντονίζεται με τον κυβερνήτη και ενημέρωσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τα μέτρα που λαμβάνονται. Έχουν προετοιμαστεί 20 εκατομμύρια γεύματα και 40 εκατομμύρια λίτρα νερό για να διανεμηθούν στους πολίτες μετά το πέρασμα του τυφώνα.
Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές της Φλόριντα προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από το βακτήριο «Vibrio vulnificus», το οποίο ευδοκιμεί σε υφάλμυρα και πλημμυρικά νερά. Το βακτήριο αυτό προκαλεί νεκρωτική περιτονίτιδα και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, ιδιαίτερα για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ηπατική νόσο ή ανοιχτές πληγές.
Το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα ενημέρωσε ότι, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, η συγκέντρωση των βακτηρίων αυξάνεται, και ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν την επαφή με τα πλημμυρικά νερά. Σε περίπτωση επαφής, συνιστάται να καλύπτουν τυχόν ανοιχτές πληγές και να πλένουν καλά το δέρμα τους με σαπούνι και νερό. Τα συμπτώματα μόλυνσης περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, πυρετό και κοιλιακό πόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Ίαν καταγράφηκαν διπλάσια περιστατικά μολύνσεων από το σαρκοφάγο βακτήριο, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για το επερχόμενο χτύπημα του Μίλτον.
Τυφώνας: Ολοένα και περισσότερο, οι ταξιδιώτες του χρόνου κάνουν έντονη την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταξύ άλλων προειδοποιούν για γεγονότα που θα συμβούν στο μέλλον.
Τώρα, εμφανίστηκε ένας ταξιδιώτης με το όνομα Kim Windell Nocos, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έρχεται από το έτος 2090 και αναφέρει πως οι κάτοικοι της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για «τον χειρότερο τυφώνα στην ιστορία», ο οποίος θα χτυπήσει την πολιτεία στις 14 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα ο ταξιδιώτης του χρόνου μέσα σε μία ανάρτηση στο Facebook, η οποία κοινοποιήθηκε στην ομάδα Time Travel αναφέρει: «Στις 14 Αυγούστου 2022, ο χειρότερος τυφώνας στην ιστορία θα πλήξει τη Νότια Καρολίνα, αυτός θα ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Έξι τυφώνες με ταχύτητες ανέμου άνω των 250 μιλίων/ώρα θα προκαλέσουν ζημιές δισεκατομμυρίων και πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους. Παραμείνετε ασφαλείς».
«Επιτέλους, κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι ταξιδιώτης στο χρόνο και κάνει μια πρόβλεψη. Εάν έχει δίκιο, μπορεί να αλλάξω λίγο τον σκεπτικισμό μου σχετικά με τους ταξιδιώτες στο χρόνο. Αν αυτό που λέει συμβεί πραγματικά, θα λυπηθώ πολύ για όλους. Ακούγεται τραυματικό. Από την άλλη… αν έχει δίκιο, θα πιστέψω στους ταξιδιώτες», σχολίασε ένας χρήστης κάτω από την ανάρτηση.
Βέβαια, να αναφέρουμε πως η πρόβλεψη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, τονίζει πως αναμένονται ιδιαίτερα ζεστές οι επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της 14ης Αυγούστου.
@timevoyaging There is a lot you need to know… #fyp #fypage #timevoyaging #timetravel #timetraveler #viral #xyzbca #2022 #conspiracy ♬ Hearing Stones – Truth Needs To Be Out